„Aš nenorėčiau, kad būtų bet kokių priežasčių įvykus PUPP (pagrindinio ugdymo pasiekimų patikrinimams) sakyti, kad kažkas nepasiruošė, buvo mažai laiko. Šiandien septintoje klasėje esantys mokiniai turės visą galimybę pabaigti pagrindinio ugdymo programą pagal jau atnaujintas programas. Jeigu kažkam ir nepasiseks išlaikyti PUPP, kas sukels dalies tėvų nepasitenkinimą, tam reikia pasiruošti, tai norėtųsi, kad tuo metu nebūtų galimybių sakyti, kad kažkas kažko nepasiruošė dėl to, kad buvo atnaujintos programos“, – Seimo Švietimo ir mokslo komitete kalbėjo J. Šiugždinienė.

Buvusi ministrė pripažįsta, kad siūlymą teikia „skaudančia širdimi“.

„Manau, kad labai kenkiame savo vaikams, keldami į kitą klasę be bazinių žinių, kenkiame mokytojams, bet, įvertinus visą patirtį, su labai skaudančia širdimi siūlau šitą sprendimą, nes nenoriu, kad jis būtų atšauktas visai, kaip yra buvę Lietuvoje“, – kalbėjo J. Šiugždinienė.

Jurgita Šiugždinienė

Siūlymas sulaukė palaikymo

Lietuvos moksleivių sąjungos viceprezidentas Emilis Mikulskis palaikė Seimo narės siūlymą, nes mano, kad jis nuramintų būsimus dešimtokus.

„Palaikėme, kad bazinis standartas atsirastų, ir palaikymas toliau nedingsta, bet neprieštarautume nukelti, kad būtų geriau pasiruošta“, – kalbėjo E. Mikulskis.

Lietuvos švietimo ir mokslo profesinės sąjungos vadovas Egidijus Milešinas irgi palaikė siūlymą.

„Reikia skirti laiko pasiruošimui, viską apgalvoti, kad nebūtų tokia situacija, kaip buvo šiemet su tarpiniais patikrinimais“, – sakė E. Milešinas.

Lietuvos mokyklų vadovų asociacijos vadovas Dainius Žvirdauskas perdavė gimnazijų vadovų nusivylimą dėl siūlymo.

„Ateityje būtinai reikia grįžti prie klausimo. Slenkstis yra reikalingas. Bet, čia jau mano asmeninė nuomonė, siekiant mažinti įtampas šiuo metu, kuomet nėra vadovėlių, kuomet iki galo nėra galimybių išeiti ugdymo turinio, pritariu siūlymui“, – sakė D. Žvirdauskas.

Dėl pataisų dar turės balsuoti Seimas.

Buvo numatyta kartelė

„Delfi“ primena, kad 2023 m. pradžioje prezidentas pasirašė pataisas, kuriomis įtvirtinami privalomi mokinių pasiekimų patikrinimai, o nuo 2025 metų įvedamas slenkstis mokslą gimnazijoje norintiems tęsti dešimtokams.

Pataisos pakeitė iki tol buvusią pasiekimų patikrinimų mokyklose tvarką: jie tapo privalomi ketvirtokams ir aštuntokams, bet nebeliko patikrinimo šeštoje klasėje. Taip pat nuo 2025 metų įvedama keturių balų kartelė mokslą gimnazijoje tęsti norintiems dešimtokams.

Pradiniame pakete buvo siūloma kartelę nuo 2029 metų kelti iki penkių balų, bet tos nuostatos atsisakyta, kaip ir nukreipimo į profesinį mokymą. Pagal naują tvarką, dešimtokai pagrindinį išsilavinimą įgis ne tik baigę pagrindinio ugdymo programą, bet ir išlaikę pagrindinio ugdymo pasiekimų patikrinimus (PUPP) patenkinamais pažymiais, tai yra mažiausiai keturis balais.

Pataisos sudarė galimybę mokiniams, nepasiekusiems žemiausio lygmens, sustiprinti žinias ir perlaikyti PUPP dar tais pačiais mokslo metais.