Pagal atnaujintą švietimo programą pernai rugsėjį be dalies vadovėlių mokytis pradėjo nelyginės klasės. Šį rugsėjį programa bus atnaujinta lyginėms klasėms. Bet kad visi vadovėliai mokyklas pasieks šiemet jau nebežadama. Pernai ypač trūko matematikos vadovėlių, šiemet jų neturės aštuntokai ir dvyliktokai.

„Vienu metu mes kartais dirbdavome iš dviejų, trijų vadovėlių. Negana to, temos buvo nevisiškai tinkamai išdėstytos pagal naujas programas. Todėl mums reikėdavo fragmentus paimti iš atskirų temų“, – LNK žinioms pasakojo matematikos mokytoja Rūta Mozurienė.

„Papildomos literatūros pagal atnaujintas programas tikrai trūksta. Trūksta užduočių, kontrolinių darbų rengimas visas gula ant mokytojo pečių. Nes negali pasinaudoti jokiais ankstesniais darbais“, – kalbėjo kita pedagogė.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija teisinasi, kad žadėti atnaujinti vadovėliai neatsirado, nes jų reikia išleisti apie 3 milijonus, o vadovėlių autorių masiškai trūksta.

„Ekspertų grupės yra suburtos, tik jos tiesiog fiziškai nėra pajėgios vienu metu rengti vadovėlį, pavyzdžiui, aštuntai, devintai ir dešimtai klasei. Jos parengia vadovėlį vienai klasei ir tada imasi naujo vadovėlio aukštesnei klasei“, – tikino Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos Ugdymo departamento direktorė Jolanta Navickaitė.

Vienas iš vadovėlių rengėjų teigė, jog pernai išleido vadovėlius penktai klasei, lietuviškus ir lenkiškus, o šiemet jau leidžia vadovėlius penktai, šeštai, septintai, devintai ir dešimtai klasėms.

Matematikos vadovėlius leidžia tik dvi leidyklos iš keturių.

„Gerų autorių skaičius rinkoje yra toks, kad galima ant vienos rankos, geriausiu atveju – ant dviejų rankų pirštų suskaičiuoti“, – LNK žinioms sakė leidyklos „Baltos lankos Klett“ konsultantas Sigitas Besagirskas.

Leidėjai atkreipia dėmesį, kad vadovėlių problema atsirado ir dėl kitos priežasties.

„Programos buvo patvirtintos vėlai, mes visi tai žinome. Todėl vėluoja vadovėliai. O jeigu paimsime dar ir nepatyrusį autorių, tai po to patiems bus labai gėda“, – kalbėjo S. Besagirskas.

Anot Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos, nuo šio rugsėjo moksleiviai jau turės atnaujintus lietuvių kalbos ir literatūros, istorijos, geografijos vadovėlius. O be vadovėlių dar kurį laiką teks mokytis fizikos, biologijos ir chemijos.

„Yra visokių pseudo aiškintojų, kad laikai pasikeitė, vadovėlių nebereikia, vaikai mokosi iš bet ko, ko nori. Ne, nesutiksiu“, – LNK žinioms sakė žurnalo „Reitingai“ redaktorius Gintaras Sarafinas.

Ministerija ramina, kad vietoje vadovėlių mokytojams suteiks daugiau egzaminų ir tarpinių patikrinimų pavyzdžių.

„Kad mokytojai galėtų matyti įvairovę, kokie yra klausimai, kokio tipo užduotys. Tas iš tikrųjų padeda mokytojui jausti ritmą, kokiu tempu ir gyliu tam tikras temas reikėtų mokyti“, – sakė ministerijos atstovė J. Navickaitė.

Paskutinį kartą ugdymo programa buvo atnaujinta prieš 16 metų. Anot ministerijos, tada nauji vadovėliai buvo išspausdinti per ketverius metus. Panašus laikas žadamas ir šį kartą. Teigiama, kad visi reikiami vadovėliai atsiras iki 2026 metų. Jiems įsigyti ministerija šiemet skyrė beveik 24 milijonus eurų.

Visą LNK žinių reportažą žiūrėkite čia: