„Pati NŠA yra toks keistas darinys, kiborgas, sukurtas iš šešių buvusių institucijų. Ji atsakinga už ugdymo programas, už vadovėlius, kontrolę, patikrinimus, testus. Nežinau, už ką ji neatsakinga, – už viską atsakinga“, – apie 2019 metais sukurtą instituciją „Žinių radijo“ laidoje pasakojo G. Sarafinas.

Jis pirminė, kad pernai vyko konkursas į NŠA direktorius, buvo šešiolika kandidatų.

„Buvusi vadovybė, Gintautas Jakštas, išsirinko būtent Rūtą Krasauskienę, ir su ja dirbo kokius aštuonis mėnesius, nuo rugpjūčio iki kol atsisveikino. Patys išsirinko. Ji gi ne iš kažkur išlindo, ji ir prieš tai ketverius metus dirbo. Vadinasi, atsakomybės nuleisti tik ant jos neišeina. Ją reikia pasidalinti premjerei, buvusiai ministrei Jurgitai Šiugždinienei, G. Jakštui, Rimantui Skaudžiui, R. Krasauskienei“, – teigė G. Sarafinas.

Kartu žurnalo „Reitingai“ redaktorius pasidalino, kad situacija toje institucijoje visada buvo keista.

„Ten visada buvo mažos algos, nuolat chroniškai stigo darbuotojų, ir dabar stinga, (…) daug patyrusių išėjo. Ateina jauni, net ir prie geriausių norų jie neįžvelgia tam tikrų niuansų, ir klumpa. Dėl to randasi daugybė nesąmonių, nes patyrusių žmonių daug išėjo“, – kalbėjo G. Sarafinas.

Nemato kažkokio vieno žmogaus, kuris viską sutvarkytų

Dabar, jo įsitikinimu, nėra „kažkokio aso, genijaus ar vadybos specialisto, kuris ateitų, ir apgriuvusią sistemą galėtų sustyguoti“.

„Juolab, kai yra paleista daug reformų. Mes priskaičiuojame apie dešimt reformų. Tarpiniai patikrinimai yra tik viena jų, ugdymo programos – antra. Už kiekvienos jų stovi žmonės ir atsakomybė“, – teigė G. Sarafinas.

Kaip trūkumą žurnalo „Reitingai“ redaktorius įvardino tai, kad nei vienoje sričių dėl reformų neleidžiama atsitraukti.

„Tiesiog sakoma, kad privaloma eiti į priekį ir užbaigti. Bet, jeigu sukurta ydingai pati matrica, tai jie tiesiog vožiasi į sieną. Jie pasirinko tokį modelį: darom nepasirengę, fiksuojame klaidas, mokomės iš klaidų, taisome klaidas. Gal geriau būtų pasirengti reformai, o ne nepasirengus šokti į dilgėles, ir paskui bandyti kažką taisyti“, – kalbėjo G. Sarafinas.

Švietime neturime daug kertinių figūrų

Apskritai, pasak žurnalo „Reitingai“ vyr. redaktoriaus, švietime šiuo metu neturime daug kertinių figūrų.

„Išėjo ir viceministras, kuris buvo atsakingas už bendrąjį ugdymą, pasitraukė keli ministro patarėjai. NŠA išėjo ne tik vadovė, bet keletas žmonių. Daug laikančiųjų konstrukcijų išsivaikščiojo“, – teigė G. Sarafinas.

Jo nuomone, tokioje situacijoje Švietimo mokslo ir sporto ministerijos vadovybė ir Vyriausybė elgiasi bravūriškai.

„Paskelbė naujieną dėl tarpinių patikrinimų, tačiau iš tiesų yra lengva kurti planus, kurių patiems įgyvendinti jau nebeteks. Nauja tvarka galios kitai vasarai. Vadinasi, bus nauji Seimo rinkimai, nauja ministerijos vadovybė, jie ateis ir pradės galvoti, nuo ko pradėti gesinti daugybę rusenančių laužų. Nebūtai tai, ką šiandien paskelbė, naujoji valdžia įgyvendins. Jie gal turės visiškai kitą matymą ir dėl tarpinių patikrinimą, artėjančios įtraukiojo ugdymo reformos, dėl regiono mokyklų“, – kalbėjo G. Sarafinas.

Konkursas į Nacionalinės švietimo agentūros vadovo (-ės) vietą pratęstas iki birželio 12 dienos. Toks sprendimas priimtas Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai pasitarus su konkursą rengiančia Valstybės valdymo agentūra. Kol kas konkurse panoro dalyvauti nedaug pretendentų.

Nuolatinio ministro kandidatūrą premjerė Ingrida Šimonytė prezidentui Gitanui Nausėdai ketina pateikti kitą savaitę.