Kad vasarėjantys orai neatitrauktų pirmokų dėmesio nuo pamokų, mokytoja Silvija langus uždangsto spalvingais piešiniais, ir kartu su vasaros pradžia ji ketina užbaigti jau penktus metus mokykloje.

„Išleidau savo pirmąją laidą, mokiau juos nuo pirmos iki ketvirtos klasės. Dabar jau galiu šiek tiek atsikvėpti. Aišku, pokyčiai švietime vis tiek vyksta“, – pasakojo pradinių klasių mokytoja Silvija Nareckienė.

Pedagogikos studijos jaunai mokytojai buvo antras bakalauras, tačiau, kad ši profesija yra jos tikrasis pašaukimas, sako nedrąsiai.

„Nežinau, ar tai yra pašaukimas. Labai baidausi šitos sąvokos. Ji man atrodo truputį per daug toksiška. Nes atrodo, kad tada viską darai už ačiū, iš pašaukimo, kad tau nereikia atlygio“, – kalbėjo S. Nareckienė.

Tik vilties, kad mokytojų atlyginimai kiltų ženkliai, yra maža.

„Kad kažkas būtų prestižiška, tai turi būti konkurencinga. Mūsų atlyginimas niekada nebus konkurencingas, lyginant su kitomis sferomis, privačiu sektoriumi“, – teigė S. Nareckienė.

Sunkiausia finansiškai jauniems mokytojams

Valstybės kontrolė skaičiuoja, kad jauniems mokytojams ir algos ne per didžiausios.

„Pedagogai, esantys amžiaus grupėje nuo 24 iki 35 metų, lyginant su rinkoje esančiu atlyginimu, gauna mažesnį darbo užmokestį. Jie nėra suinteresuoti, ir dažniausiai palieka mokyklas, renkasi kitą profesiją“, – sakė Valstybės kontrolierius Mindaugas Macijauskas.

Lietuvių kalbos ir literatūros egzaminas

Tačiau praeitų metų rudenį pradėję streikuoti, mokytojai galiausiai privertė valdininkus imtis pokyčių ir pakelti algas. Vyriausybė įsipareigojo mokytojų atlyginimą šiemet pakelti iki 130 proc. vidutinio atlyginimo. Tada mokytojai gautų daugiau kaip 2,5 tūkst. eurų „popieriuje“.

Pedagogai sako, kad jau pajuto pokyčius.

„Vyriausybė daro kažkokius žingsnius, kas iš dalies džiugina. Bet siekis yra, kad mokytojų etatas būtų finansuojamas, o ne žongliruojama įvairiomis statistikomis“, – sakė Švietimo darbuotojų profesinių sąjungų pirmininkas Andrius Navickas.

Vyriausybė žada, kad įsipareigojimus išpildys

Žadėtų 130 proc. statistika dar nerodo. Iki tikslo liko penki procentai, ir jie, anot Valstybės kontrolieriaus, sunkiai pasiekiami.

„Yra viena sąlyga, numatyta teisės aktuose, kad, jeigu pritrūktų lėšų, Vyriausybė gali pasiskolinti papildomam pedagogų darbo užmokesčio pakėlimui“, – sakė M. Macijauskas.

Tačiau, anot Švietimo ministerijos, laiko dar yra.

„Atlyginimas nėra kristelėjęs, atlyginimas tik auga. Vyriausybė tikrai pasieks savo įsipareigojimus mokytojų algų kilimui. Nuo rudens numatyta, kad algos kils bent 10 procentų“, – kalbėjo švietimo, mokslo ir sporto viceministras Ignas Gaižiūnas.

Pati Valstybės kontrolė pripažįsta, kad vidutinio atlygio skaičiavimo sistema pedagogams nepalanki.

Naujausi duomenys rodo, kad praeitų metų ketvirtą ketvirtį vidutinį arba didesnį darbo užmokestį gavo 28 proc. mokytojų. Visi kiti uždirbo mažiau.

„Didinant pedagogų darbo užmokestį, natūraliai auga ir visos Lietuvos vidutinis darbo užmokestis. Pasivyti tą nubėgantį taikinį yra pakankamai sudėtinga“, – teigė M. Macijauskas.

Tiesa, anot ministerijos, mokytojų atlyginimai yra ne tik valstybės, bet ir savivaldybių rankose. Esą būtent savivaldybių pareiga yra savo lėšomis prisidėti prie mažų klasių finansavimo.

„Savivaldybės privalo formuoti tinklą pagal Vyriausybės patvirtintas taisykles. Mes šitą dalyką stebime. Jeigu savivaldybės to tinklo taisyklių nesilaiko, tai atitinkamai įsijungia Vyriausybės atstovai. Gali būti ir teisminių ginčų, ir atitinkamai nefinansuojamas ugdymas“, – sakė I. Gaižiūnas.

Streikų neplanuoja

Toks ministerijos sprendimas pedagogų netenkina. Surėmusios pečius pedagogų profsąjungos aiškina, kad didžiausia problema ne savivaldybės, o Vyriausybė.

„Mokytojų lūkestis yra, kad 130 proc. VDU būtų ministerijoje jau skirtas finansavimas. Tada visi mokytojai būtų ramūs, kad tokį darbo užmokestį ir gaus. O ne perkelti tą naštą arba kaltinimus savivaldybėms“, – sakė A. Navickas.

Vis dėlto švietimo darbuotojų profsąjunga papildomų streikų neplanuoja. Esą dabar kur kas geriau problemas gali išspręsti artėjantys rinkimai.

Pagal dabartines prognozes, rudenį mokytojų atlyginimai būtų keliami 14,5 proc.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: