Incidentas įvyko praėjusio šeštadienio vakarą, prie naktinio klubo „Blu Bar“ Dubline. Maisto tiekimo įmonėje pamainos viršininku dirbantis lietuvis su bendradarbiais šventė vieno iš įmonės išeinančio darbuotojo išlydėtuves. V. Boravskis prisimena, jog tąkart išlydėti kolegos susirinko apie trisdešimt žmonių iš įvairių šalių. Pasėdėję kelias valandas, dalis žmonių išsiskirstė, kiti patraukė į kitą naktinį klubą. Į klubą „Renesanse“ patraukė ir V. Boravskis su dviem draugais iš Lietuvos.

Priėjus prie įėjimo į naktinį klubą, apsaugininkai vyrų neįleido. „Paklausiau, kodėl mūsų nenori įleisti. Vienas iš trijų įėjimą saugojusių apsaugininkų pasakė, jog tokių žmonių kaip mes jie neįleidžia, ir liepė dingti. Paklausiau jų, ar mūsų neįleidžia todėl, kad mes lietuviai. Apsaugininkas nieko neatsakęs smogė man į galvą, vėliau pajutau ir kitų dviejų apsaugininkų kumščių jėgą“, - DELFI teigė V. Boravskis. Vyras tikina jiems nepasakęs nieko įžeidžiančio. Taip pat, lietuvio teigimu, jis nebuvo girtas. „Per vakarą išgėriau tik du bokalus alaus“, - tikino sumuštas lietuvis.

Lūžo nosis ir buvo sutrenktos smegenys

Vienas iš apsaugininkų smogė ir dviem jo draugams, stovėjusiems kiek nuošaliau. Labiausiai nukentėjo Voitekas, vėliau medikai jam diagnozavo nosies lūžį ir smegenų sutrenkimą. Dviem jo draugams pasisekė labiau – jie atsipirko keliomis mėlynėmis. Sumušti vyrai iškvietė policijos pareigūnus. Jų ilgai laukti neteko. Pareigūnai pirmiausia priėjo prie klubo apsaugos darbuotojų. Į krauju plūstantį lietuvį jie dėmesio nekreipė. „Maldavau padėti, prašiau, jog iškviestų greitąją pagalbą, tačiau į mano prašymus jie atsakė liepimu pačiam nueiti iki gydymo įstaigos“, - piktinosi lietuvis.

Vis dėlto vyras su draugais nuėjo į policijos nuovadą. Voitekas buvo pasiryžęs rašyti pareiškimą dėl sumušimo. „Policijos pareigūnas pasiūlė pirmiau nuvažiuoti į ligoninę, o vėliau grįžti ir parašyti pareiškimą. „Bendravimas pasikeitė, kuomet pareigūnui parodžiau draugo telefonu filmuotą vaizdo įrašą, kuriame užfiksuota, kaip apsauginis talžo man galvą“, - pasakojo Voitekas. Pareigūnas pats iškvietė greitąją pagalbą.

Kreipėsi medicinos pagalbos

Nuvykęs į Dublino ligoninės priėmimo skyrių, V. Boravskis laukė kelias valandas, kol priėjęs gydytojas jį apžiūrėjo. Medicinos įstaigos darbuotojai nereagavo ir į prašymus duoti ledo žaizdai atšaldyti. Medikai nustatė rimtus sužalojimus. Suteikę medicinos pagalbą, jie išleido vyrą ir jo draugus namo.

Vėliau V. Boravskis nuskubėjo į policijos nuovadą, kur parašė pareiškimą. Policijos pareigūnai, atsiprašę sumuštų vyrų, paprašė nesiskųsti dėl apsauginių elgesio. Kelias dienas po sumušimo vyrui skaudėjo galvą, dėl sužaloto žandikaulio jis negalėjo valgyti.

„Skaudu, jog dėl savo tautybės buvau diskriminuojamas. Kurį laiką Airijoje pats dirbau apsaugininku, todėl galiu drąsiai teigti, jog buvome sumušti nepagrįstai“, - apgailestavo vyras iš Lietuvos.

Šiandieną Voitekas nori vieno – kad apsaugininkas jo atsiprašytų. „Man nereikia, kad jis atlygintų man patirtą žalą. Tenoriu, kad jis būtų nubaustas ir pripažintų savo kaltę“, - tikino Voitekas.

„Lietuvių Airijoje iš tiesų nemėgsta. Juos piktina, jog mūsų tautiečiai sutinka čia dirbti už kur kas mažesnį atlyginimą nei airiai", - mano jis.

Vyras prieš kelias dienas grįžo į Lietuvą, kur lankėsi pas medicinos ekspertus, kurie įvertino jo patirtus sužalojimus. Vyras jau pasisamdė advokatą ir ketina kovoti iki galo.

Retas atvejis

Lietuvių bendruomenės Airijoje atstovas Mindaugas Vidugiris, teigia, jog atvejį, kuomet apsaugininkai Airijoje sumuštų lietuvius, girdi jau antrą kartą per penkerius metus. „Galbūt žmogus buvo padauginęs alkoholio. Lietuviai, gyvenantys Airijoje iš vietinių gyventojų priešiškumo tikrai nejaučia“, - teigia M. Vidugiris.

Vyro teigimu, Airijoje labai atsižvelgiama į tautinių mažumų padėtį šalyje. „Šiuo atveju nedrįsčiau nieko kaltinti. Jei žmogus dieną eitų į teatrą ir būtų sumuštas, galima galvoti visaip, o čia, manau, buvo kaltas alkoholis“, - DELFI teigė lietuvių bendruomenės atstovas.

V. Boravskio filmuota medžiaga

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)