Rusai supranta iš pusės žodžio

„Rusiškus filmus žiūriu todėl, kad man jie kelia nostalgiją ir labai primena namus. Jie tiesiog kažkokie savi“, – pasakoja Airijoje jau 5 metus gyvenanti Audronė (pašnekovų pavardės redakcijai žinomos). 32 metų amžiaus lietuvė galėtų papasakoti daugybės rusiškų filmų siužetus bei padainuoti iš didžiosios rytų kaimynės atkeliavusių dainų, kadangi būtent šia kalba atliekami kūriniai jai patinka labiausiai. Pasak lietuvės, mieliausiai ji žiūri senus, dar prieš dvidešimt ar daugiau metų sukurtus ir klasika tapusius rusiškus kino filmus, su kuriais kartu ir užaugo.

„Kadangi mano vyrui lengviau suprasti rusų nei anglų kalbą, internete mes dažniausiai parsisiunčiame ir rusiškai įgarsintus JAV ar kitų šalių filmus“, - Audronės manymu, Airijoje gyvenantiems lietuviams rusų kultūra yra arčiau širdies nei airiškoji labiausiai dėl kalbos barjero. Vadybininke Dubline dirbanti moteris taip pat sako, kad nors rusų draugų jos tarpe nėra daug, jie jai artimesni nei vietiniai airiai.

„Bendraudama su rusais, jaučiu, kad mes vienas kitą suprantame iš pusės žodžio. Mes turime tas pačias problemas, bendrą istoriją, mūsų mentalitetas yra šiek tiek panašus. Be to, jais gali pasikliauti bėdoje. Tuo tarpu airiai labiau galvoja apie save, o ir pats bendravimas bei santykis yra visai kitoks“, - AirijaOnline.lt teigia lietuvė.

Lenkai arogantiški?

Audronės pažįstamų rate airiai yra mažuma. Dažniausiai ji bendrauja su čia gyvenančiais lietuviais, rusais bei lenkais. Pastarieji, moters teigimu, yra labai draugiški, be to į Airiją atvyko panašiu laiku, kaip ir čia gyvenantys lietuviai, tad labai lengva vieniems kitus suprasti. Tiesa, anot moters, bendravimui šiek tiek trukdo kalbos barjeras.

Visai kitaip apie lenkus atsiliepia trečius metus Airijoje gyvenantis Artūras. Jis sako lenkų nemėgstantis dėl to, jog jų šioje mažoje šalyje yra labai daug, be to jie esą arogantiški ne tik kitų imigrantų, bet ir vietinių airių atžvilgiu. Lietuvis prisiminė, jog prieš kurį laiką buvo pasigirdę raginimų lenkų kalbą Airijoje pripažinti valstybine. Tai, pašnekovo teigimu, peržengia visas ribas - atvažiavus į svetimą šalį esą negražu pasinaudojus Airijos žmonių gerumu, užlipti jiems ant sprando.

Artūras pripažįsta, kad keli lenkai, kuriuos jis pažįsta, yra draugiški žmonės, su kuriais malonu bendrauti, tačiau jam esą nepatinka bendrai susiformavęs lenkų įvaizdis. Paklaustas ar prie įtampos neprisideda tai, jog lenkai yra didžiausi lietuvių konkurentai ieškantis darbo Airijoje, pašnekovas nedvejodamas sutinka, ir priduria, kad, lenkams susirasti darbą paprasčiau, nes šios tautybės atstovų šalyje yra gerokai daugiau.