R. Karaliūtė įsikūrusi 28-ame dangoraižio „Avalon Riverview” aukšte. Ji gyvena Rytų upės (East River) krantinėje, pirmoje namų zonoje Long Island City Hunters Point rajone šalia Manhatano. Baiminamasi, kad dėl uragano čia gali kilti potvynis. Tai – viena priežasčių, kodėl šioje zonoje dar sekmadienį paskelbta evakuacija.

Pasak R. Karaliūtės, amerikiečiai labai rimtai žiūri į bet kokias grėsmes ir galimus sutrikimus, tad gyventojams sekmadienį primygtinai liepta evakuotis. Vis dėlto lietuvė, kaip ir maždaug pusė aplinkinių dangoraižių gyventojų, palikti namus atsisakė. „Nusprendėme nesievakuoti, nes pagrindinė evakuacijos priežastis – gali dingti elektra ir nedirbti liftas. Pavojus gyvybei nekyla. Maisto turime, net jei ir dingtų elektra, vanduo, dujos, viskas būtų gerai – svarbu, langų neišdaužtų, o pirmos kategorijos uraganas to padaryti neturėtų“, – pasakojo R. Karaliūtė.

Rasa Karaliūtė
Lietuvės teigimu, sekmadienį mieste buvo kilusi panika: žmonės aplinkui masiškai pirko baterijas, žvakes, sausainius ir sausus pusryčius. Pirmadienio rytas kol kas palyginti ramus, nors dauguma nedirba. Pirmadienio rytą Niujorke pūtė 18 m/s vėjas, vietomis jo gūsiai siekė apie 25 m/s. Vakare laukiama gūsių iki 33 m/s. Stichijos piko laukiama pirmadienio vakarą ir antradienio naktį Niujorko laiku.

„Kiek žinau, metro neveikia, autobusai nevažiuoja, kas gali, nedirba, visi sėdi namie, nors pro langą matau, kaip apačioje, ant molų upėje, žmonės vedžioja šunis, kažkas bėgioja krosą. Vėjas, tiesa, stiprokas, bet kol kas dar normos ribose. Tačiau vanduo Rytų upėje po truputį kyla“, – kalbėjo R. Karaliūtė.

Lietuvės teigimu, vis dar yra tikimybes, kad uraganas pasisuks ir praeis šonu arba nusilps.

Studentė iš Lietuvos į uraganą žiūri su humoru

Stichija sukėlė nepatogumų ir Niujorke besilankančiai lietuvei Agnieškai Narkevič. Dėl uragano anuliuotas „Delta“ oro linijų bendrovės skrydis į Varšuvą. Nors bilietus pavyko pakeisti į rytojaus skrydį, oro linijų operatorė nebuvo tikra ir dėl to, ar pavyks išskristi antradienį.

Niujorke besilankanti Agnieška Narkevič
Pati A. Narkevič gyvena ne prie pakrantės, tad čia žmonės nėra labai išsigandę. „Vienintelis dalykas, kuriuo reikėjo pasirūpinti – maistas pirmadieniui, nes beveik visos parduotuvės pirmadienį
uždarytos. Vakar prie manęs esanti parduotuvė „West Side Market“ buvo pilna žmonių. Eilėje reikėjo laukti tam, kad įeičiau į vidų. Kai kurios lentynos buvo nušluotos – duona buvo visiškai išpirkta. Pirmadienį parduotuvės neveikia ne tik dėl uragano, bet labiau dėl to, kad laikinai nutrauktas viešojo transporto eismas, tad darbuotojai neturi kaip grįžti namo“, – pasakojo A. Narkevič.
Tuo metu lietuvės kalbinti Kolumbijos universiteto studentai teigė netikintys uragano stiprumu ir nerimą dėl jo laiko eiliniu amerikiečių „perdėtos“ stichijų politikos pavyzdžiu.

„Viena mergina iš Floridos valstijos teigė: „Juokinga, kai per televiziją sako, jog tai bus vienas
stipriausių uraganų per pastaruosius metus, o po to priduria: „Išlikite ramūs, nes viskas bus gerai", – pasakoja A. Narkevič. Pasak jos, artėjant uraganui, parduotuvės ant vitrinų langų užklijuoja lipnią juostelę. Sakoma, kad tai apsaugo stiklą nuo stipraus vėjo.

„Pati pernai buvau Niujorke per „Irene“ uraganą. Su drauge prisipirkome žvakių, vandens ir maisto
dviem savaitėms. Jautėmės kaip Holivudo filme. Uraganas turėjo smogti naktį, tad buvo išties baisu. Galiausiai viskas apsiribojo nesmarkiu vėjeliu, kuris net nenunešė šiukšliadėžių, tad aš į visa šį reikalą reaguoju su sveika humoro doze“, – sakė pašnekovė.

Ambasada ragina vykdyti institucijų nurodymus

Lietuvos Užsienio reikalų ministerija praneša, kad diplomatinės atstovybės JAV ragina šioje šalyje esančius Lietuvos piliečius įdėmiai sekti naujienas dėl artėjančio uragano „Sandy“ ir vykdyti vietos institucijų nurodymus.

JAV gyventojai ruošiasi uraganui
JAV federalinė nepaprastosios padėties valdymo agentūra (Federal Emergency Management Agency, FEMA) dėl artėjančio uragano yra paskelbusi įspėjimą imtis visų būtinų saugumo priemonių JAV rytinėje pakrantėje.

Išankstinio pasirengimo veiksmai pradėti Merilando, Virdžinijos, Konektikuto, Delavero, Meino, Masačusetso, Naujojo Hampšyro, Naujojo Džersio, Niujorko, Šiaurės Karolinos, Pensilvanijos, Rod Ailando, Vermonto valstijose, taip pat Vašingtone.

Primename, jog pirminė informacinė konsulinė pagalba teikiama Lietuvos užsienio reikalų ministerijoje visą parą telefonu +370 5 236 2444, elektroniniu paštu pilieciai@urm.lt.

Interaktyvus uragano žemėlapis:

JAV ruošiasi uraganui

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (231)