Nagrinėdama į nusikaltėlių gaują patekusio našlaičio berniuko nuotykius, ji teigia, kad knygoje pateikta daug klasikinių kategorijų, apibūdinančių neleistiną tėvų elgesį su vaikais.

Tai ir piktnaudžiavimas alkoholiu, smurtas namuose, psichinės sveikatos problemos ir neleistinas elgesys su gyvuliais, vardija P.Brenan vaikų medicinos žurnale "Archives of Disease in Childhood" išspausdintame straipsnyje.

Psichologė pabrėžia, jog karalienės Viktorijos laikais toleruotas elgesys nebuvo priimtinas Č.Dikensui, kuris tiesiai reiškė nepritarimą daugeliui jo paties aprašytų dalykų. Anot jos, pagal 2001 metų britų teisės normas, "Oliverio Tvisto nuotykiuose" aprašyti įvykiai reiškia netinkamą elgesį su vaikais.

Jau pačioje romano pradžioje aprašomas blogas visuomenės sistemos elgesys, kai gimdydama miršta Oliverio motina. Jos gimdymą prižiūrėjo girta akušerė ir aplaidus gydytojas. Naujagimis perkeliamas į vaikų fermą, o vėliau - į darbininkų namą, kur vaikai buvo laikomi pusbadžiu.

Kai berniukas patenka į nusikaltėlių gaują, jo aplinka - lūšnynai, kur girti vyrai ir moterys tiesiog voliojosi purve.

Knygoje, prostitučių Nenės ir Betsės aprašymuose, esama užuominų ir apie tvirkinamuosius veiksmus. Spėjama, jog prostitutėmis jos tapo per alkoholį - mergaites dar vaikystėje prigirdęs tvirkino gaujos vadas Feidžinas.

Pažymėjusi, kad Č.Dikensas išleido savo romaną 1837-1839 metais, P.Brenan pabrėžė, jog netinkamas elgesys su vaikais Didžiojoje Britanijoje oficialiai tapo baustinas tik XX amžiaus septintąjį dešimtmetį.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją