Mohamadu Wasimu Hamidu ir Hamza Hayeku Mahmudu prisistatę užsieniečiai iš Baltarusijos į Lietuvą atvyko liepos 29-osios vakarą.

Neteisėtai sieną kirtę vyrai buvo sulaikyti pasieniečių, bet priešingai nei tūkstančiai jų likimo draugų, šiedu pareiškė, kad nori keliauti į Vokietiją ir prieglobsčio Lietuvoje nepageidauja.

Toks sprendimas abiem vyrams baigėsi teistumais – jie apkaltinti neteisėtu sienos perėjimu ir Vilniaus regiono apylinkės teismas abiem migrantams skyrė 45 parų arešto bausme.

Visgi nuo pat atvykimo suimti migrantai jiems skirtą arešto bausmę realiai atliko, kol laukė teismo sprendimo. Ką su jais daryti toliau – nežinia. Delfi žiniomis, jie iš areštinės bus vežami į migrantų stovyklą ir bus sprendžiama, kaip grąžinti juos į kilmės šalį.

Keliavo iš Rusijos

Abu sučiupti irakiečiai pasakojo, kad prieš porą metų iš tėvynės kartu išvyko į Rusiją. Ten pasiprašė prieglobsčio, tačiau jo negavę liko nelegaliai ten gyventi ir dirbti statybose.

Maždaug liepos pradžioje internete jie rado informaciją, kad Lietuvos ir Baltarusijos siena yra mažai saugoma.

„Perskaičiau, kad ją galima lengvai neteisėtai pereiti“, - pareigūnams pasakojo M. W. Hamidas.

„Norėjau patekti į Vokietiją, kur gyvena mano brolis. Namo grįžti negaliu, ten vyksta karas, mano manai susprogdinti, keletą kartų mane pagrobė teroristai, mama mokėjo išpirką, sūnus žuvo bombardavimo metu“, - pridūrė jis.

Nusprendę keliauti į Lietuvą jie taksistui sumokėjo 50 tūkst. Rusijos rublių (apie 582 Eur), kad nuvežtų juos į Baltarusiją. Ten jie iškart patraukė prie sienos su Lietuva.

„Nuėjome link Lietuvos naudodamiesi navigacija. Tada dingo internetas, todėl pasiklydome“, - pasakojo M. W. Hamidas.

Kone visą naktį miške tarp Lietuvos ir Baltarusijos klaidžioję draugai sugebėjo net ne kartą neteisėtai kirsti sieną.

„Suvokėme, kad neteisėtai kertame valstybės siena“, - prisipažino abu atvykėliai.

Prieglobsčio nepanoro

Galiausiai abu migrantai sugebėjo prisijungti prie interneto ir navigacijos pagalba nužingsniavo į Lietuvos gilumą, kur netoli prie sienos juos sučiupo pasieniečiai.

Abu įkliuvę vyrai raštu pasieniečiams nurodė, kad prieglobsčio Lietuvoje nepageidauja. Vienas iš jų aiškino, kad taip pasielgė dėl streso.

„Norėjau į bet kurią Europos valstybę. Kai mane sulaikė, buvo didelis stresas, man uždėjo antrankius, todėl spontaniškai parašiau, kad nenoriu prieglobsčio, noriu į Vokietiją“, - paaiškino H. H. Mahmudas.

Tuo metu M. W. Hamidas sakė, kad norėjo pas Vokietijoje gyvenantį brolį, todėl nepageidavo likti Lietuvoje.

Tiesa, abu vyrai, kai sulaukė kaltinimų, persigalvojo ir tikino, kad gali likti ir mūsų šalyje, tačiau jokiu būdu nesutinka būti gražinti į tėvynę, nes ten jiems esą nesaugu.

Visgi persigalvojo abu atvykėliai kiek per vėlai, todėl buvo pripažinti kaltais pagal Baudžiamojo kodekso 291 str.

Gresia ir kitiems

Šiemet į Lietuvą iš Baltarusijos jau atvyko daugiau nei 4 tūkst. neteisėtai sieną kirtusių migrantų.

Beveik visi iš jų iškart pasiprašė prieglobsčio Lietuvoje. Kol kas nei vienas prieglobsčio prašymas patenkintas nebuvo.

Kol kas sprendžiamas galvosūkis, ką daryti su tokiais atvykėliais. Lietuva siūlo jiems savanoriškai grįžti namo, jiems nuperkami lėktuvo bilietai ir duodama 300 eurų, tačiau tik mažuma tuo susiviliojo.

Tiems migrantams, kuriems nebus suteikti prieglobsčio prašymai, taip pat gresia baudžiamoji atsakomybė už neteisėtą sienos kirtimą.

Tačiau bausmės už šį nusikaltimą nėra itin griežtos, maksimali įstatyme numatyta atsakomybė – laisvės atėmimas iki 2 metų. Visgi anksčiau neteisti žmonės gali tikėtis kur kas švelnesnių baudų ir atsipirkti bauda arba areštu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (376)