Ir vieną dieną sprogo – kai eilinį kartą į namus pagal gautą pranešimą dėl smurto artimoje aplinkoje atvyko policijos pareigūnai, daugybę metų tamsos pasaulyje gyvenusi mergaitė surado drąsos pasakyti tai, ką daugybę metų laikė savyje.

Surado drąsos pasakyti tai, ką jai draudė kalbėti mama, stojusi ginti savo sugyventinį, o ne ją, savo dukrą.

Pasakė, bet ir vėl buvo įspausta į kampą – gerai, kad policijos pareigūnai, atvykę į gautą iškvietimą, visus pokalbius filmuoja. Gerai, kad netrukus ji buvo nuvežta pas ikiteisminio tyrimo teisėją, kur pagaliau galėjo išlieti mažoje širdyje ilgai slėptą skausmą.

Gerai, nes ji vėliau vėl pateko į tuos baisius spąstus, nors ir galvojo, kad visos skausmo grandinės jau buvo nurakintos – mergaitė buvo priversta neigti savo žodžius. Tik todėl, kad mama taip norėjo.

Norėjo, kad jos dukrą išniekinęs vyras grįžtų atgal į šeimą ir ją išlaikytų, – esą kas buvo, tas buvo, nieko nebepakeisi, reikia gyventi toliau, pamirškime tai.

Bet pamiršti tai, kas daugybę metų slėgė, neįmanoma, galima apsimesti, kad nieko nebuvo, bet paneigti šlykščių faktų – ne. Ir tik dabar, kai šią mergaitę daugybę metų skriaudęs ir iš jos tyčiojęsis patėvis yra už grotų, jai turėtų būti lengviau – nors ir mama vertė meluoti, kad „to“ nebuvo, bet buvo tų, kurie suprato, jog ji turi atversti naują gyvenimo puslapį.

Jeigu ne šiandien, galbūt rytoj, galbūt vėliau, bet jis turi būti ne toks purvinas, koks buvo.

Iš policijos pareigūnės vaizdo registratoriaus, mergaitės kalba netaisyta:

„Aš pasistengsiu, kad jį pasodintų, nes ir aš turiu ką papasakot, labai smarkiai žinokit. Čia nebe pirmas kartas, visaip keikėsi, kaip jis ant manęs pasakė, negaliu... Mama nesikreipė, aš tikrai nebekentėsiu. Prieš 7 metus gal, jisai, kaip sakyti, galima sakyti, manęs vos neišžagino. Privertė savo .... čiulpti... Atėjo mama, ... sustabdė. Ačiū Dievui, kad jinai atėjo. Aš nežinau, kas būtų buvę. Ir man nuo to laiko šokas yra didžiausias. Aš negaliu normaliai su juo gyventi, aš negaliu normaliai į jį žiūrėti. Jis ant manęs rėkia, jis man visaip grasina, kad tu ten (necenzūriniai žodžiai, apibūdinantys laisvo elgesio moterį – Delfi.lt), taip panašiai. Mama niekur nesikreipė, nes mama bijo. Sakiau krikšto mamai, krikšto mama sako, tai tipo dabar sakyk viską… Jis grasina, kad mane (necenzūriniai žodžiai, reiškiantys lytinį santykiavimą) ir lieps vėl... Ir dabar prie mano akių išsitraukė šitą, didžiausias šokas, aš tai jau patyriau ir niekas man neleido sakyti ir niekas manęs neklausė ir niekas manimi netikėjo, nors mama matė pati, sesės dabar nėra, namuose nėra, bet jinai irgi matė ir aš nežinau, manimi nieks netiki, o man yra tokia trauma...“

Asociatyvi nuotrauka

Tai buvo pirmas kartas, kai ji garsiai šaukėsi pagalbos, nors ir tąkart artimiausi žmonės ją bandė nutildyti – kai netrukus į namus atvažiavo jos močiutė, kuriai labai patiko dukros sugyventinis, ši net nesibaimindama bandė ją užčiaupti. Tiesiogine prasme: „Kaip apsiraminti, jeigu vėl, močiute, viskas kartojas, vėl viskas kartojas ir vėl manim nieks netiki. Aš netylėsiu, močiute.“

Tą pačią naktį dėl smurto artimoje aplinkoje apkaltintas mergaitės patėvis atsidūrė areštinėje, o ryte, kai išsiblaivė, sulaukė labai daug nepatogių klausimų. Tik į juos taip ir nesurado drąsos atsakyti. Nei tada, nei vėliau, kai stojo prieš teismą – vyras kaip įmanydamas bandė sumenkinti mergaitės žodžius.

Kai mergaitės patėviui iškelta baudžiamoji byla dėl seksualinio prievartavimo atsidūrė ant teisėjų stalo, jau ir pati nukentėjusioji stojo ginti jai tėvą atstoti turėjusį vyrą. Ne ji viena – ir jos motina, kuriai šis buvo gerokai svarbesnis nei jo dukra.

„Aš melavau norėdama sulaukti dėmesio, be to, tada labai norėjau išskirti motiną su patėviu – jis man daug ko neleisdavo, todėl, tiksliai nepamenu, kiek tada buvo man metų, gal 12 ar 14, kai sugalvojau jį apkaltinti seksualine prievarta ir apie tai papasakojau savo draugei, tikėjausi, kad ji apie tai papasakos ir kitiems, taip ir buvo“, – teisme kalbėjo nukentėjusioji.

Nors ir bandė išsižadėti savo žodžių, nors ir bandė pamiršti tai, ko, ko gero, niekada taip ir nesugebės, bet patėvio ji neišgelbėjo – tiek valstybinį kaltinimą palaikiusiems prokurorams, tiek baudžiamosios bylos duomenis išanalizavusiems teisėjams buvo akivaizdu, kad ji meluoja.

Meluoja, nes bando išgelbėti patėvį nuo kalėjimo. Meluoja, nes to norėjo jos mama.

O tada, kai ikiteisminio tyrimo metu ji buvo atvežta į teismą ir dalyvaujant psichologei, pasakojo visai kitokią istoriją.

„Maždaug prieš aštuonerius metus buvo įvykis, kuomet dienos metu, rugpjūčio mėnesį ar rudenį, kai namuose buvau su savo drauge ir broliu, į kambarį atėjo neblaivus nuogas patėvis ir mane nusivedė į kitą kambarį – tada jis man liepė klauptis, paėmė už plaukų ir lenkė jos galvą prie savo lytinio organo. Aš prie jo prisiliečiau tik lūpų krašteliu, tuomet į kambarį atėjo mano mama ir mane nuo patėvio atitraukė.“

Ji neslėpė, kad po šio įvykio gyveno didžiulėje įtampoje ir baimėje, tačiau vėliau patėvis pasikeitė, nustojo gerti alkoholį, atrodė, tai, kas įvyko, daugiau niekada nepasikartos. Bet pasikartojo – tądien, kai patėvis vėl buvo girtas ir kai į namus dėl smurto artimoje aplinkoje buvo iškviesti policijos pareigūnai.

„Tą vakarą patėvis mano kambaryje sukėlė konfliktą, mane išvadino įvairiausiais šlykščiais necenzūriniais žodžiais, priekaištavo, kad aš neva paskleidžiau gandus, jog jis mane išprievartavo, o tada išsitraukęs savo lytinį organą grasino mane išprievartauti – labai išsigandau, maniau, kad vėl tai pasikartos“, – apklausos metu kalbėjo nukentėjusioji.

Asociatyvi nuotrauka

Ji prisipažino, kad apie tai, kas įvyko maždaug prieš 8 metus, buvo papasakojusi dviem savo bendraamžiams, taip pat močiutei ir krikšto mamai. Teisėjai juos apklausė – tiek mergaitės motina, tiek sesuo ir močiutė aiškino, kad nieko apie seksualinę prievartą nežino, net netiki, jog tai galėjo būti.

„Kad prieš mano dukrą sugyventinis panaudojo prievartą, sužinojau tik policijoje, kai buvo pradėtas tyrimas – tai mane labai nustebino, nes nieko apie tai anksčiau nebuvau girdėjusi, o juk su dukra mane sieja labai artimas ryšys, manau, jeigu tai būtų nutikę, ji man būtų papasakojusi“, – motina stojo ginti savo sugyventinio. Ir dar pridūrė, kad dukra istoriją išsigalvojo, nes nori ją išskirti su patėviu.

Gerokai buvo atviresnės nukentėjusiosios draugės, patikinusios, kad ši nemeluoja, o apie patirtą prievartą mergaitė ne kartą buvo pasakojusi savo draugams. O ir tada, kai po smurto artimoje aplinkoje iš areštinės paleistas mergaitės patėvis sugrįžo į namus, ši slapta įrašė ne vieną pokalbį, kurie atskleidė, kokie įtempti santykiai siejo mergaitę ir jai tėvą atstoti turėjusį vyrą – šis nukentėjusiąją vadino šlykščiausiais necenzūriniais žodžiais, užgauliojo, grasino, varė iš namų, taip pat kalbėdamas su podukra į ją žvelgė ir kaip į lytinio pasitenkinimo objektą.

Šie garso įrašai, kuriuose patėvis priekaištavo podukrai dėl kalbų apie intymius santykius, sustiprino teisėjų vidinį įsitikinimą, kad mergaitė vis dėlto nemelavo. O be to, ne vienas liudytojas patvirtino, kad vyras namuose mėgdavo vaikščioti nuogas.

„Čia mano namai, ką noriu, tą ir darau“, – vyras tikino, kad savo podukrą jis augino nuo 4 metų, ši esą visuomet buvo „labai nepaklusnus vaikas“, o kadangi jis netenkindavo jos įgeidžių, ši ir nusprendė jį išskirti su savo motina.

Vis dėlto, mergaitės draugai pasakojo, kad po įvykio, kai patėvis panaudojo seksualinę prievartą, ši bijodavo grįžti namo ne tik dėl to, jog įvykiai gali pasikartoti, bet ir dėl šio polinkio smurtauti.

„Ji man labai dažnai yra pasakojusi, kad patėvis ją dažnai užgaulioja, jog ji nieko nedaro, yra kekšė“, – sakė viena liudytojų.

Jai antrino kita nukentėjusiosios draugė: „Ji labai daug pasakojo, jog patėvis kabinėjasi prie jos, vadina visokiais žodžiais, versdavo nešti malkas, kai ji nenorėjo, neišleisdavo į lauką, sakydavo susitvarkyti kambarį.“

„Nukentėjusiosios šeima yra nusiteikusi konfliktą užglaistyti ir užsistoti mergaitės patėvį, juo labiau, kad po konflikto jis ir toliau gyvena šeimoje su nukentėjusiąja ir jos motina, – pažymėjo bylos duomenis išanalizavęs teismas. – Teisėjų kolegijos taip pat neįtikina, kad nepilnametė nukentėjusioji būtų galėjusi savo neva sukurtą istoriją įvairiu laiku atpasakoti kitiems liudytojams, taip pat ir spontaniškai, į įvykio vietą atvykus policijos pareigūnams.“

Pasak teismo, mergaitės patėvis su ja elgėsi agresyviai, neprognozuojamai, apsunkindamas jos gyvenimą namuose ir sukeldamas baimę bei emocinę įtampą. Dėl patirtos prievartos mergaitei buvo nustatytas mišrus nerimo ir depresinis sutrikimas.

Įvertinę visus duomenis teisėjai nutarė, kad mergaitės patėvis už grotų turės praleisti 3 metus ir 3 mėnesius.