Į DELFI skaitytojo klausimą atsako teisės įmonės „Verslo gurmanai“ direktorė Agnė Razgūnienė.

Vidaus tarnybos sistemos pareigūnų statusą, priėmimą ir atleidimą iš tarnybos, pareigūnų atsakomybę, paskatinimus, socialines ir kitas garantijas, taip pat kitų valstybės tarnautojų priėmimo į tarnybą vidaus reikalų statutinėse įstaigose ypatumus reglamentuoja Lietuvos Respublikos Vidaus tarnybos statuto patvirtinimo įstatymu patvirtintas Vidaus tarnybos statutas (Statutas).

Šio Statuto 53 straipsnio, reglamentuojančio atleidimo iš vidaus tarnybos pagrindus, 1 dalies 7 punktas numato savarankišką pareigūno atleidimo iš pareigų pagrindą, kai jis savo poelgiu pažemino pareigūno vardą.

Statuto 11 straipsnio (Priėmimo į vidaus tarnybą apribojimai) 1 dalies 3 punktas numato, kad priimti į vidaus tarnybą draudžiama, jeigu asmuo anksčiau dirbo statutiniu valstybės tarnautoju, teisėju, notaru, prokuroru, advokatu ar krašto apsaugos sistemoje ir buvo atleistas atitinkamai už pareigūno vardo pažeminimą, teisėjo vardą žeminantį poelgį, notarų profesinės etikos ir tarnybinius nusižengimus, prokuroro vardo pažeminimą, advokato profesinės etikos bei profesinės veiklos pažeidimus ar kario vardą arba krašto apsaugos sistemos institucijas žeminančius teisės pažeidimus.

Agnė Razgūnienė
Taigi, policijos pareigūnas, kuris buvo atleistas iš pareigų dėl to, kad savo poelgiu diskreditavo pareigūno vardą, į vidaus tarnybą nebegali būti priimtas.

Atskirai atkreiptinas dėmesys į tai, kad nors nusikaltimas ir pareigūno vardo pažeminimas gali būti padaryti ta pačia veika, tačiau veikoje ir nesant visų nusikaltimo sudėties požymių, ji gali būti pripažinta diskredituojanti pareigūno vardą. Kaip numatyta Statuto 2 straipsnio 7 dalis, pareigūno vardo pažeminimas – tai kaltas pareigūno veikimas ar neveikimas, susijęs ar nesusijęs su tarnybinių pareigų atlikimu, tačiau akivaizdžiai žeminantis vidaus tarnybos sistemos autoritetą, griaunantis pasitikėjimą vidaus reikalų įstaiga arba ją kompromituojantis, todėl kiekvienu atveju būtina nustatyti, ar pakanka duomenų pripažinti, kad buvo pažemintas pareigūno vardas.

Atsižvelgiant į tai paminėtina, kad, jeigu atleidimas Jūsų nurodytu pagrindu buvo teisėtas, aplinkybė, jog asmuo baudžiamojoje byloje buvo atleistas nuo atsakomybės pagal laidavimą, šiuo atveju neturi reikšmės.

Ne vienerius metus Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti tinkamą problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių.

Savo klausimus prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Aktualiausi atsakymai bus išspausdinti DELFI.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)