Į DELFI skaitytojo klausimą atsako teisės įmonės „Verslo gurmanai“ direktorė Agnė Razgūnienė.

Nuosavybės teisės atsisakymas į žemės sklypą yra negalimas, tačiau yra įmanomas žemės sklypo dovanojimas, kas taip pat panaikina nuosavybės teisę ir visas su ja susijusias ateities prievoles. Lietuvos Respublikos civilinis kodeksas (CK) ir Lietuvos Respublikos žemės įstatymas (Žemės įstatymas) yra du pagrindiniai teisės aktai, reguliuojantys privačios žemės valdymą ir naudojimą bei disponavimą ja.

LR CK pirmos knygos V skyriaus 98 straipsnis ir ketvirtos knygos I skyriaus 2 straipsnis nustato, kad nekilnojamieji daiktai pagal prigimtį yra žemės sklypas ir su juo susiję daiktai, kurie negali būti perkeliami iš vienos vietos į kitą nepakeitus jų paskirties ir iš esmės nesumažinus jų vertės. Iš šios normos darytina išvada, kad žemės sklypas yra laikomas nekilnojamu daiktu ir jam yra taikomos LR CK nustatytos nekilnojamų daiktų valdymą, naudojimą ir disponavimą reglamentuojančios normos.

Agnė Razgūnienė
LR CK ketvirtos knygos V skyriaus II skirsnyje yra reglamentuoti nuosavybės teisės įgijimo ir praradimo pagrindai. Deja, apie žemės nuosavybės atsisakymą, kaip vieną iš nuosavybės teisių pabaigos momentų, nėra užsimenama, todėl dėl šių priežasčių žemės atsisakymas yra negalimas. Siūlytina žemės sklypą dovanoti valstybei.

Jums reikėtų kreiptis į Nacionalinę žemės tarnybą prie Žemės ūkio ministerijos adresu: Gedimino pr. 19, LT – 01103 Vilnius, su prašymu dėl dovanojimo sutarties pasirašymo.

Ne vienerius metus Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti optimaliausią problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)