Tokią nuomonę jis išsakė ketvirtadienį iškilmingame Lietuvos Respublikos Konstitucijos 20-mečio minėjime Prezidentūroje.

Tardamas sveikinimo žodį susirinkusiems - aktyviems ir pilietiškiems Lietuvos žmonėms, jaunimui, mokslininkams, menininkams, įvairių valdžios institucijų atstovams, užsienio valstybių svečiams - K. Urbaitis priminė, kad prieš 20 metų referendumu visos tautos balsavimu buvo priimta Lietuvos Respublikos Konstitucija. Pasak jo, priėmusi Konstituciją pilietinė tauta padėjo savo, kaip valstybinės bendruomenės, bendro gyvenimo norminį pagrindą ir įtvirtino valstybę kaip bendrą visos visuomenės gėrį.

"Konstitucija - ypatingas dokumentas, turintis esminę reikšmę kiekvienos valstybės gyvenime, tai gaires visai teisės sistemai nubrėžiantis aukščiausios teisinės galios aktas, kurio šaltinis - pati valstybinė bendruomenė, pilietinė tauta. Tai - aukščiausioji teisė, visų teisės aktų teisiškumo ir teisėtumo matas, tai visuomenės sutartis ir visų Lietuvos Respublikos piliečių demokratiškai priimtas įsipareigojimas gyventi pagal Konstitucijoje įtvirtintas pamatines taisykles ir šioms taisyklėms paklusti", - kalbėjo R. K. Urbaitis.

Pasak jo, kad visuomenėje būtų santarvė, visa teisės sistema kuriama Konstitucijos pagrindu.

"Lietuvos Konstitucijoje užkoduoti patys svarbiausi pasauliniai demokratijos ir konstitucinės teisės pasiekimai, joje dera ilgaamžė Lietuvos valstybės istorija, siekianti laikus, kai jos teisiniai pamatai buvo grindžiami Lietuvos statutais bei konstitucijomis ir atviros, teisingos, darnios, pilietinės visuomenės ir teisinės valstybės siekiais", - atkreipė dėmesį KT pirmininkas

Teisininkas, nuo praėjusių metų balandžio vadovaujantis KT, minint Konstitucijos 20 metų sukaktį ragino prisiminti, kad ši Konstitucija yra stabiliausia iš visų Lietuvoje galiojančių konstitucijų - 1992 m. Konstitucija savo galiojimo trukme du kartus lenkia ilgiausiai veikusią 1928 m. gegužės 15 d. priimtą Lietuvos valstybės Konstituciją. KT pirmininkas kalbėjo, kad svarbu suvokti, jog Konstitucija kaip aukščiausioji teisė turi būti stabilus aktas, o jos stabilumas - didelė teisinė vertybė ir viena iš prievolių užtikrinti valstybės tęstinumą, pagarbą konstitucinei santvarkai ir teisei.

"Konstitucija neturi būti keičiama, jeigu tai nėra teisiškai būtina", - teigė R. K. Urbaitis.

Pasak R. K. Urbaičio, šiandien galime drąsiai didžiuotis savo Konstitucija, nes ji atitinka pačius aukščiausius standartus, kuriuos pripažįsta demokratinės Europos ir pasaulio valstybės.

"Esu įsitikinęs, kad pačius aukščiausius tarptautinius standartus atitinka ir ją aiškinantis ir formuojantis oficialiąją konstitucinę doktriną bei konstitucinę kontrolę Lietuvoje vykdanti institucija - Lietuvos Konstitucinis Teismas", - pabrėžė teisėjas.

Jis atkreipė dėmesį, kad Lietuvoje vis daugiau žmonių pradeda suprasti Konstitucijos vaidmenį savo gyvenime, taip pat tai, kad Konstitucija suteikia jiems galimybę tiesiogiai ja remiantis ginti pažeistas savo teises.

"Juk demokratinių valstybių konstitucijos visų pirma reikšmingos tiek, kiek jos saugo žmogaus teises", - apibendrino Konstitucinio Teismo pirmininkas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)