Parlamente surengtame susitikime su Konstitucijos kūrėjais jis pažymėjo, kad nepriklausomoje Lietuvoje nė vienas generalinis prokuroras šiame poste neišbuvo visos kadencijos.

"Prokuroro nepriklausomumas turi būti toks, kad prokuroras išdirbtų savo nustatytą kadenciją, išskyrus atvejus, kuriuos nustatys Seimas", - pabrėžė jis.

R.K.Urbaičio teigimu, Konstitucinis Teismas turės išaiškinti, ar prokuratūra yra labiau teisminės, ar vykdomosios valdžios dalis.

"Nuo to, kaip bus išaiškintas 118 straipsnis, ir bus matyti, koks statusas turėtų būti prokuratūros", - sakė Teismo pirmininkas.

Praėjusią savaitę KT išaiškino, kad Seimas negali iš generalinio prokuroro reikalauti ataskaitos, kuriai reikėtų parlamento ar Vyriausybės pritarimo, nes tai prieštarauja prokuroro nepriklausomumui.

Anot Teismo, tokios pareigos nustatymas reikštų kišimąsi į prokurorų veiklą ir prokurorų nepriklausomumo varžymą.

Pagal Konstitucinio Teismo išaiškinimą, užuot reikalavus ataskaitos, dėl kurios būtų balsuojama, iš generalinio prokuroro galėtų būti reikalaujama teikti informaciją, viešus pranešimus.

Spalio mėnesį Seimas nepritarė generalinio prokuroro Dariaus Valio pateiktai prokuratūros ataskaitai ir ėmė siekti jo atleidimo. Tačiau prezidentė pareiškė pasitikinti prokuroru ir kreipėsi į Konstitucinį Teismą.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (58)