Šios slaugytojos padėjėjos įžūlumui nebuvo ribų – per mėnesį ji iš pacientei priklausančios banko kortelės pasisavino visus pinigus.

„Sąskaitoje liko tik 1 euras“, – pareigūnams nurodė nukentėjusiosios pacientės sūnus.

Kad motina yra apvogta, vyras pastebėjo, kai iš užsienio, kur gyvena, atvyko į Lietuvą aplankyti motinos – sūnus ilgą laiką negalėjo jai prisiskambinti, vėliau paaiškėjo, kad iš senolei priklausančio mobiliojo ryšio telefono kažkas buvo išėmęs SIM kortelę.

„Mano motina yra pripažinta neveiksnia, teismas mane pripažino jos globėju, pastaruoju metu ji serga senatvine demencija: pamiršta kur ir ką padėjo, ką pasakė, sunkiai vaikšto, – pareigūnams aiškino vyras. – Kai atvažiavau jos aplankyti, sužinojau, kad mama neturi savo banko kortelės. Ji pasakojo, kad ją buvo davusi vienai slaugytojai – norėjo, jog ši jai nupirktų maisto produktų. Tačiau kortelės moteris jai negrąžino. Tada patikrinau mamos sąskaitą banke ir pamačiau, kad per pastarąjį mėnesį kortele buvo atsiskaitoma įvairiuose prekybos centruose, be to, buvo išgryninti 3 150 eurų.“

Anot jo, pokalbio metu motina prisipažino, kad slaugytojos padėjėjos prašė tik nupirkti įvairių smulkmenų ir maisto produktų.

„Mano mama guli slaugos ligoninėje, ji pati nevaikšto, todėl pati nueiti ir apsipirkti negalėjo, taip pat negalėjo išsigryninti pinigų“, – sakė į policiją kreipęsis nukentėjusiosios sūnus, kuris į motinos sąskaitą kas mėnesį pervesdavo po 400 eurų.

„Man kilo pagunda pasinaudoti kortele“, – kai sužinojo, kad dėl pinigų pasisavinimo yra pradėtas ikiteisminis tyrimas, tiek ligoninės vadovybei, tiek policijos tyrėjams teisinosi slaugytojos padėjėja.

Apie 9 metus ligoninėje dirbanti moteris per apklausą pasakojo, kad vieną dieną atėjusi į darbą sužinojo, jog į gydymo įstaigą yra atvežta nauja pacientė, kuri prieš tai buvo gydoma psichiatrijos skyriuje.

Asociatyvi nuotrauka

„Ši moteris buvo vieniša, senyvo amžiaus, bet bendraujanti, vaikštanti, ji į mūsų įstaigą buvo atvežta be nieko – neturėjo net savo apatinių, jokių rūbų, higienos priemonių, – kalbėjo slaugytojos padėjėja. – Jos niekas nelankė, nors vienas jos sūnus gyvena užsienyje, o kitas yra Lietuvoje. Maždaug po savaitės ji, duodama savo banko kortelę, paprašė, kad nupirkčiau maisto produktų: mineralinio vandens, sulčių, bulkučių, tirpios kavos, sausainiukų, baltos mišrainės, vištienos, drėgnų servetėlių, tualetinio popieriaus, kremą kojoms tepti, dezodorantą. Paduodama savo banko kortelę ji užrašė PIN kodą, savo vardą ir pavardę bei asmens kodą. Taip pat ji man sakė, kad nei su viena slaugytoja taip gerai nesutaria, kaip su manimi. Ji pabrėžė, kad manimi labai pasitiki.“

Anot jos, tuo metu, kai moteris perdavė mokėjimo kortelę, palatoje buvo dar senyvo amžiaus ligonės: „Nežinau, ar jos ką nors suprato, nes mūsų skyriuje yra gydomi ir slaugomi sunkūs ligoniai.“

Moteris sakė, kad jau kitą dieną bankomate nuėmė 60 eurų ir parduotuvėje bei turguje nupirko tai, ko jos buvo prašiusi pacientė.

„Nunešiau ir jai viską atidaviau, o sau „už darbą“ pasiėmiau 10 eurų – toks buvo mūsų susitarimas, – pareigūnams aiškino slaugytojos padėjėja. – Norėjau jai sugrąžinti kortelę, tačiau ligonė liepė man ją pasilaikyti prie savęs – ateityje, jeigu ko reikės, vėl jai nupirksiu.“

Kadangi „prie savęs“ turėjo svetimą kortelę, moteris ir susigundė ja pasinaudoti.

„Susigundžiau ir bankomate išsigryninau 300 eurų, nes visai neturėjau pinigų, o ruošiausi išeiti atostogauti“, – prisipažino ligoninės darbuotoja.

Tuo viskas nesibaigė – moteris tokią pačią sumą iš bankomatė pasiėmė ir kitą dieną.

„Atėjusi į darbą pacientei pasakiau, kad nuo jos kortelės nuėmiau 600 eurų, paaiškinau priežastis – ji mane suprato, sutarėme, kad pinigus vėliau jai sugrąžinsiu dalimis“, – savo versiją dėstė slaugytojos padėjėja.

Asociatyvi nuotrauka

Vėliau moteris vėl nuėjo į parduotuvę ir nupirko maisto produktų, kurių buvo prašiusi senolė, o vėliau iš kortelės, kurią laikė „prie savęs“ atliko ir daugiau pinigų išgryninimo operacijų. Iki tol, kol kortelėje nebeliko pinigų.

„Dvi savaites atostogavau ir kortele naudojausi kaip savo, o kai po atostogų grįžau į darbą, sužinojau, kad pas pacientę buvo atvykęs jos sūnus, tačiau jo nemačiau ir su juo nebendravau, – per apklausą kalbėjo ji. – Dar po kelių dienų į darbą buvo atvykusi policija ir viso skyriaus darbuotojoms pranešė, kad iš pacientės mokėjimo kortelės nuimti pinigai. Iš karto supratau, apie ką čia yra kalbama, ir nuėjusi pas ligonę, grąžinau jai priklausančią mokėjimo kortelę. Tada ji ant manęs pradėjo rėkti, šaukti, buvo supykusi, kad išleidau tiek daug pinigų.“

Dėl savo elgesio atgailavusi slaugytojos padėjėja sakė, kad atsiprašė pacientės ir pažadėjo šiai pasisavintus pinigus sugrąžinti kai tik galės, tiesa, ne visus iš karto, o dalimis, nes paprasčiausiai jų neturėjo.

„Ji man nebuvo davusi leidimo iš bankomato pasiimti pinigų, tai padariau neatsiklaususi, tiesiog susigundžiau, maniau, kad ji nepastebės, jog jos sąskaitoje nebėra pinigų, nes dėl savo senatvinės silpnaprotystės galėjo ir užmiršti, kiek turėjo, – teisinosi moteris. – Be to, maniau, kad ji Lietuvoje neturi artimųjų, jos niekas neprižiūri ir jos pinigų niekas nepasiges.“

Tyrimo metu paaiškėjo, kad slaugytojos padėjėja iš pacientės sąskaitos sukčiavimo būdu pasisavino 3 150 eurų.

Tuo metu senyvo amžiaus moteris, nors ir buvo „nurašyta“ ligoninės darbuotojos, puikiai prisiminė, kiek jos sąskaitoje buvo pinigų.

„Kai buvau atvežta į ligoninę susidraugavau su slaugytoja, kartą ši manęs paklausė, ar man nereikia ko nors nupirkti, nes ligonių iš ligoninės darbuotojai neišleidžia, – pasakojo pacientė. – Slaugytoja man buvo gera ir pasakė, kad gali padėti, todėl jai daviau savo banko kortelę, nes grynųjų pinigų neturėjau. Pasakiau kortelės PIN kodą, taip pat nurodžiau, kad sau „už vargą“ ji gali nuo kortelės nusiimti 10 eurų. Vėliau ji nupirko viską, ko buvau prašiusi, tačiau vieną kartą ji neatėjo ir banko kortelės negrąžino.“

Kad banko sąskaita yra tuščia, senolė sužinojo iš ją aplankyti atvykusio sūnaus: „Kai pasakiau, kad kortelę buvau davusi slaugytojai, jis patikrino sąskaitą ir pamatė, kad ji yra tuščia. Aš jai nebuvau davusi sutikimo nuo sąskaitos nuimti pinigus.“

Asociatyvi nuotrauka

Nors ir nukentėjo, bet senolė buvo linkusi atleisti ją „apšvarinusiai“ ligoninės darbuotojai: „Jeigu ji grąžintų nuo mano sąskaitos banke išgrynintus pinigus, jai jokių pretenzijų nebeturėčiau ir viską atleisčiau“.

Bet pinigų ši nesugrąžino, nors, anot nukentėjusiosios, buvo atėjusi į palatą ir atsiprašė dėl to, kad taip pasielgė.

Už tai, kad neteisėtai panaudojo svetimos elektroninės mokėjimo priemonės bei naudotojo tapatybės patvirtinimo priemonės duomenis, neteisėtai inicijavo ir atliko finansines operacijas bei apgaule savo naudai įgijo nedidelės vertės svetimą turtą, slaugytojos padėjėja buvo patraukta baudžiamojon atsakomybėn ir nuteista – teismas konstatavo, kad nekyla abejonių dėl jos kaltės.

„Kaltinamoji padarė tyčines nusikalstamas veikas, kurios priskiriamos nesunkiems ir apysunkiems nusikaltimams bei baudžiamiesiems nusižengimams, ji anksčiau neteista, kaltinamosios atsakomybę lengvinanti aplinkybė yra ta, kad ji prisipažino padariusi nusikalstamas veikas ir nuoširdžiai gailisi“, – teismas nusprendė už padarytas nusikalstamas veikas skirti sankcijoje numatytą bausmę – 60 parų areštą.

Tiesa, į areštinę moteris kol kas nebus siunčiama – teismas nutarė bausmės vykdymą atidėti vieneriems metams. Šiuo laikotarpiu jai bus taikoma intensyvi priežiūra: ji bus stebima elektroninio stebėjimo priemonėmis, taip pat privalės dirbti arba užsiregistruoti Užimtumo tarnyboje, taip pat dalyvauti elgesio pataisos programoje.

Teismas taip pat nusprendė, kad slaugytojos padėjėja privalės atsiprašyti nukentėjusiosios ir per devynis mėnesius jai atlyginti padarytą turtinę žalą.