22 kartus už nužudymą, vagystes, plėšimus, smurtą, sukčiavimą, grasinimus ir kitus nusikaltimus teistas 31-erių metų M. Koviera turi užsidirbęs 16-os metų įkalinimo bausmę.

Dabar jam už grotų teks sėdėti dar ilgiau – už vaikų prievartautojui surengtą egzekuciją Kauno apygardos teismas recidyvistui skyrė dar 7 metus kalėjimo.

Nutylėta egzekucija

Istorija, už kurią M. Koviera nuteistas, įvyko praėjusių metų vasario 3-ąją. Vakarieniaudamas iš kitų nuteistųjų jis sužinojo, kad pas juos perkeltas naujokas G. D.

Anot kalinių, likimo draugams vyras pats pasigyrė, kad sėdi už mažametės išprievartavimą, todėl ši žinia žaibiškai pasklido.

Iškart po vakarienės M. Koviera, kaip pats tvirtino, patraukė tik pasikalbėti su naujoku, pasiėmęs 1,5 metro ilgio metalinį strypą nuo laiptų turėklų.

„Einam, pažiūrėsim, ką ten per pedofilą pakėlė“, – pakeliui sutiktam nuteistajam pasakė M. Koviera ir kartu patraukė ieškoti, kur prievartautojas sėdi.

Teisėsaugai vėliau pats pasakojo recidyvistas, kad strypą jis pasidėjo pirmame aukšte, o tada su draugu užlipo į viršų ieškoti naujoko.

Koridoriuje sutikęs kitą nuteistąjį, paklausė: „Kurioje sekcijoje yra naujai atkeltas iš karantino?“ Pastarasis nieko neatsakė, tik pirštu parodė į vienas duris.

Įėjęs į sekciją M. Koviera iškart pastebėjo nematytą veidą, vyras sėdėjo ant lovos ir vartė žurnalą.

Pravieniškių pataisos namai

„Tave šiandien perkėlė iš karantino?“, – paklausė M. Koviera ir sulaukė teigiamo atsakymo.

„Kiek turi bausmės?“, – toliau tardymą tęsė jis.

„7 metus“, – atsakė G. D.

„Už ką gavai tuos 7 metus?“

„Už išprievartavimą.“

„Kiek buvo metų?“

„7 metų buvo.“

„Kad nebūtų problemų, nes kiti tavęs nenori, kad tu būtum būryje, išeik iš būrio“, – prievartautojui liepė M. Koviera.

Daužė metaliniu strypu

Anot visą šį pokalbį stebėjusių kalinių, G. D. nepakluso, o pradėjo juoktis ir šaipytis bei pasiuntė M. Kovierą. Tai jį suerzino ir jis dukart spyrė į galvą sėdinčiam vyrui, praskėlė antakį ir lūpą, veidu jam ėmė tekėti kraujas.

„Einam, kaip mokėjai išprievartaut 7 metų mergaitę, ji negalėjo apsiginti, pažiūrėsim, kaip tu dabar apsiginsi“, – pasakė recidyvistas ir savo auką pagriebęs už pakarpos nutempė į koridorių.

Kiti nuteistieji stebėjo, kaip M. Koviera savo auką daužydamas rankomis ir kojomis į galvą nutempia iki laiptų, o tada spiria į nugarą ir vyras nusiridena iš antro aukšto į pirmą. Po to recidyvistas savo auką už kojos nutempė į bendrą virtuvę.

„Žinai už ką gauni į galvą? Gauni už tą 7-ų metų mergaitę, nes pedofilų nekenčiu,“ – pasakė M. Koviera ir nuėjo pasiimti prieš tai paliktą metalinį strypą.

Žiauriai sumuštas vyras dar bandė stotis ir gelbėtis, bet parėjęs užpuolikas spyriu į galvą pargriovė jį ant žemės ir puolė daužyti su strypu per kojas ir kūną – suduota buvo mažiausiai 10 smūgių.

Visa egzekucija truko tol, kol kažkas sušuko: „Mentai atbėga“.

M. Koviera padėjo strypą kampe ir išėjo į lauką kartu su kitais nuteistaisiais. Dėl triukšmo atbėgę pareigūnai apžiūrėjo visų vyrų rankas, tačiau įtarimų jiems nekilo. Tuo metu progą ištaikęs smurtautojas spruko atgal į savo būrį. Tiesa, ilgai netrukus buvo išsiaiškinta, kad žmogų sumušė būtent jis.

G. D. po egzekucijos neatsigauna iki šiol: jam buvo sutraiškytas žandikaulis, sulaužyti šonkauliai, plyšo blužnis ir inkstas, o visas kūnas nusėtas mėlynėmis. Pats jis apie įvykį nieko nepasakojo, visą laiką teigė atsibudęs reanimacijoje ir visiškai nieko neatsimenantis.

Delfi kreipėsi į Kalėjimų departamentą su klausimais, kaip pareigūnai galėjo nepastebėti ilgą laiką trukusio smurto, kodėl jo nenutraukė anksčiau ir kodėl apie įvykį nepranešė visuomenei, tačiau atsakymų kol kas nepateikė.

Visuomenei pavojingas recidyvistas

Įkliuvęs M. Koviera neneigė savo kaltės ir detaliai papasakojo apie visą egzekuciją. Tik jis gynėsi, kad pats G. D. jį išprovokavo.

„Jei jis būtų tiesiog išėjęs iš būrio ir nebūtų didžiavęs tuo, ką padarė 7-ių metų mergaitei, tai to tikrai nebūtų. Tikrai nebūčiau mušęs, bet jis savo pašaipiu elgesiu tiesiog tiesiog išprovokavo mane“, – duodamas parodymus teisėsaugai kalbėjo recidyvistas ir tikino, kad gailisi dėl savo poelgio.

Šį nusikaltimą įvertinusi Kauno apygardos teismo teisėja Svetlana Jurgaitienė nusprendė, kad nuolat nusikaltimus ne tik laisvėje, bet ir už grotų darantis M. Koviera turi būti izoliuotas ilgam.

„Šis nusikaltimas padarytas bausmės atlikimo vietoje, kas rodo, kad jis yra pavojingas visuomenei ir nelinkęs taisytis“, – nuosprendyje pažymėjo teisėja.

M. Koviera pripažintas kaltu sunkiai sutrikdęs žmogui sveikatą dėl mažareikšmės dingsties – teistumo kvalifikavo. Už tai jam skirta 7 metų laisvės atėmimo bausmė, o subendrinus ją su ankstesniais nuosprendžiai, iš viso už grotų jam reiks praleidi 21 metus.

Turtinga kriminalinė praeitis

Tik pradindę mokyklą baigęs M. Koviera nusikaltėlio karjerą pradėjo dar būdamas paauglys – 2006 metais jis įkliuvo dėl vagysčių ir plėšimo. Iš pradžių jam skirta lygtinė laisvės atėmimo bausmė, tačiau jis nesustojo vogti, todėl buvo pasiųstas už grotų.

Nuo tada jis vos išėjęs į laisvę ir vėl iškart pradėdavo vogti bei plėšti, todėl greit grįždavo už grotų.

M. Koviera beveik išsisuko nuo 2012 metais įvykdyto nužudymo. Jis prie Ventos primušė sugėrovą, o po to nuo šlaito nustūmė jį į upę ir leido nuskęsti.

Pirmosios instancijos teisme už smurtą recidyvistas nuteistas tik dėl nežymaus sveikatos sutrikdymo ir tik Apeliacinio teismo teisėjai įžvelgė M. Kovieros veiksmuose nužudymą.

Pravieniškių pataisos namai

Sėdėdamas už grotų jis taip pat ne kartą prisidirbo. Kartu su dviem bendrais jau buvo surengęs egzekuciją kitam kaliniui, kurį apkaltino „žiurkavimu“. Toks titulas už grotų suteikiamas tiems, kas įkliūna vogdami iš kitų nuteistųjų.

Ši auka prisiteisė 400 eurų iš valstybės, nes įrodė, kad pareigūnai jo neapsaugojo, nors vaikinas ne kartą pranešė dėl jam gresiančio pavojaus.

Be to, M. Koviera už grotų atrado ir naują pomėgį – siuntinėti grasinančius laiškus jam nuosprendį priėmusiems teisėjams bei iš jo pinigus išieškančiam anstoliui.

„Mirties nuosprendžiais“ pavadintus laiškus siuntinėjęs recidyvistas grasino žiauriai susidoroti ne tik su adresatais, bet ir su jų šeimos nariais. Už tai jis nuteistas dėl grasinimų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (545)