„Tai parodo vieną faktą - tai yra tokį faktą, kad tame teisme buvo itin aplaidžiai vykdomos būtent teismo pirmininko pareigos. Jeigu aplaidžiai dirba teisėjai, jeigu daro ne tik šiurkščius įstatymo pažeidimus, proceso pažeidimus, bet bylos neišnagrinėjamos, slepiami, klastojimai jų neišnagrinėjimo faktai, tai tokius dalykus turi prižiūrėti būtent administravimas - teismo pirmininkas. Tai čia pagrindinė problema“, - penktadienį žurnalistams sakė prezidentės patarėja.

Panevėžio apygardos teismo pirmininkas Artūras Ridikas kreipėsi į Teisėjų etikos ir drausmės komisiją, kad drausmės bylos būtų iškeltos visiems teismo teisėjams. Prezidentė nusprendė, kad dviejų teisėjų pažedimai yra labai šiurkštūs, ir jie turi būti atleisti.

Penktadienį Teisėjų taryba svarstė klausimus dėl Pasvalio teisėjų Dalios Stankevičiūtės ir Vitalijaus Šidagio atleidimo. Prezidentei patarta atleisti D.Stankevičiūtę pažeminus teisėjos vardą, dėl teismo vadovo bus sprendžiama kitame posėdyje, V.Šidagis pranešė dėl sveikatos posėdyje negalintis dalyvauti penktadienio posėdyje.

Panevėžio apygardos teismo pirmininkas A.Ridikas Teisėjų tarybos posėdyje pripažino, kad Pasvalio teisme „situacija labai bloga“.

Teisėjų tarybos pirmininkas E.Laužikas sakė, kad 75 administracinėse bylose, kurias turėjo nagrinėti D.Stankevičiūtė, teisingumas nebus įvykdytas, pažeidėjai liks nenubausti, tos bylos bus nutrauktos suėjus senaties terminui.

„18 baudžiamųjų bylų per metus nuo gavimo nebus atlikti jokie veiksmai - tai čia jau pasako viską“, - teigė E.Laužikas.

Jis sakė, kad Teisėjų tarybos nariams padaryti pažeidimai nesuvokiami.

Panevėžio apygardos teismo pirmininkas A.Ridikas žurnalistams tvirtino, kad D.Stankevičiūtė nenagrinėjo rezonansinių bylų - administraciniai pažeidimai susiję su Kelių eismo taisyklių pažeidimais, vaikų nepriežiūra ir t.t.

„Už kiekvienos bylos yra žmogus ir mes negalime sakyti, kad tos bylos menkesnės už kitas“, - sakė A.Ridikas.

Anot jo, teismo darbu skundėsi ir policija, kai negavo iš teismo atsakymų apie pažeidėjams taikytas sankcijas.

D.Stankevičiūtė Teisėjų tarybai pranešė, kad ilgai sirgo ir gydėsi. Teisėjų tarybos vadovo tvirtinimu, tokiu atveju ji turėjo pranešti teismo vadovybei, kad bylos būtų perduotos kitiems teisėjams ir laiku išnagrinėtos.

A.Ridikas sakė, kad Pasvalio teisme darbo krūvis „tikrai didelis“, tačiau tinkamai dirbant ir vadovaujant bylos turėjo būti nagrinėjamos laiku.

Teisėjų tarybos nariai aptarė priemones, kurios padėtų operatyviai išnagrinėti Pasvalio teisme susikaupusias neišnagrinėtas bylas ir užtikrintų tinkamą šio teismo funkcionavimą.

Nutarta kreiptis į prezidentę D.Grybauskaitę su siūlymu spręsti klausimą dėl kito teismo teisėjo laikino perkėlimo į Pasvalio rajono apylinkės teismą.

Šis klausimas toliau bus svarstomas vasario 27 dienos posėdyje. Tame posėdyje taip pat bus sprendžiama ir dėl teismo pirmininko V.Šidagio atleidimo. Jis nurodė, kad iki šiol serga ir penktadienio posėdyje negalės dalyvauti.

Teisėjų tarybos pirmininkas, siekdamas užkirsti kelią bet kokiam šios situacijos vilkinimui, papildomai kreipėsi į Sveikatos apsaugos ministeriją ir Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybą, prašydamas įvertinti V.Šidagiui išduotų nedarbingumo pažymėjimo teisėtumą ir pagrįstumą.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (166)