„Niekada nemaniau, kad pateksiu į tokią situaciją“, – šiandien prisipažįsta plaukiko karjerą baigęs 38 metų panevėžietis D. Grigalionis. Jis teigia, kad pateko į buvusio bičiulio, lietuvių kilmės JAV plaukiko esą gerai paspęstus spąstus.

Buvusį sportininką sutikome ne baseine ar sporto salėje, o Vilniaus apygardos teismo salėje – D. Grigalionį prokurorai kaltina dėl svetimo turto pasisavinimo, dokumentų klastojimo ir apgaulingo apskaitos tvarkymo.

Ikiteisminio tyrimo metu pareigūnai nustatė, kad vadovaudamas vienai automobiliais prekiaujančiai bendrovei D. Grigalionis pasisavino beveik 34 tūkst. eurų. Tokią sumą iš jo prašoma priteisti išnagrinėjus baudžiamąją bylą. Nukentėjusiojo statusas yra suteiktas bendrovei, kurios akcininkas – JAV gyvenantis verslininkas, taip pat buvęs plaukikas D. Grigaliūnas.

Prokurorai teigia nustatę, kad D. Grigalionis dar 2008-ųjų vasario-lapkričio mėnesiais pardavė iš JAV į Lietuvą atgabentus amerikietiškus automobilius, o gautus pinigus esą pasisavino, taip bendrovei padarydamas didžiulę žalą. Be to, ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad buvo suklastoti vieno automobilio pirkimo-pardavimo dokumentai – automobilis parduotas vienai senyvo amžiaus moteriai, o ši pareiškė, kad niekada nėra pirkusi automobilio.

Ikiteisminio tyrimo metu pareigūnų surinktoje medžiagoje taip pat nurodoma, kad D. Grigalionio vadovaujamoje bendrovėje buvo aplaidžiai tvarkomi buhalteriniai dokumentai.

Karjerą baigęs trijų olimpiadų dalyvis nesutinka su tokiais kaltinimais ir tikina, kad jau ne vienerius metus bando savo tiesą įrodyti teisinėmis priemonėmis, tačiau jos iki šiol nedavė jokių rezultatų. „Tikiuosi, tiesa paaiškės teisme ir bus atsakyta į visus klausimus“, – sakė D. Grigalionis.

Teisme buvęs sportininkas kol kas savo pozicijos dar nėra išsakęs – pirmiausiai jis norėtų išklausyti dabar jau buvusio savo bičiulio, JAV gyvenančio D. Grigaliūno pasakojimą. O tam verslininkas net specialiai planuoja atvykti į Lietuvą – baudžiamąją bylą nagrinėjanti teisėja Laureta Ulbienė jį ketina apklausti rugsėjo mėnesį. Susisiekti su D. Grigaliūnu DELFI nepavyko, todėl pateikiama tik kaltinamojo D. Grigalionio išsakyta pozicija.

„Ši byla yra išspausta iš oro, net nežinau, kaip kitaip pasakyti – esu priverstas ginčyti tai, ko nebuvo“, – DELFI prisipažino iš Panevėžio į Vilniuje vykstančius teismo posėdžius atvykstantis D. Grigalionis.

Jis pasakojo, kad dar aktyviai sportuodamas susipažino su JAV gyvenančiu D. Grigaliūnu, kuris retkarčiais atvykdavo ir Lietuvą. Su juo plaukikas kartu dalyvavo ir Kroatijoje vykusiose varžybose, po kurių amerikietis jam pareiškė, jog įvykdė olimpinį normatyvą.

„Manau, jis iš tikrųjų mano dėka pateko į 2004 m. olimpiadą Atėnuose – pasinaudojo mano Kroatijoje praplauktu rezultatu ir pateikęs dokumentus JAV praslydo nepastebėtas, buvo įtrauktas į olimpiečių sąrašus, tik olimpiadoje nedalyvavo, sėdėjo ant atsarginių suolelio, – pirmą kartą viešai apie patirtą nuoskaudą prabilo D. Grigalionis. – Negalėjau patikėti, kai jis man pranešė, jog įvykdė olimpinį normatyvą – aš su savo medaliais vos jį įvykdžiau. Paskui ėmiau domėtis ir neradau jo nei starto protokoluose, nei kituose dokumentuose – tai buvo mano rezultatas, o jo vardas yra tas pats, tik pavardėje keičiasi viena raidė, net mūsų gimimo metai yra tie patys.“

Sportininkas neslėpė, kad buvo labai įskaudintas dėl tokios situacijos ir apie tai bandė kalbėtis su kolega, bet šis esą prašė nekelti triukšmo.

„Jis pasiūlė užsiimti bendru verslu – tuo metu buvo prasidėję pykčiai su federacija, atsisakė mane finansuoti ir neišleido plaukti į Pasaulio čempionatą, supratau, kad turiu trauktis, baigti karjerą, – kalbėjo D. Grigalionis. – Ir tada sutikau užsiimti bendru verslu – į Lietuvą iš JAV vežti automobilius, o paskui perpus dalintis pelną. Ir papuoliau – padarėme bendrą verslą.“

D. Grigalionis pažymėjo, kad prieš olimpiadą, jos metu ar po jos šios istorijos viešai nepasakojo, nes nenorėjo pakenkti kolegai. Bet nuoskaudos liko ir jos dar labiau atsinaujino, kai tarp buvusių plaukikų vieną dieną perbėgo juoda katė – 2011-ųjų vasario 24-ąją į darbą atvykęs D. Grigalionis nebuvo įleistas į darbo patalpas.

„Iš pradžių nesupratau, kas vyksta, bet kai pro langą pamačiau, kad yra dingę buhalterijos dokumentai, nutariau kreiptis į policiją, bet net ir pareigūnai niekuo negalėjo padėti, nes jiems buvo pateiktas akcininkų raštas, jog mane atleido iš pareigų ir biure esu nepageidaujamas“, – teigė buvęs sportininkas.

Kaip ir kur dingo dokumentai, pareigūnai neišsiaiškino, tačiau netrukus pradėjo kitą tyrimą – dėl svetimo turto pasisavinimo.

„Mane kaltina, kad pardaviau automobilius, o pinigus sau įsidėjau į kišenę – iš tikrųjų nieko panašaus nebuvo, jeigu būtų taip buvę, seniai būtų apkaltinę – ką, aš paėmęs pinigus, sau ramiai tris metus vaikščiojau, – sakė D. Grigalionis. – Visa tai įvyko dar 2008 m., dar dirbant senajai buhalterei – jie tikriausiai, mano manymu, galvojo, kad ji nebus išsisaugojusi dokumentų, bet patyrusi buhalterė turėjo pasidariusi visas kopijas. O šie dokumentai atskleidžia, kad esu teisus, jokio turto nepasisavinau. Tai nustatė ir specialiai pasamdytas ekspertas.“

D. Grigaliono advokatas Marius Zabita tikino, kad ikiteisminio tyrimo metu pareigūnai net atsisakė priimti pas buhalterę buvusius dokumentus, nors jie ir patvirtina, jog joks nusikaltimas nebuvo padarytas.

„Kai prokuratūrai pateikiau dokumentus, atsisakė juos priimti, o kai byla buvo perduota teismui, teisėja juos prijungė prie baudžiamosios bylos, o visi atsilošė – kas čia yra?“ – sakė jis.

Ar iš tikrųjų advokato pateikti dokumentai patvirtina, kad joks nusikaltimas nebuvo padarytas, teismas dar aiškinsis – planuojama apklausti ne tik ekspertizę atlikusį privatų ekspertą, bet ir Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) specialistą.

Tuo metu teisme apklausta automobilių prekyba užsiimančiai bendrovei atstovaujanti advokatė Iraida Žogaitė sakė, kad akcininkai D. Grigalionį nutarė atleisti iš pareigų, nes „kilo įtarimų, kad jis apgaulingai tvarko buhalteriją, savinosi pinigus ir neįformina visų sandorių“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)