Ne vienerius metus smurtą kenčiančių sutuoktinių problemos yra gerai žinomos policijos pareigūnams – jiems ne kartą teko važiuoti raminti įsisiautėjusio tėvų skriaudiko. Tačiau įvykiai vis tiek kartojasi: „Kai jis išgeria, tampa neprognozuojamas, mes labai jo bijome.“

Už tai, kad smurtavo prieš tėvą ir motiną, jų sūnus jau buvo ne kartą nuteistas, tačiau tai jo negąsdina – jis vėl ir vėl kėsinasi į tėvų sveikatą ir gyvybę. O kai išsiblaivo, nuleidžia akis ir teisinasi, kad nieko neatsimena.

Anksčiau su tėvais gyvenęs Egidijus G. dabar glaudžiasi savo močiutės sodyboje, kuri yra visai netoliese jo tėvų, todėl pasitaikius progai ir užklysta į jų namus. Iš jų vyras buvo priverstas išsikraustyti – pagalbos šauksmo sulaukę pareigūnai jam uždraudė artintis prie tėvų.

„Iš pradžių jis kabinėjosi prie tėvo, buvo jį sumušęs, bet kai teismas jį nuteisė, nurimo, bet tada visas jo dėmesys nukrypo į mane“, – kalbėjo jau ketvirtą dešimtį peržengusio vyro motina.

„Sūnus labai dažnai vartoja alkoholinius gėrimus, jų padaugina, dėl to jam sutrinka psichika, nes pradeda elgtis neadekvačiai, įžeidinėti namiškius, nuolat teigia, kad visus užmuš, papjaus, pakars, įmes į šulinį ir panašiai“, – kalbėjo Egidijaus G. tėvas.

Vyras net nebandė slėpti, kad bijo savo sūnaus – kartą, kai į namus pasisvečiuoti buvo atvažiavę giminaičiai, jis miegojo, kai vakare grįžęs sūnus priėjo prie lovos ir nuėmęs antklodę pareikalavo, jog tėvas nešdintųsi iš savo namų.

„Ko čia guli, eik lauk iš mano trobos“, – lyg išprotėjęs ant tėvo šaukė Egidijus G.

Pensinio amžiaus jo tėvas net nebandė priešintis sūnui – žinojo, kad su juo geriau net nesivelti į diskusijas.

„Jis buvo labai agresyviai nusiteikęs, todėl išsigandęs, kad manęs nesumuštų, išbėgau į lauką – čia buvo mano žmona ir dvi giminaitės, – pareigūnams pasakojo vyras. – Prisėdau prie jų, kai iš paskos atbėgęs sūnus toliau elgėsi agresyviai, keikė mane necenzūriniais žodžiais, mosikavo rankomis, o paskui kartą rankos kumščiu trenkė man į veido sritį, dėl ko prakirto kairės pusės lūpos kraštą. Nuo suduoto smūgio aš net su visa kėde nuvirtau ant šono, tada jis ėmė mane spardyti gulintį.“

Asociatyvi nuotrauka

„Kai mano vyras išbėgo iš namų, jį atsivijęs sūnus vis šaukė, kad „užmušiu, papjausiu“, – prisiminė Egidijaus G. motina. – Vyras atsisėdo prie stalo, o tada girtas sūnus tėvui ėmė priekaištauti, kodėl šis valgo pyragus, esą tie pyragai yra ne jo, jis neužsidirbo ir pan. Tada viena mūsų giminaitė sūnui pasiūlė prisėsti ir suvalgyti pyrago bei teigė, kad turi darbo pasiūlymą vykti į užsienį, bet sūnus pasakė, kad už centus dirbti niekur nevažiuos ir vergu nebus. Vyras sūnui pasakė, kad nešauktų ant giminaitės, o darbo pasiūlymas tikrai neblogas, jis galėtų važiuoti dirbti ir bent taip prisidėtų prie šeimos gerovės. Tada sūnus jam trenkė kumščiu į veidą, nuo suduoto smūgio vyras su visa kėde nugriuvo ant žemės, o sūnus ėmė jį spardyti gulintį ant žemės.“

„Dėl agresyvaus sūnaus elgesio mes abu su žmona jo bijome – juk jis gali mus sužaloti ar net nužudyti“, – jai antrino Egidijaus G. tėvas.

Tai buvo ne vienintelis išpuolis prieš savo tėvą, dėl to policijoje buvo pradėtas ne vienas ikiteisminis tyrimas, galop Egidijus G. buvo priverstas išsikraustyti iš namų – jis tėvą paliko ramybėje. Tačiau tuo metu jo auka tapo motina, vis dar turėjusi vilties, kad sūnus pasikeis ir daugiau niekuomet nesmurtaus prieš namiškius.

„Kai sūnus persikėlė gyventi pas mano 93 metų mamą, atrodė, gyvensime ramiau – juk jis nuolat be saiko vartojo alkoholį, o būdamas neblaivus kėlė konfliktus, neleido mums ramiai gyventi, – kalbėjo vyro motina. – Kai jį dėl tokio elgesio iškraustėme iš namų, jis kuriam laikui buvo išvažiavęs dirbti į Norvegiją ir Švediją, bet kai grįžo, vėl be saiko vartojo alkoholį. Kadangi grįžęs iš užsienio jis visus pinigus pragerdavo, norėdama, kad pinigų pragėrimui liktų kuo mažiau, jo prašydavau nupirkti kokių nors daiktų – televizorių, skalbimo mašiną ir panašiai. Jis nupirko ir mums padovanojo, tačiau dabar, kai nebeturi pinigų, dėl to nuolat kyla konfliktai – būdamas girtas jis man dėl to priekaištauja, reikalauja už jo nupirktus daiktus grąžinti pinigus.“

Taip buvo ir tądien, kai jis ankstyvą rytą, dar nebuvo nė 10 valandos, atėjo į tėvų namus – sūnus buvo girtutėlis, iš karto ėmė demonstruoti agresiją.

„Jis pasakė, kad atėjo pasikalbėti su tėvais, – pasakojo Egidijaus G. motina. – Buvau nepatenkinta, kad jis buvo labai girtas ir dėl to jam kažkiek papriekaištavau, jog jis nuo pat ryto yra girtas. Pagaminau jam pusryčius, liepiau pavalgyti, o tada eiti išsimiegoti ir išsiblaivyti. Jis nuėjo į vasarnamį pavalgyti, o kai pavalgęs išėjo į lauką, buvo labai piktas, pradėjo šaukti ir keiktis. Išėjęs jis iš karto nuėjo į ūkiniame pastate esantį garažą, iš kurio pasiėmė didelį santechninį raktą, su kuriuo į lauką išėjo užsimojęs virš galvos – jis ėmė šaukti, kad „aš jus abu užmušiu“, o tada atsisuko į mane. „O tave, žalty, labiausiai užmušiu“, – šaukdamas jis ėmė artintis prie manęs. Labai išsigandau, ėmiau bėgti, pasislėpiau už prie namų stovėjusio automobilio. Tada jis nuėjo prie vasarnamiop ir iš visų jėgų ėmė daužyti į vasarnamio mūrinę sieną, trankydamas net nuskėlė vienos plytos kampą.“

Tėvas šio incidento nematė – tuo metu už namų pjovė žolę, bet kai išgirdo triukšmą, puolė gelbėti sutuoktinės.

Asociatyvi nuotrauka

„Išgirdęs kieme triukšmą parėjau į kiemą ir pamačiau, kad sūnus drasko kieme augančius augalus, jis akivaizdžiai atrodė neblaivus, kadangi elgėsi neadekvačiai, judesiai buvo nekoordinuoti, garsiai šūkavo, – sakė tėvas. – Pamatęs, kad sūnus yra agresyvus, įbėgau į namus – ieškojau mobilaus ryšio telefono, kad galėčiau iškviesti pagalbą. Netrukus išgirdau, kad sūnus ateina į namo vidų – jo bijojau, todėl nuėjau į virtuvę, nenorėjau su juo susitikti. Kai pamačiau jo rankose santechninį raktą, išbėgau iš namo ir nuėjau pas kaimyną – iš jo telefono paskambinau bendruoju pagalbos numeriu.“

Pareigūnai labai greitai atvažiavo į sodybą ir įsisiautėjusį vyrą nuramino.

„Žmona man paskui sakė, kad sūnus grasino susidoroti ne tik su ja, bet ir su manimi“, – sakė Egidijaus G. tėvas.

Po šio incidento sūnui buvo uždrausta artintis prie tėvų, tačiau jis draudimų nepaisė – buvo įsitikinęs, kad pareigūnai jo nepastebės, o tėvai pasigailės ir neiškvies policijos. Bet buvo priversti vėl šauktis pagalbos, kai sūnus dar kartą užpuolė savo motiną.

„Tą rytą atėjęs sūnus paprašė, kad jam įpilčiau pieno – kai nuėjome į virtuvę ir jam į puodelį įpyliau pieno, jis iš manęs pareikalavo pinigų, kuriuos neva jis buvo pas mane pasidėjęs, – pasakojo motina. – Kai atsisakiau duoti pinigų, susinervinęs jis suėmė ir stipriai suspaudė mano dešinę ranką, o paskui tuo pačiu puodeliu trenkė per tą pačią ranką. Paskui jis mane pastūmė, todėl griuvau ir nugara atsitrenkiau į metalinę nupjautą statinę, kurioje buvo laikomi pašariniai miltai.“

Tuo viskas nesibaigė – Egidijus G. iš vasarnamio pradėjo mėtyti į kiemą įvairius buitinius daiktus, iš metalinio bidono ant žemės išpylė pieną, o paskui tuo pačiu bidonu išdaužė vasarnamio lango stiklą. Paskui jis iš po stalo ištraukė medinę lazdą ir ja pradėjo daužyti per stalą sakydamas, kad jei motina neduos pinigų, jis iš malkinės atsineš kirvį ir juo ją „nukirs“.

„Tuo metu spėjau iš virtuvės išbėgti į lauką, o sūnus, numetęs lazdą, nuėjo už tvarto, – siaubingą istoriją prisiminė moteris. – Stovėdama kieme pamačiau, kad jis iš už tvarto grįžta rankose laikydamas kirvį, o tada dar kartą pakartojo, kad jeigu jam neduosiu pinigų, jis man kirviu nukirs „kramę“ (galvą – Delfi.lt). Labai išsigandau ir pradėjau bėgti link namo, sūnus ėmė mane vytis, jis iš rankų taip ir nepaleido kirvio. Išgirdęs triukšmą vyras atidarė duris – vos tik įbėgau į namo vidų, greitai jas uždarė ir užrakino. Pribėgęs sūnus nenurimo, ėmė jas spardyti ir reikalavo, kad atidarytume, bet mes paskambinome bendruoju pagalbos telefonu.“

„Kūtvalos, atidarykite duris!“ – lyg išprotėjęs šaukė Egidijus G.

Asociatyvi nuotrauka

Kai atvyko policijos pareigūnai, vyro prie namų jau nebuvo – jis išėjo ieškoti kompanijos, su kuria toliau galėtų gerti alkoholinius gėrimus.

„Šio įvykio metu buvai labai išsigandusi, nes tikrai maniau, kad sūnus man trenks kirviu“, – moteris sakė, kad su vyru bijo savo sūnaus, nes šis tokiu savo neprognozuojamu elgesiu gali juos sužaloti ar net užmušti.

„Sūnus taip elgiasi nuolatos, mums grasina smurtu, būdamas girtas iš mamos nuolat prašo ir reikalauja pinigų, o pats niekur nedirba ir šiuo metu jokių pajamų negauna, – jai antrino Egidijaus G. tėvas. – Dėl tokio sūnaus elgesio mano žmonai yra pakrikę nervai ir sveikata, ji yra priversta nuolat vartoti vaistus.“

Nors ir grasino nužudyti savo motiną, tačiau ši jam sugebėjo atleisti – išsiblaivęs jis tikino, kad nieko neprisimena ir gailisi dėl tokio savo elgesio. Tą patį vyras kartojo ir pareigūnams – teisinosi, kad visi konfliktai su tėvais kyla dėl jo girtumo. Be to, uždarytas į areštinę jis aiškino, kad buvo labai supykęs ant motinos, nes ši esą iš piniginės buvo paėmusi jo pinigus – norėjo, jog jų nepragertų.

„Mama yra greitai užsiplieskiantis žmogus, jai labai nepatinka girtaujantys asmenys“, – save bandė pateisinti Egidijus G.

Po šio išpuolio prieš motiną Egidijui G. nepavyko išvengti atsakomybės – jam iškeltą baudžiamąją bylą išnagrinėjęs teismas nusprendė, kad jis savo elgesį turės apmąstyti areštinėje, kurioje jam nurodyta praleisti 40 parų. Tiesa, sūnui atleidusi motina teismo prašė jį atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą, tačiau teisėjai net nesvarstė tokios galimybės – Egidijus G. jau anksčiau buvo teistas ne tik dėl smurto artimoje aplinkoje, bet ir dėl to, kad būdamas girtas vairavo automobilį.