Buvusios buhalterės baudžiamąją bylą išnagrinėjęs teismas nusprendė patenkinti prokuratūros prašymą ir procesą užbaigė baudžiamuoju įsakymu. Nuteistajai už svetimo turto pasisavinimą teismas skyrė 25 MGL dydžio (3 250 Lt) baudą. Tiesa, ją leista sumokėti per metus.

Kad šiuo metu į pensiją išėjusi buhalterė pinigus savinosi į savo kišenę, paaiškėjo tik šių metų pradžioje, kai Telšių apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdyba raštu kreipėsi į Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybą (FNTT). Ugniagesiai Telšių apskrities skyriaus prašė išsiaiškinti dėl neatliktų gyventojų pajamų mokesčio mokėjimų dar 2007 m. Mažeikių priešgaisrinės tarnyboje.

Tyrimo metu paaiškėjo, kad buvusi buhalterė pinigus savinosi nuo 2006-ųjų kovo iki 2008-ųjų rugsėjo. Nustatyta, kad 2006-ųjų kovą finansininkė iš priešgaisrinės tarnybos sąskaitos į savo sąskaitą pervedė 9,2 tūkst. Lt. Šie pinigai buvo priešgaisrinės tarnybos pajamų mokestis valstybei.

Tęsdama savo nusikalstamą veiką, kitų metų vasarį buhalterė į savo sąskaitą pervedė ir dar 6 tūkst. Lt „pajamų mokesčio“.

2008-ųjų gegužę buhalterė iš tarnybos sąskaitos pagal čekį banke nuėmė 20 tūkst. Lt, tačiau jų neįnešė į kasą, o pinigus pasiėmė sau. Po kelių mėnesių istorija pasikartojo – pagal čekį ji nuėmė 26,5 tūkst. Lt, kuriuos irgi pasisavino.

Dėl turto pasisavinimo baudžiamojon atsakomybėn patraukta buhalterė savo kaltę pripažino ir pinigus jau grąžino į valstybės biudžetą. Ji teigė, kad visos bėdos prasidėjo, kai per klaidą ne Valstybinei mokesčių inspekcijai, o Rietavo savivaldybei pervedė 15,4 tūkst. Lt. Šie pinigai netrukus buvo grąžinti į Mažeikių priešgaisrinės tarnybos sąskaitą.

„Pagal apskaitos dokumentus viskas sutapo, o grąžinus pinigus banko sąskaitoje buvo 15,4 tūkst. Lt perteklius, todėl vėliau į savo sąskaitą ir pervedžiau dalį tos sumos, nurodydama, kad tai pajamų mokestis valstybei, – pareigūnams teisinosi moteris. – Esant pinigų natūriniam pertekliui, siekdama, kad mokestinių ataskaitų metu, kurios teikiamos iki kitų metų birželio 1 d., tai neišaiškėtų, paskui pervedžiau likusią sumą ne į Valstybinės mokesčių inspekcijos, o į savo asmeninę sąskaitą. Taip buvo panaikintas perteklius, o pinigus išleidau savo poreikiams“.

Buhalterė teigė, kad 2008-ųjų gegužės 1-ąją jai buvo įteiktas pranešimas, jog bus vykdoma Mažeikių priešgaisrinės tarnybos reorganizacija – nuo spalio 1 d. bus panaikinta pareigybė, sujungus Mažeikių ir Telšių priešgaisrines tarnybas.

„Palaipsniui pradėjau tvarkyti apskaitos dokumentus Mažeikių priešgaisrinės tarnybos likvidavimui, – sakė buvusi buhalterė. – Pagal visą nustatytą tvarką 2008-ųjų rugsėjo 30 d. turėjo būti sumokėti visi mokesčiai valstybės biudžetui, atsiskaityta su darbuotojais, prekių ir paslaugų tiekėjais, o banko sąskaitose ir kasoje turėjo nebelikti pinigų. Gavusi pranešimą apie atleidimą iš darbo, patyriau didelį stresą, ir greičiausiai būtent dėl to neteisingai apskaičiavau darbuotojų pajamų mokestį“.

Moteris tikino, kad tada nepastebėjo, jog dar 2007 m. teikiant elektronines deklaracijas už vasario ir kovo mėnesį jos buvo atmestos, nes buvo užpildyta sena forma ir kompiuteris jų nepriėmė.

„Kai pastebėjau, kad sąskaitoje yra per daug 20 tūkst. Lt, kurie susidarė dėl nesumokėto pajamų mokesčio už 2007 m. pagal atmestas elektroniniu būdu pateiktas deklaracijas, nusprendžiau juos išimti iš Mažeikių priešgaisrinės tarnybos sąskaitos“, – sakė ji.

Dirbdama paskutines dienas finansininkė ir vėl pastebėjo, kad sąskaitoje yra 26,5 tūkst. Lt perteklius.

„Uždarymo dieną tiek banko sąskaitoje, tiek kasoje turėjo būti nuliniai likučiai, todėl rugsėjo 30 d. pagal čekį išėmiau likusius pinigus“, – sakė ji.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją