Iškilmingame renginyje, skirtame Lietuvos teismų dienai paminėti, pagerbti ir apdovanoti keturi teismų sistemai nusipelnę asmenys: buvęs Lietuvos Aukščiausiojo Teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininkas prof. Jonas Prapiestis, buvęs Konstitucinio Teismo teisėjas prof. Stasys Stačiokas, premjero sekretoriato vadovė, buvusi Nacionalinės teismų administracijos Komunikacijos skyriaus vadovė Živilė Navickaitė-Babkin ir Šiaulių apygardos teismo pirmininko patarėja Gitana Ambrazienė, informuoja Nacionalinė teismų administracija.

Teisėjų tarybos pirmininkas Rimvydas Norkus sako, kad Lietuvos teismai jau beveik 100 metų yra neatsiejami nuo Lietuvos istorijos, o teismų sistemos apdovanojimai skirti ne tik teismams – tai šventė visiems, kuriems brangi teisės viršenybė ir tvirtos demokratinės valstybės egzistavimas.

Apžvelgdamas 2017-uosius teismų veikloje, R. Norkus akcentavo, kad šiandien galime įžvelgti nemažai paralelių su 1918 m., kai buvo įkurti nepriklausomos Lietuvos teismai: vyksta reformos, o kartu su jomis iškyla įvairių iššūkių. Nepaisant to, pasidžiaugta, jog teismams pavyko įgyvendinti nemažai svarbių darbų.

„Stiprinamos teisėjų nepriklausomumo garantijos, nuosekliai tobulinama teisėjų atrankos sistema, sparčiai efektyvinama teismų savivaldos veikla“, - R. Norkus pabrėžė, jog pagrindinis teismų komunikacijos objektas – tai teismo sprendimas.

„Mūsų stiprybė – viešumas, atvirumas ir skaidrumas”, - kalbėjo R. Norkus.

Tuo metu premjero patarėjas teisės ir teisėsaugos klausimais Donatas Matuiza sako, kad per 99 m. įvyko milžiniškų pasikeitimų daugelyje valstybės sričių – teismų sistema ne išimtis: „Sparčiai nagrinėjamos bylos ir profesionaliai taikoma Europos Sąjungos teisė, sukurta galimybė teismų paslaugomis naudotis nuotoliniu būdu, veikia savanorių tarnyba, užtikrinami aukšti klientų aptarnavimo standartai“.

Šiuos pokyčius, pasak D. Matuizos, lėmė visos teismų bendruomenės bendras darbas ir atsakomybės suvokimas.
I laipsnio pasižymėjimo ženklas už svarų ir indėlį į Lietuvos Respublikos teisinės politikos kūrimą bei teisinių žinių skatinimą ilgametėje pedagoginėje veikloje buvo įteiktas prof. Jonui Prapiesčiui.

Už viso gyvenimo pasiekimus kuriant Lietuvos teisinę sistemą, jos plėtrą, tobulinimą bei kitus svarbius pasiekimus konstitucinės teisės srityje, 1-ojo laipsnio pasižymėjimo ženklu taip pat pagerbtas prof. Stasys Stačiokas.

„Esu be galo laimingas už šį mano darbo įvertinimą”, – sakė S. Stačiokas, – Žinote, teisėjo profesija yra žmogiškojo dorumo viršūnė sau pačiam ir visuomenei, nes teisė – gėrio ir teisingumo menas, o teisingumą vykdo tik teismai. Didžiuojuosi būdamas teismų bendruomenės dalimi”.

Živilei Navickaitei-Babkin įteiktas Teismų sistemos garbės ženklas už darbą ir nuopelnus teismų sistemai, diegiant inovatyvias komunikacijos ir teismų įvaizdžio formavimo priemones, didinant teismų atvirumą, gerinant teismų veiklos ir jos viešinimo kokybę.

Teismų sistemos garbės ženklu už sukauptą profesinę patirtį šalies teismų sistemoje, profesionaliai atliekamas tiesiogines darbines funkcijas, švietėjišką veiklą ir nuopelnus rengiant teisės aktų projektus įvertinta ir Šiaulių apygardos teismo pirmininko patarėja Gitana Ambrazienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (41)