LAT šiuo metu yra laisvos keturios teisėjų vietos, tačiau norą dirbti kasaciniame teisme išreiškė tik trys Temidės tarnai. Ar dėl A. Urbanavičienės paskyrimo V. Adamkus pasirašys dekretą, turėtų paaiškėti maždaug per mėnesį.

Prieš tai šalies vadovas susitiks su kitais dviem teisėjais, kurie pasiprašė įtraukiami į karjeros siekiančių teisėjų sąrašus. Prezidento patarėja teisės klausimais Aušra Rauličkytė DELFI sakė, kad šalies vadovo susitikimas su A. Urbanavičiene nenumatytas.

„Prezidentas su teisėja buvo susitikęs pavasarį ir žino jos nuomonę“, - tvirtino A. Rauličkytė. Jos teigimu, pasirinkęs teisėjų kandidatūras V. Adamkus kreipsis į Teisėjų tarybą ir prašys išsakyti savo nuomonę. LAT teisėjus prezidento dekretu skiria Seimas.

Tai jau antras kartas, kai A. Urbanavičienė bando pakilti karjeros laiptais. Pavasarį V. Adamkus buvo susitikęs su kandidate. Kai apie teisėjos ketinimus pakilti karjeros laiptais paskelbė DELFI, kai kurie Seimo nariai pažėrė kritikos – esą teisėja turėtų palaukti, kol V. Adamkus baigs kadenciją ir bus paskirtas naujas prezidentas. V. Adamkus pavasarį A. Urbanavičienės nusprendė nesiūlyti skirti LAT teisėja.

DELFI primena, kad A. Urbanavičienės pirmininkaujama teisėjų kolegija V. Adamkui 1997 metais leido dalyvauti prezidento rinkimuose.

Iš JAV atvykęs aplinkosaugininkas V. Adamkus buvo susidūręs su kliūtimis, kai panoro siekti šalies vadovo posto. Konstitucijoje nurodyta, kad Respublikos Prezidentu gali būti renkamas „Lietuvos pilietis pagal kilmę, ne mažiau kaip trejus pastaruosius metus gyvenęs Lietuvoje”.

Atsiradus įtarimų, kad V. Adamkus pastaruosius trejus metus negyveno Šiauliuose, jam buvo užkirstas kelias dalyvauti rinkimuose.

Kilus ginčui, leisti ar neleisti V. Adamkui dalyvauti rinkimuose, buvo kreiptasi į teismą. Bylą išnagrinėjusi teisėja A. Urbanavičienė priėmė tuometiniam aplinkosaugininkui palankų sprendimą – V. Adamkus gali balotiruotis į prezidentus.

Mat jis buvo priregistruotas Šiauliuose, tačiau esą čia „gyveno“ tik jo šlepetės. Todėl ši garsioji istorija ir buvo praminta V. Adamkaus šlepečių byla.

Praėjusių metų gruodį Teisėjų taryba atvėrė puikias galimybes karjeros siekiantiems teisėjams. Iki tol LAT teismo teisėjais galėjo tapti tik tie teisininkai, kuriuos prezidentui pasiūlydavo teismo pirmininkas Vytautas Greičius.

Papildžius Asmenų įrašymo į teisėjų karjeros siekiančių asmenų registro tvarką teisėjais gali tapti kiekvienas teisėjas, turintis 8 metų stažą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją