Medikai nuo šeštadienio kovojo už 5 mėnesių kūdikio gyvybę, bet vaikas neišgyveno. Apie tai buvo pranešta trečiadienio vakarą.

„Mes pamatėme sunkią galvos smegenų traumą, kuri praktiškai buvo nesuderinama su gyvybe. Jis pateko praktiškai visiškai kritinės būklės ir reikėjo užtikrinti tik gyvybinių organų funkcionavimą – kvėpavimą ir širdies darbą“, – pasakojo Kauno klinikų vaikų ligų klinikos vadovas Rimantas Kėvalas.

Galutinių išvadų dėl kūdikio sužalojimo dar nėra, bet prokuroras Arūnas Saunorius jų ir nenorėtų vardinti.

„Kokie yra padaryti sužalojimai? Būtų tai sunkiau pasakyti nei tai, kas nėra sužalota. Kol kas nenoriu vardinti, kiek tų sužalojimų padaryta. Bet net ir gavę duomenis, mes jų nevardinsime, nes tai yra labai jautrūs tyrimo duomenys“, – teigė prokuroras A. Saunorius.

Medikai paaiškina, kaip 5 mėnesių kūdikis sužeidimus galėjo patirti.

„Tai yra tyčinė galvos smegenų trauma. Jeigu jūs norite tikslaus mechanizmo, tai šios traumos mechanizmas yra supurtymas su metimu ant grindų, jis labai pažeidžia galvos smegenis“, – teigė R. Kėvalas.

Kūdikio mirtis sukrėtė ir namo iš kurio pirmo aukšto, kaip įtariama, nuo narkotikų apsvaigęs tėvas, išmetė vaiką pro langą, gyventojus. Nors apie šeimą dauguma tikino nieko nežinoję. O kai kurie net abejoja, ar pora kartu gyveno.

„Aš net nesu mačiusi akyse“, – LNK žinioms sakė viena šio namo gyventoja.

Kita svarstė, jog socialinio darbuotojo prie kiekvienos šeimos nepastatysi.

Po kūdikio mirties ikiteisminį tyrimą, pradėtą dėl nežymaus sveikatos sutrikdymo, prokuratūra perkvalifikuoja.

„Mažamečio, bejėgiškos būklės šeimos nario nužudymas itin žiauriai. Griežčiausia bausmė yra laisvės atėmimas iki gyvos galvos“, – teigė prokuroras A. Saunorius.

Bausmė gali būti griežčiausia, nes kūdikio tėvas yra du kartus teistas, paauglystėje už itin žiaurų benamio nužudymą dėl dviejų cigarečių.

Kūdikio motina pripažinta nukentėjusiąja. Teigiama, kad atbėgusi iš virtuvės ji rado kūdikį numestą ant grindų. O kai atvyko pareigūnai, vyras vaiką išmetė per langą.

Jį rado pirmoji į nelaimės vietą atvykusi greitoji. Policija dėl jauno vyro irgi buvo kviesta ne kartą, prieš pat išmetant kūdikį jis pats du kartus skambino Bendrajam pagalbos centrui (BPC), kalbėjo neadekvačiai.

Dabar ieškoma kaltų ir Klaipėdos valdžia aiškinasi, ar tinkamai dirbo Šeimos ir vaiko gerovės centro darbuotojai. Šeimą paskutinį kartą jie lankė nelaimės išvakarėse, bet esą niekas durų neatidarė.

„Mano turimais duomenimis, per spalio mėnesį net 8 kartus dvi skirtingos socialinės darbuotojos, turinčios skirtingą patirtį skirtingose srityse, bandė padėti šiai šeimai. Iš duomenų mes nematėme kažkokių indikacijų, kurios galėjo parodyti, kad gali įvykti tokio pobūdžio nelaimė“, – teigė Klaipėdos miesto meras Arvydas Vaitkus.

Šeima buvo ir vaiko teisių sergėtojų akiratyje, dėl to, kad vyras smurtavo prieš kūdikio motiną. Esą pasakyti, kaip buvo galima nelaimės išvengti ir ką padaryti geriau, dar anksti. Bet šią tragediją lygina su vadinama Matuko istorija.

„Bendras vardiklis, kuris yra, tai turbūt yra vartojimas. Ir vienu, ir kitu atveju, pirminiais duomenimis, žmonės buvo vartoję psichotropinių medžiagų. Kas gali suponuoti į tam tikrą neprognozuojamą, destruktyvų ir smurtinį elgesį“, – teigė Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos vadovė Ilma Skuodienė.

Klaipėdiečių artimieji esą ne kartą prašė pagalbos, tik nebuvo išgirsti. Dabar, kai teismas skyrė suėmimą 2 savaitėms, kūdikį pražudęs tėvas dėl psichikos bėdų yra gydomas laisvės atėmimo vietų ligoninėje.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: