DELFI šaltinių teigimu, buvę A. Nako padėjėjai Daiva Guobienė ir Giedrius Kochanka kreipėsi į teismą. Šaltinių teigimu, naujas į darbą priimtas Seimo nario padėjėjas telefoninių pokalbių metu pripažino „savo atlyginimą atiduodantis A. Nakui“.

Atleido patarėjus kaip praradusius politinį pasitikėjimą, tačiau jie su tuo nesutinka

„Nors įsakymų pagrinduose nurodyta, kad esame atleisti, kaip politinio (asmeninio) pasitikėjimo valstybės tarnautojai, praradę mus priėmusio valstybės politiko pasitikėjimą, iš tiesų mūsų atleidimas yra sąlygotas kitokių priežasčių“, - rašoma patarėjų skunde teismui.

Kaip teigiama padėjėjų skunde teismui, Seimo narys ne kartą žadėjo pakeisti atleidimo pagrindą, bet to taip ir nepadarė, taigi atleistieji kreipėsi į teismą.

„Dėl paties atleidimo Seimo narys Audrius Nakas nieko negalėjo paaiškinti, tik aiškino, kad toks jo padėjėjų-sekretorių atleidimo pagrindas jam leido išvengti procedūrinių reikalavimų, kurie iškyla, atleidžiant darbuotoją bendru susitarimu ar pačiam prašant, minėjo kažkokius finansinius sunkumus, kuriuos jo padėjėjų-sekretorių atleidimas leis išspręsti“, - rašoma skunde.

„Seimo narys jokių pretenzijų mums, kaip jo padėjėjams-sekretoriams, neturėjo ir niekada nereiškė, jei kas Seimo nariui ir netiko, tai nebuvo susieta su mūsų darbu Seime. Todėl manome, kad Seimo narys nepagrįstai iškraipė mūsų atleidimo pagrindą, iš tiesų siekdamas visai kitų tikslų. Mums nemalonu savo biografijoje turėti tokio atleidimo faktą, todėl esame priversti kreiptis dėl atleidimo pagrindo pakeitimo“, - konstatavo buvę A. Nako padėjėjai.

Padėjėjas pripažino, kad savo algą atiduota A. Nakui

Kai buvo atleisti du A. Nako padėjėjai, į darbą buvo priimtas naujas padėjėjas G. Radvila, jis buvo įdarbintas pusantro etato darbu. G. Radvila ir šiuo metu yra oficialiai nurodomas kaip A. Nako padėjėjas.

DELFI šaltinių teigimu, tarp atleistosios A. Nako padėjėjos D. Guobienės ir naujojo padėjėjo G. Radvilos vyko telefoniniai pokalbiai, kurie buvo ir įrašyti. Pokalbiuose naujasis padėjėjas ne kartą pripažino, kad turi kitą darbą, seimo nario padėjėju dirba tik fiktyviai ir visą atlyginimą atiduoda A. Nakui.

G. Radvila teigė, kad jo Seimo nario padėjėjo darbas neliečia, nes jis turi visai kitokį darbą. Jis dirba viešųjų pirkimų srityje ir jeigu laimi konkursus, užsidirba pinigų.

G. Radvila telefoniniame pokalbyje pripažįsta, kad įdarbinti jį Seimo nario padėjėju norėjo A. Nakas ir tai buvo jo interesas, padėjėjo teigimu, jis savo uždirbtus pinigus atiduoda A. Nakui.

Vertė dirbti ir „Ekspertai.eu“ įmonėje?

Buvusių padėjėjų skunde teismui rašoma ir tai, kad Seimo narys A. Nakas vertė padėjėjus dirbti jo įmonėje „Ekspertai.eu“, nors tai nėra niekaip susiję su parlamentine veikla.

„Seimo narys ėmė reikalauti atlikti papildomus darbus, suteikti papildomas paslaugas jo įmonei – VšĮ „Ekspertai.eu“, kurioje D. Guobienė tuo pačiu metu dirbo teisininke. Kadangi D. Guobienė pasijautė išnaudojama, o be to iš VšĮ „Ekspertai.eu“, kurioje daugiau nei dvejus metus dirbo teisininke, nėra gavusi jokio atlyginimo, nutarė daugiau nieko nedaryti“, - rašoma buvusių padėjėjų skunde teismui.

Dar daugiau, skunde teismui prideda ir tai, kad D. Guobienė tvarkė ir Seimo nario asmeninius teisinius reikalus bei jo motinos teisinius reikalus: "Pareiškėjai ne tik vykdė savo, kaip padėjėjų-sekretorių pareigas, bet vykdė ir kitus Seimo nario nurodymus – G. Kochanka papildomai atlikinėjo Seimo nario nurodymus dėl darbo VšĮ „Ekspertai.eu“, D. Guobienei teko teikti teisines paslaugas Seimo nario motinai Natalijai Nakienei, spręsti asmenines teisines problemas paties Seimo nario, atstovauti jo realiai valdomai VšĮ „Ekspertai.eu“. Už šiuos darbus padėjėjams-sekretoriams niekaip nebuvo kompensuojama.“

A. Nakas: nesąmonių nekomentuoju

A. Nakas DELFI teigė, kad padėjėjai prarado jo politinį pasitikėjimą. Dėl naujojo padėjėjo žodžių, kad jis savo atlyginimą atiduoda jam, A. Nakas teigė nesąmonių nekomentuojantis.

„Man tiesiog reikia kitų patarėjų. O jie padarė viską, ką galėjo“, - atleidimo priežastis komentavo A. Nakas.

Paklaustas, ar padėjėjai iš tiesų prarado jo pasitikėjimą, ar atleidimas buvo dėl kitų, priežasčių, Seimo narys teigė, kad pasitikėjimas prarastas: „Būtent dėl politinio pasitikėjimo. Paprastai dėl tokios priežasties žmogus atleidžiamas, tai nėra įmonė. Turbūt nepakeičiamų nėra nė vieno.“

Paklaustas, kaip gali pakomentuoti savo naujojo padėjėjo G. Radvilos žodžius pokalbių įrašuose, kad šis savo atlyginimą atiduoda jam, A. Nakas teigė: „Nežinau, apie ką jūs kalbate, apie kokius įrašus. <...> Teismas turės išsiaiškinti, kokiu pagrindu jis turi atiduoti tuos pinigus. Aš nesąmonių nekomentuoju, jūs klauskite kažko rimtesnio.“

Paklaustas, ar vertė savo padėjėjus dirbti „Ekspertai.eu“ įmonėje, nors tai niekaip nesusiję su parlamentine veikla, A. Nakas teigė, kad pats su šia įmone neturi nieko bendro: „Aš su „Ekspertais.eu“ nesusijęs šiuo metu. Aš esu steigėjas tik, juo ir likau.“

Registrų centro duomenimis, 2014 metais A. Nakas buvo vienas iš šios įstaigos dalininkų. Tai matoma iš visuotinio dalininkų susirinkimo protokolo.

D. Guobienė: tai nebuvo tas pagrindas, dėl kurio buvau atleista

Buvusi A. Nako padėjėja D. Guobienė DELFI pripažino, kad Seimo narys nepakeitė klaidingo atleidimo pagrindo.

„Taip, tai yra tiesa. Atleido mane ir dar vieną mano kolegą, padėjėją G. Kochanka“, - kalbėjo D. Guobienė.

Paklausta, ar Seimo narys A. Nakas žadėjo pakeisti atleidimo pagrindą ir nepakeitė, D. Guobienė tai patvirtino: „Taip, žadėjo pakeisti pagrindą ir nepakeitė. Tai tiesiog nebuvo tas pagrindas, dėl kurio aš buvau atleista, buvo kitos priežastys.“

Su G. Radvila DELFI susisiekti nepavyko.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (802)