Tai DELFI patvirtino sveikatos apsaugos ministro patarėja Lina Bušinskaitė-Šriubėnė.

Jos teigimu, Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), nustačiusi daugybę pažeidimų ir korupcijos atvejus turto valdymo srityje, siekdama užtikrinti visuomenės interesų atstovavimą, kreipėsi į STT dėl galimų neteisėtų ministerijos kanclerio G. Aleksonio korupcinio pobūdžio veiksmų piktnaudžiaujant tarnybine padėtimi, įtakojant ministerijos darbuotojus parengti įstatymams prieštaraujančius dokumentus, galimai klaidinant buvusius SAM vadovybės narius siekiant neteisėto sprendimo priėmimo išnuomojant ligoninės patalpas be konkurso konkrečiai maitinimo paslaugas teikiančiai įmonei.

„Manoma, kad ministerijos kancleris galimai siekė pradanginti jo neteisėtus veiksmus patvirtinančius dokumentus, todėl tikimasi, kad teisėsaugos institucijos išsiaiškins galimo nusikaltimo aplinkybes ir priims atitinkamus sprendimus“, – pažymėjo ministro atstovė.

L. Bušinskaitė-Šriubėnė sakė, kad SAM taip pat skaičiuojami galimi nuostoliai dėl neefektyvaus turto valdymo nuomojant patalpas, nereikalaujant delspinigių dėl pradelstų nuomos mokesčių įsiskolinimų, dėl ko vėliau bus inicijuotas žalos išieškojimas iš už turto valdymo administravimą atsakingo ministerijos kanclerio.

DELFI primena, kad spalio 3 dieną sveikatos apsaugos ministras A. Veryga skyrė G. Aleksoniui griežtą papeikimą dėl netinkamai valdomo turto.

Kaip skelbta, SAM atlikti tyrimai parodė, kad gydymo įstaigose esančios patalpos privatiems juridiniams asmenims nuomojamas akivaizdžiai per mažomis, rinkos tendencijų neatitinkančiomis kainomis. Kai kuriais atvejais kainų skirtumas galėjo būti keli šimtai ir daugiau eurų per mėnesį už kvadratinį metrą.

„Tokia situacija ministerijoje vyksta jau ne pirmus metus, tad patirti finansiniai nuostoliai gali siekti ne vieną šimtą tūkstančių eurų“, – tuo metu kalbėjo L. Bušinskaitė-Šriubėnė.

SAM buvo aptikta ir netvarkinga, nevienoda sutarčių dokumentacija, ministerijos komisijoms bei Valstybės kontrolei teikti skirtingi bei prieštaringi duomenys. Taip pat nustatyta, jog ministerijos kancleris, siekdamas, kad Valstybės kontrolės ataskaitoje būtų nurodyta kuo mažiau valstybės turto valdymo trūkumų, įpareigojo SAM darbuotojus parengti raštą, prieštaraujantį ministro pozicijai bei neigiantį Valstybės kontrolės ataskaitos projekte nurodytus turto valdymo pažeidimus.
SAM tyrimo komisija siūlė G.Aleksonį už šiuos pažeidimus atleisti iš pareigų, tačiau nutarta kol kas to nedaryti, tikintis, kad valstybės tarnautojas pasitaisys, ištaisys pažeidimus.

G.Aleksonis SAM kanclerio pareigas eina nuo 2015 metų balandžio. Prieš tai jis dirbo Seimo vicekancleriu, kancleriu, yra dirbęs Seimo kontrolierių įstaigoje, Vilniaus universitete.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)