Tai DELFI patvirtino prezidentės vyriausioji patarėja Daiva Ulbinaitė. Pasak jos, D. Grybauskaitė sprendimą dėl R. Palaičio priims kitą savaitę, po susitikimo su pačiu ministru ir jo partijos, Liberalų ir centro sąjungos, vadovu Algiu Čapliku.

„Taip galiu patvirtinti, kad premjero teikimas dėl vidaus reikalų ministro atleidimo gautas. Prezidentė vertins visas aplinkybes, taip pat ir premjero teikimą. Galutinį sprendimą šalies vadovė priims po susitiko su ministru ir jį delegavusios partijos pirmininku kitos savaitės pradžioje“, - sakė D. Ulbinaitė.

Savo sprendimą siūlyti prezidentei atstatydinti R. Palaitį A. Kubilius grindžia įvairiais motyvais, tarp jų – ir siekiu užtikrinti tolesnį valdančiosios koalicijos funkcionavimą.

„Esu įsitikinęs, kad toks sprendimas yra būtinas valdančiajai koalicijai siekiant atsakingai spręsti susidariusias problemas ir toliau konstruktyviai dirbti iki kadencijos pabaigos. Vėliau tarsimės su koalicijos partneriais ir kaip spręsti problemas vidaus reikalų sistemoje, siekiant išvengti tokių situacijų ateityje“, - Ministro pirmininko tarnybos išplatintame pranešime cituojamas A. Kubilius.

A.Kubilius laikinai eiti vidaus reikalų ministro pareigas pasiūlė Raimondui Šukiui, BNS patvirtino jo patarėjas Virgis Valentinavičius.

Anot pranešimo, premjeras savo sprendimą „grindžia tuo, kad ministras R. Palaitis padarė klaidą skubotai atleisdamas FNTT vadovus, patyrusius teisėsaugos profesionalus Vitalijų Gailių ir Vytautą Giržadą“. Vienas iš motyvų teikti R. Palaičio atleidimą – ir „Kernagio aštuntuku“ pakrikštytos Seimo Antikorupcijos komisijos išvados.

Vėliau specialiai surengtoje spaudos konferencijoje premjeras teigė manąs, jog priėmė atsakingą ir reikalingą sprendimą.

„Aš tikrai nesiimu svarstyti, kas bus, jeigu bus“, - sakė A. Kubilius, paklaustas, ką darys, jeigu prezidentė R. Palaičio neatleis.

Sykiu jis pažymėjo, kad pareigas ir atsakomybę turi ne tik jis pats, bet ir D. Grybauskaitė.

Klausimo, ar yra nusiteikęs vadovauti mažumos vyriausybei, premjeras diplomatiškai išvengė atsakymo, teigdamas, jog lig šiol su visais iššūkiais koalicijai susitvarkyti pavyko.

„Esame per trejus su puse metų išgyvenę įvairių laikotarpių savo koalicijos veikloje. Ir didesnių problemų, ir mažesnių problemų. Ir, kaip rodo mūsų patirtis, visas problemas ligšiolines sugebėdavome įveikti, - sakė A. Kubilius. - Dar sykį noriu pakartoti, kad tokį teikimą, kokį pateikiau prezidentei, teikiu apsvarstęs visas aplinkybes.“

Jis taip pat pažymėjo, kad FNTT pavaldumas vienam ministrui atrodo ydingas.

„Kaip rodo dabartinė situacija, tokios institucijos kaip FNTT pavaldumas vienam ministrui kartais gali būti nelabai konstruktyvus. (...) Galėtume apsvarstyti ir tai, kad ateityje tokia institucija nebūtų pavaldi vienam ministrui“, - teigė Vyriausybės vadovas.

R.Palaitis teigia laukiąs prezidentės sprendimo

Premjerui pasiūlius iš pareigų atleisti vidaus reikalų ministrą Raimundą Palaitį šis teigia lauksiąs prezidentės Dalios Grybauskaitės verdikto.

"Mano pozicija nesikeičia - elgiausi pagal Lietuvos įstatymus, esu įsitikinęs savo veiksmų teisingumu ir pats atsistatydinti nesirengiu. Lauksiu prezidentės sprendimo", - antradienį BNS sakė R.Palatis.

Jis šiuo metu vieši Taline, kur susitinka su kolegomis iš Latvijos ir Estijos. Čia vyksta kasmetinis formalus Baltijos šalių vidaus reikalų ministrų susitikimas. Iš ten R. Palaitis skris į Briuselį, kur dalyvaus formalioje Europos Sąjungos valstybių vidaus reikalų ir teisingumo ministrų taryboje. Į Lietuvą jis planuoja grįžti penktadienį.

Paklaustas, ar mato galimybę dirbti premjero Andriaus Kubiliaus komandoje, jeigu valstybės vadovė netenkintų Vyriausybės vadovo teikimo, R.Palaitis atsakė teigiamai.

"Jeigu trejus metus dirbau, tai vienas personalijų klausimas nieko nekeičia", - sakė jis.

A.Čaplikas: premjeras A.Kubilius padarė politinę klaidą

Valdančiajai koalicijai priklausančios Liberalų ir centro sąjungos (LiCS) pirmininkas Algis Čaplikas teigia, kad teikdamas jo partijos bendražygio vidaus reikalų ministro Raimundo Palaičio atleidimą prezidentei premjeras Andrius Kubilius padarė politinę klaidą.

"Dar viena Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų pirmininko politinė klaida", - BNS sakė A.Čaplikas.

Jis tvirtino, kad pirmadienį Vyriausybėje susitikę koalicijos partneriai nesiūlė premjerui teikti ministro atleidimą prezidentei.

"Toks buvo konservatorių noras", - tikino liberalcentristų lyderis.

Jis pripažino, kad A.Kubiliaus sprendimas gali turėti politinių padarinių, nes LiCS palaikė ir palaiko ministrą.

"Kaip elgsimės, žiūrėsime po prezidentės sprendimo", - BNS sakė A.Čaplikas.

Jis svarstė, kad teikimas atleisti R.Palaitį tėra konservatorių politinių ambicijų tenkinimas, nes vienintelis atleidimo motyvas - politinis.

Liberalų sąjūdžio lyderis: premjero teikimas dėl R.Palaičio turėtų padėti koalicijai išeiti iš akligatvio

Premjero A. Kubiliaus teikimas prezidentei atleisti vidaus reikalų ministrą R. Palaitį gali padėti koalicijai išeiti iš akligatvio, mano Liberalų sąjūdžio lyderis, susisiekimo ministras Eligijus Masiulis.

"Manau, kad ši patinė situacija, kuri buvo pastarąsias savaites įklampinusi koalicijos partnerius konservatorius ir liberalcentristus, po to, kai šiandien premjeras pasinaudojo jam sutikta konstitucine teise, gali išsispręsti", - BNS sakė vienos iš valdančiąją koaliciją sudarančių partijų vadovas.

"Koks bus galutinis rezultatas, sunku prognozuoti, o kokios bus pasekmės koalicijoje, priklausys nuo koalicijos kitų partnerių veiksmų. Aš manau, kad šis kelias yra kur kas civilizuotesnis ir aiškesnis, negu interpeliacijų lenktynės prasidėsiančioje pavasario sesijoje", - teigė E.Masiulis.

Jis tvirtino, kad tokį A.Kubiliaus žingsnį galima būtų vertinti kaip vedantį iš susidariusios padėties.

"Aš manau, kad kiekviena politinė partija, kuri sudaro šiuo metu koaliciją, turėtų savo veiksmus projektuoti į tai, kad būtų išsaugota šita koalicija, išsaugotas stabilus Vyriausybės darbas iki kadencijos pabaigos, ir manau, kad veiksmai, kurie vienaip ar kitaip veda iš susidariusios aklavietės, yra pateisinami", - sakė susisiekimo ministras.

"Klausimas, ar tai yra politinė klaida, ar ne - aš tikrai nekomentuosiu, nes pasiklausius konservatorių ir liberalcentristų tarpusavio dialogo, tų klaidų visi labai daug pridarė. Šiandien didžiausia vertybė - užtikrinti, kad svarbiausi kadencijos pabaigos darbai būtų atlikti", - kalbėjo E.Masiulis.

DELFI primena, kad A. Kubiliui imtis R. Palaičio atleidimo pasiūlė koalicijos partneriai – toks sprendimas priimtas po maždaug valandą trukusio susitikimo, kuris pirmadienį įvyko premjero kabinete.

D. Grybauskaitė lig šiol laikėsi pozicijos, kad R. Palaitis, atleisdamas Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) vadovus Vitalijų Gailių ir Vytautą Giržadą, elgėsi pagal įstatymus. Tuo tarpu premjeras A. Kubilius ne sykį ragino vidaus reikalų ministrą „taisyti klaidas“ ir grąžinti FNTT vadovus į darbą. Pats ministras, palaikomas A. Čapliko ir kitų partijos lyderių, teigė jokios klaidos nepadaręs ir savo sprendimo nekeisiąs.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją