Apsilankęs Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) posėdyje, R. Juška žurnalistams teigė pateikęs savosios versijos įrodymų.

„Prašiau išsiaiškinti, kad būtų atliktas tyrimas. Kas įrašė (ambasadorių telefoninius pokalbius – DELFI), iš kokios valstybės įkėlė į „Youtube“. Turiu tam tikrų įtarimų, įrodymų, kuriuos ir pateikiau NSGK nariams“, - kalbėjo buvęs ambasadorius.

Paklaustas, ar įtaria, jog pokalbių skandalas – ne užsienio tarnybų, o VSD darbas, diplomatas tai patvirtino.

„Turiu tam tikrų rimtų įtarimų. Taip“, - sakė R. Juška.

Kokius būtent įrodymus pateikė parlamentarams, diplomatas neatskleidė. Vis dėlto jis neslėpė nuostabos dėl to, jog ikiteisminis tyrimas dėl galimo neteisėto jo ir kito buvusio ambasadoriaus sekimo pradėtas ne VSD ar Vidaus reikalų ministerijos (VRM) iniciatyva. Dėl tyrimo pradėjimo R. Juška į prokurorus kreipėsi pats.

„Mano pagrindinis klausimas Seimo nariams buvo, kodėl taip atsitiko. Kokiais motyvais vadovaujamasi buvo, kad nebuvo pradėtas ikiteisminis tyrimas, kad to nepadarė pats VSD ar VRM. Buvo laukta, kol aš tai padarysiu. Ir prašiau Seimo narių išsiaiškinti, kas priėmė tą sprendimą nepradėti ikiteisminio tyrimo“, - aiškino pašnekovas.

„Tai, kad nebuvo pradėtas paties VSD iniciatyva ikiteisminis tyrimas – arba tai buvo labai didelė klaida, arba tai ir yra vienas įrodymų, rodančių, kad VSD yra galimai susijęs su šituo“, - pridūrė buvęs ambasadorius.

A. Paulauskas reiškia susirūpinimą

Po uždaro posėdžio NSGK pirmininkas, Darbo partijos kandidatas į prezidento postą Artūras Paulauskas pareiškė rimtai traktuojantis R. Juškos metamus kaltinimus.

„Matyt, reikės rimtesnio tyrimo“, - žurnalistams sakė A. Paulauskas.

Pasak jo, NSGK tikslas – arba patvirtinti, arba paneigti insinuacijas dėl VSD dalyvavimo šiame skandale. 

„Matėte, kaip suformuluota mums užduotis: kad yra kažkokia VSD grupė, kuri viską jaukia mūsų valstybėje. Ir šita istorija – viskas labai tinka į tą kaltinimą, į tuos įtarimus. Todėl juos reikia arba išsklaidyti, arba patvirtinti“, - teigė „darbietis“.

Įtaria rinkimų kampanijos žaidimus

Savo ruožtu, konservatorių atstovė NSGK Rasa Juknevičienė A. Paulauską apkaltino politiniais žaidimais. Jos nuomone, „darbiečių“ kandidatas komiteto verslą pasitelkė savireklamai ir prezidento rinkimų kampanijai.

„Tikrai akivaizdu, kad tai yra vieno kandidato rinkimų kampanijos plano dalis. Ir konkrečiai – A. Paulausko. Tai apgailėtina, aišku, kad esame priversti tik tiek gebėti dirbti. Bet yra kaip yra. Tokia mūsų politinė kultūra“, - žurnalistams teigė R. Juknevičienė.

Pasak jos, diplomatinio skandalo aplinkybes derėtų aiškintis nekeliant politinio triukšmo, o R. Juška esą NSGK tvirtino, kad jo versijai palankiais duomenimis disponuoja Užsienio reikalų ministerijos vadovybė ir premjeras Algirdas Butkevičius.

„Savo liudijime jis minėjo konkrečius pareigūnus: Liną Linkevičių, A. Butkevičių, kurie, jo duomenimis, yra sakę, kad yra ir daugiau įrašų ir informacijų. Tą patį Nerį Germaną (užsienio reikalų viceministrą – DELFI), kad jisai neva turi kažkokius diskelius“, - sakė konservatorė. 

R. Juknevičienė pasiūlė į kitą NSGK posėdį iškviesti visus tris R. Juškos nurodytus asmenis: A. Butkevičių, L. Linkevičių ir N. Germaną. Ar premjeras, ministras ir viceministras bus kviečiami liudyti, kol kas neaišku. 

R. Juška postą prarado pernai, po asmeninių jo ir ambasadoriaus Azerbaidžane Artūro Žurausko pokalbių paviešinimo. Ambasadoriaus pareigų neteko ir A. Žurauskas. Tada pirmiausiai iškelta versija, kad Lietuvos diplomatus sukompromitavo Rusijos specialiosios tarnybos.

Savo ruožtu, VSD neigia bet kokias sąsajas su šiuo skandalu. Saugumiečiai tvirtina diplomatų nesekę ir jokiais jų pokalbių įrašais nedisponavę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (106)