„Manau, kad dviprasmiškumo tikrai nelieka, nors jau anksčiau esu kalbėjęs apie tai, jog amerikiečiai vis nori tikėti, kad su Rusija įmanoma susikalbėti, kad įmanomos santykių perkrovos, atnaujinimai, „galbūt jie to paties nori, ko ir mes“, ir taip toliau. Dabar, manau, didžiajai daugumai amerikiečių yra aišku, kad Rusijos vadovas ir vadovybė yra nusiteikusi visiškai ne taikiai, nepalankiai – ne dialogui pasirengusi, o stengiasi savo galią išreikšti tokiais būdais, kurie buvo sunkiai tikėtini net prieš mėnesį“, – specialiai LNK laidai kalbėjo D.Udrys.

Jo teigimu, neseniai buvo paskelbti „Reuters“ apklausos rezultatai, kurie rodo, kad dauguma amerikiečių palaikytų neskraidymo zonos virš Ukrainos idėją.

Tačiau, pasak politologo, neaišku, ar amerikiečiai supranta, jog tai vestų į tiesioginę konfrontaciją su Rusija.

„Nes kai jų paklausia, ar amerikiečių kariuomenė arba NATO kariai turėtų įsikišti tiesiogiai, tai atsakymas yra „ne“. Kol kas yra pasibaisėjimas, parama sankcijoms, spaudimui Rusijai, energetinių išteklių pirkimo iš Rusijos sumažinimui, šioks toks palaikymas kažkokiai NATO rolei, bet tiesioginei konfrontacijai – ne“, – pabrėžė LNK pašnekovas.

Darius Udrys

D. Udrio teigimu, dabar JAV verda abipusiai kaltinimai: vieni baksnoja į prezidento Joe Bideno sprendimą pasitraukti iš Afganistano, neva tai parodė silpnumą ir galėjo išprovokuoti Rusiją, kiti rodo į kadenciją baigusį prezidentą Donaldą Trumpą, kuris bandė leistis į geresnius santykius su Vladimiru Putinu, primena jo karinės paramos Ukrainai sulaikymą mainais į politinę naudą.

Paklaustas, ar JAV yra daug kalbama apie karą Europoje, pašnekovas patikino, kad taip, o žmonės yra pasibaisėję, nes netikėjo, kad Europoje gali įvykti toks karas.

„Norėjo tikėti Rusijos geranoriškumu vis dėlto. Nepaisant visų signalų ir indikacijų“, – pridūrė jis.

D. Udrio teigimu, žinios apie Ukrainą JAV išstūmė žinias apie koronavirusą.

„Kas šiek tiek nuostabu yra“, – prisipažino jis.

JAV vyriausybė, anot jo, yra spaudžiama mažinti energetinę priklausomybę nuo Rusijos, kiek tai yra įmanoma.

„Atrodo, kad visų veiksmų, kurių lauktume, yra imamasi. Išskyrus tiesioginį karinį įsikišimą į konfliktą Ukrainoje. Toje vietoje Amerikos valdžia brėžia liniją. Galbūt skambėtų teisingai, kad reikėtų įsikišti, iš tiesų labai gaila amerikiečiams to, kas vyksta Ukrainoje – jie gailisi ukrainiečių, palaiko ukrainiečius, bet jeigu prasidėtų rimtesnė diskusija apie tokio įsikišimo realius kaštus, ir ką tokia eskalacija reikštų, vargu, ar amerikiečiai palaikytų“, – pabrėžė jis.

Visą LNK pokalbį su D. Udriu žiūrėkite čia: