„To reikšmė gali būti tik moralinė Kremliaus režimui, kuriam trūksta palaikymo ir kurį visa tarptautinė bendruomenė atstumia. Ukrainiečiams, be abejo, kiekvienas karys, kiekvienas šautuvas, atsidūręs priešo pusėje yra nereikalingas, žalingas, tačiau realios karinės jėgos Baltarusijos pajėgos į šį konfliktą neįneš.

Kremlius, kaip ir kiekvienas nusikaltėlis, nori į nusikaltimą įtraukti bendrininką“, – pirmadienį „Žinių radijo“ laidoje „Ryto espresso“, kalbėdamas apie galimą oficialų Baltarusijos armijos įsitraukimą į karą sakė E. Papečkys.

Eksperto vertinimu, Baltarusijos kariuomenė yra neaprūpinta, nes lėšos buvo skirtos ne armijai, o represiniams organams.

„Daugiau dėmesio Lukašenka skirdavo specialios paskirties daliniams, tačiau ir jų aprūpinimas, kiek teko matyti gerokai prieš konfliktą video įrašuose ir nuotraukose, tikrai yra toli nuo to, ką mes šiandien matome Vakaruose ar net Rusijoje“, – komentavo analitikas.

Be to, kaip atkreipė dėmesį E. Papečkys, baltarusių karių motyvacija kariauti Ukrainoje už Putiną bus „nulinė“.

„Šiuo metu Rusija kuo toliau, tuo labiau spaudžiama į kampą, po jos avantiūristiškų nusikalstamų sprendimų ir reikia nors kažkokių pergalių. Branduolinio ginklo atgabenimas į Baltarusiją yra pats lengviausias dalykas, kurį galima pamėginti parodyti kaip pergalę. Na, ir toks papildomas spaudimas Vakarams, palaikantiems Ukrainą“, – sakė laidos dalyvis.

Kalbėdamas apie karo eigą, gynybos ekspertas pastebėjo, kad Rusijos kariuomenė Ukrainoje visiškai prarado iniciatyvą.

„Puolantysis visada turi iniciatyvą: gali pasirinkti kur pulti, kada pulti, kokiomis pajėgomis, o besiginanti pusė turi į tai reaguoti. Šiuo metu matome, kad Rusija visiškai prarado iniciatyvą, bando keisti savo taktiką, tačiau to greitai padaryti negalima. Pasimatė visos Rusijos kariuomenės spragos, apie kurias buvo kalbėta anksčiau ir kurios dabar išryškėjo karo Ukrainoje metu. Taip pat paaiškėjo stipriosios ukrainiečių pusės“, – įvertino jis.

E. Papečkio teigimu, Ukrainą netrukus pasieks ginkluotė, kuri labai reikalinga.

„Pirmiausia matėsi ta rusiška netvarka – visiškai neorganizuota logistika, bendradarbiavimas tarp atskirų dalinių ir ginklų rūšių, dideli nuostoliai pasalose, elementarių karybos abėcėlės taktikos elementų nesilaikymas mūšio lauke ir žygyje, nesugebėjimas smūgiuoti kumščiais, išmėtant pajėgas po įvairius taškus ir nesugebant sukoncentruoti vienoje ar keliose vietose galingo smūgio. Ukrainiečiai juos pasitiko jau turėdami vakarietiškos kariuomenės požiūrį. Tuo tarpu Rusijos armija demonstruoja visas klaidas ir trūkumus, būdingus Rusijos armijai per visą jos istoriją“, – komentavo laidos dalyvis.

Ekspertas akcentavo, kad praėjusią parą kare jau matėme rusų „kontraktininkus“ – specialiosios paskirties žvalgybinių dalinių karius, kurie, kaip jis įvardijo, yra elitų elitas, tačiau kurių transportą sunaikinus, jie išsibėgiojo po sandėliukus, iš kurių ukrainiečiai juos tiesiog išvilkdavo.

„Matėme vietose ir mažų padalinių, kurie pademonstravo taktiką miesto mūšiuose, greičiausiai dalis iš jų įgiję patyrimą Sirijoje, tačiau matome, kad tokia dalis nėra didelė. Kažkokios stebuklingos Putino gvardijos su meškos kailio kepurėmis mes neišvysime“, – konstatavo E. Papečkys.

Nors Rusijos pusėje, pasak jo, toliau išlieka didelė žmonių ir technikos persvara, tad ukrainiečiai kovoja sunkiai, bet tikėtina, kad artimiausia diena atneš Ukrainai dar aiškesnę pergalę.

„Plius (Rusija) naikinama jiems netikėtomis ekonominėmis ir politinėmis sankcijomis“, – pabrėžė analitikas.

Jo teigimu, sunku pasakyti, kas bus toliau.

„Tas labai neramina, nes tai karas – kare nutinka visko, kare priešininkai kovoja, tačiau panašu, kad Rusija gali netrukus pradėti trauktis ir ieškoti kelių deryboms. Kitas kelias, – kad bus pradėta naudoti karinė jėga prieš civilius, stengiantis padaryti jiems kuo didesnės žalos ir siekiant įbauginti Ukrainos visuomenę“, – sakė E. Papečkys.

Ekspertas taip pat teigė, kad Vakarai reaguoja į branduolinę V. Putino retoriką.

„Panašu, kad Ukraina gaus tokią paspirtį, kuri neleis pajusti jokio šaudmenų trūkumo mūšio lauke. Nepaisant Rusijos grasinimų, kad ji trukdys tai daryti, kol kas mes matome, jog visi siuntiniai Ukrainą pasiekia. (…) Lenkija daro viską, kad ta ginkluotė Ukrainą pasiektų laiku“, – pridūrė laidos dalyvis.

Visą „Žinių radijo“ pokalbį su gynybos analitiku klausykite čia: