„Ar įtampos lieka? Taip, įtampos lieka. Sprendžiant iš oficialių Baltarusijos ir Rusijos pareiškimų, jau galėčiau spėti, koks tolimesnis jų scenarijus? Jie pareiškė, kad ES turėtų sumokėti, kad tie pabėgėliai, tai yra žmonės, kuriuos jie patys atsiveža, turėtų būti grąžinti į jų gimtąsias šalis. Sprendžiant pagal viską, jau galima matyt sakyti, kad jie pakeitė savo veiklos scenarijų“, – kalbėjo A. Anušauskas žurnalistams prieš Vyriausybės posėdį.

Ministro nuomone, dabar Baltarusija neleis migrantams sklaidytis po visą šalį.

„ Atskridusius iš karto veš į stacionarias lauko stovyklas, kurias įrenginės arba patys, arba vers migrantus pasirinkti tokį gyvenimo būdą lauke. Juos apgyvendins, ir nuolat mažesnėmis ar didesnėmis grupėmis šturmuos Europos Sąjungos, Lenkijos, Lietuvos, galbūt Latvijos, sienas. Nepavykus grįš atgal, pasipildys naujomis grupėmis. Visa tai tarptautinei bendruomenei pateikinės kaip humanitarinę krizę, nors jie patys ją ir sukuria“, – spėjo A. Anušauskas.

Kariai – dviem tikslais

Įvedus nepaprastąją padėtį pasienio savivaldybėse telkiamos karių pajėgos. Ministras nedetalizavo, kiek konkrečiai karių bus kiekvienoje savivaldybėje, bet paaiškino, kam jie bus naudojami.

„Tai yra tos pajėgos, kurios skirtos greitam reagavimui. Niekas nežino, kurioje sienos vietoje situacija gali komplikuotis, kurioje vietoje sieną gali imti šturmuoti prievarta, norint pakliūti į Lietuvos teritoriją. Bet kuriuo atveju kariai yra skirti greitam reagavimui.

O kita dalis karių – kartu su pasieniečiais nuolatiniam patruliavimui . Stengiamės turėti kuo didesnį rezervą, kuris užtikrintų mūsų didesnes galimybes“, – sakė A. Anušauskas.

Palaiko sankcijas

Ministras palaiko siūlymus papildomai sankcionuoti Baltarusijos oro uostus.

„Manau, kad tik sankcijos gali priversti Lukašenkos režimą ir jį palaikančią Rusiją keisti veiklos modelį. Jei būtų oro uostai sankcionuojami, visi palaikantys su ja ryšius , nuomojantys lėktuvus, teikiantys bet kokią įrangą, to negalėtų daryti. Jei įjungtume ir kitus partnerius, turiu mintyje JAV, jeigu A. Lukašenka ir nepakeis elgesio, kas mažai tikėtina, tai migrantų srautas neturės techninių galimybių patekti į Baltarusiją“, – sakė A. Anušauskas.

Ministras taip pat informavo, kad prie Lietuvos ir Baltarusijos sienos iš Baltarusijos pusės nestebimas išskirtinis karinis aktyvumas.

„Ar to yra prie Lenkijos sienos? Matome, kad jie patys tą aktyvumą demonstruoja. Prie Lenkijos sienos šiek tiek kitokia padėtis“, – sakė A. Anušauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (338)