"Aš prašiau, kad turėdamas progą jis dar kartą primintų apie Lietuvos okupaciją, apie Molotovo-Ribentropo paktą, apie tai, kad mūsų sprendimas nevažiuoti yra paremtas istoriniais faktais, praeities vertinimu. Svarbu tai pasakyti Rusijos žmonėms, nes jie nežino tos istorijos", - žurnalistams po susitikimo su Lenkijos prezidentu sakė A.Paulauskas.

Lietuvos prezidentui Valdui Adamkui atsisakius vykti į Maskvą gegužės 9-ąją minėti pergalės prieš nacistinę Vokietiją 60-mečio, į renginį nevyks joks kitas aukštas Lietuvos pareigūnas.

Į Maskvą nusprendė nevykti ir Estijos prezidentas Arnoldas Ruutelis. Tuo tarpu,į Maskvą vyksianti Latvijos prezidentė Vaira Vykė-Fraiberga pati ketina kalbėti Rusijos sostinėje apie Baltijos šalių sovietinę okupaciją.

Lietuvoje su dviejų dienų valstybiniu vizitu viešintis Lenkijos prezidentas A.Kwasniewskis pareiškė gerbiantis Lietuvos vadovo sprendimą, tačiau pats ketina važiuoti į Rusijos sostinę. Jo nuomone, Lietuvos ir Lenkijos situacija po Antrojo pasaulinio karo skyrėsi.

Lietuva po karo prarado nepriklausomybę, Antrojo pasaulinio karo pabaiga Lietuvoje vertinima kaip naujos okupacijos bei masinių represijų pradžia. Lenkija, nors ir patekusi į Sovietų Sąjungos įtakos zoną, išliko nepriklausoma.

Ketvirtadienį kalbėdamas Seime A.Kwasniewskis pareiškė, jog pergalės prieš nacius metinių negalima švęsti neįvertinus Vidurio ir Rytų Europos valstybėms tragiškų 1945 metų istorinių įvykių.

"Pergalės nugalint Hitlerio Trečiąjį reichą paminėjimas negali atspindėti visos tiesos apie naujausią Europos istoriją, jei neprisiminsime Molotovo-Ribbentropo pakto kartu su jo tragiškomis pasekmėmis, kurios skaudžiai pusei amžiaus sudraskė Europą", - kalbėdamas Seimo posėdyje pažymėjo Lenkijos prezidentas.

Šie Lenkijos prezidento A.Kwasniewskio Seime pasakyti žodžiai susilaukė audringų plojimų.

Šaltinis
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją