Trečiadienio rytą Vilniaus miesto apylinkės teismas pradės ruoštis nagrinėti civilinį ginčą dėl garbės ir orumo įžeidimo. V. Budnikas įsitikinęs, kad I. Trinkūnaitė, be jokio pagrindo apkaltinusi jį šmeižtu, pakenkė jo reputacijai. Trečiasis asmuo šioje byloje – skandalų epicentre šiuo metu esanti įmonė „Foxpay“. Žiniasklaidoje skelbta, kad su šia įmone glaudžiai susijęs anksčiau už stambų sukčiavimą teistas Vilius Židelis, atsėdėjęs kalėjime pasikeitęs vardą į Vilhelmą Germaną.

Apie šiuos ir kitus įtartinus asmenis „Foxpay“ įmonėje V. Budnikas sužinojo dar praėjusių metų rudenį, „Delfi“ pasakojo jo advokatas Tomas Januškevičius.

„Lietuvos žmogaus teisių asociacijos pirmininkas gavo informacijos apie „FoxPay“ savininkės Ievos Trinkūnaitės galimus ryšius su abejotinos reputacijos asmenimis ir iš to kylančiomis rizikomis. Šita informacija buvo patikrinta viešai skelbiamais šaltiniais, įvairiais straipsniais, socialinių tinklų informacija. Pernai spalio 5 d. apie tai pranešimu V. Budnikas informavo valstybės institucijas ir viešas įstaigas, kurioms „Foxpay“ tiekia elektroninių mokėjimų paslaugas. Konkrečiai apie susidariusias rizikas ir būtinybę imtis priemonių jas valdant“, – pasakojo V. Budnikui atstovaujantis kontoros „Černiauskas ir partneriai“ advokatas T. Januškevičius.

Atlikęs pilietinę pareigą V. Budnikas netrukus sulaukė I. Trinkūnaitės atsako. Ji kreipėsi į teisėsauga reikalaudama iškeli baudžiamąją bylą dėl šmeižto.

„V. Budnikui buvo įteiktas įtarimas, atsirado visos iš to išplaukiančios pasekmės. Prokuratūra tyrimą nutraukė, I. Trinkūnaitės atstovas dar skundė šį sprendimą teismui, bet galutine teismo nutartimi patvirtinta, kad nebuvo jokio šmeižimo, buvo toli gražu iki šmeižimo“, – sakė advokatas.

Vytautas Budnikas

Pasak jo, I. Trinkūnaitė elgėsi nesąžiningai, siekdama nepagrįstai inicijuoti ikiteisminį tyrimą. Būtent dėl to pats V. Budnikas ir kreipėsi į teismą.

T. Januškevičius tvirtina, kad V. Budnikas informacijos neperdavė jokiems privatiems asmenims, informacija apie abejotiną I. Trinkūnaitės aplinką nebuvo paskleista viešai, todėl jokio pagrindo šmeižto bylai nebuvo.

„Mano manymu, ikiteisminį tyrimą ji inicijavo nesąžiningai, akivaizdžiai žinodama, kad nusikalstama veika nebuvo padaryta, iškraipė tam tikrus faktus, dėl to atsirado pasekmės“, – kalbėjo advokatas.

Pasak jo, informacija, kuri perduota institucijoms, iš esmės yra labai panaši į tą, dėl kurios šiandien yra kilęs didžiulis skandalas ir kuri plačiai aptarinėjama viešojoje erdvėje.

„Tos rizikos, apie kurias dabar kalbama viešai, buvo žinomos daug anksčiau ir V. Budnikas bandė į tai sureaguoti. Bet inicijuojamas tyrimas, mano vertinimu, siekiant jam atkeršyti, jį užtildyti ir imtis prevencinių veiksmų, kad ta informacija nepasklistų viešai“, – sakė T. Januškevičius.

Advokatas Tomas Januškevičius

Vilniaus miesto apylinkės teismo atstovas Giedrius Janonis perdavė, kad šioje byloja prašoma simbolinės sumos – neturtinė žala įvertinta 100 eurų.

Tiesa, I. Trinkūnaitės prašymu, teismas visą istoriją narplios už uždarų durų, visuomenė apie tai nesužinos.

„Teismas daro išvadą, kad bylos nagrinėjimas viešuose teismo posėdžiuose gali pažeisti atsakovės teisę į šeiminio ir asmeninio gyvenimo slaptumą, todėl byla nagrinėtina žodinio proceso tvarka uždaruose teismo posėdžiuose“, – sakė G. Janonis.

Susisiekus su I. Trinkūnaitę atstovaujančiu advokatu Ąžuolu Čekanavičiumi, jis sakė nenorintis komentuoti neviešos bylos detalių.

Primename, kad 2024 metų gegužės pabaigoje „Delfi“ iškėlus klausimus dėl „Foxpay“ taikomų kainų verslui ir valstybei pradėjo ryškėti daugiau sąsajų. Paaiškėjo, kad nuo 2022 m. įmonės valdyboje dirbo socialinės apsaugos ir darbo ministrės Monikos Navickienės vyras Mindaugas Navickas.

Vėliau 15min portalas paskelbė, kad „iSun“ veikloje anksčiau aktyviai dalyvavo ir I. Trinkūnaitės sugyventinis – už finansinius nusikaltimus kalėjęs Vilhelmas Germanas (buvęs Vilius Židelis). Kaip rašoma portalo publikacijoje, buvęs „Foxpay“ valdybos narys M. Navickas kartu su V. Germanu priiminėjo „iSun“ grupės kertinius darbuotojus, padalinių vadovus.

Vilhelmas Germanas

BNS praėjusią savaitę, remdamasi turimais Vyriausybinės komisijos dokumentais paskelbė, kad I. Trinkūnaitė tinkamai nebendradarbiauja su „Foxpay“ patikrinimą atliekančiu Lietuvos banku (LB), teismine tvarka ginčija jo procedūrinius veiksmus ir taip stabdo procesą.

Taip pat buvo skelbta, kad Lietuvos bankas apribojo dalį „Foxpay“ veiklos. Lietuvos bankas apribojo dalį teisių finansinių technologijų įmonei „Foxpay“ teikti mokėjimo nurodymus ir gauti pavedimus per mokėjimų sistemą CENTROLink.

Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos koordinavimo komisija dar birželio pradžioje nusprendė, kad „Foxpay“ savininkė Ieva Trinkūnaitė neatitinka nacionalinės svarbos objektų apsaugos įstatyme keliamų reikalavimų. Delfi susipažino su šios komisijos dokumentais ir Vyriausybės nutarimu, kuriame įvardijama, kad I. Trinkūnaitė turi ryšių su Lietuvoje žinomu verslininku Viliumi Kavaliausku. Taip pat VSD pateikė informaciją, kad I. Trinkūnaitės aplinka turi grėsmę keliančių ryšių su užsienio valstybių institucijomis, fiziniais ir juridiniais asmenimis.