„Turkija yra numeris vienas, antra-trečia vieta dalinasi Graikija su savo salomis, bet čia priklauso nuo to, ką siūlo organizatoriai ir pigių skrydžių bendrovės. Antrą vietą duočiau turbūt Graikijai, nes didelis salų pasirinkimas, - „Delfi“ laidoje „Jūs rimtai?“ kalbėjo R. Širvinskas-Makalius. - Nepaisant to, keliautojai protingėja, renkasi ne tik pasyvų poilsį užsidarę viename viešbutyje, bet taip pat nuomojasi automobilį, perkasi ekskursijas ir važinėja, susipažįsta ir panašiai.“

Ir nors pagrindine atostogų kryptimi išlieka Turkija, lietuviai atostogoms kasmet išleidžia vis daugiau. „Keliautojo krepšelis kyla, – pabrėžė Makalius. – Ne tik dėl to, kad kelionės brangsta ir viskas visame pasaulyje brangsta, Lietuvoje irgi. Tai tik kelionių kaltinti negalėtume. Keliautojo krepšelis šiais metais, palyginus su priešpandeminiais, pakilo nuo 580 eurų, iki 810 eurų.

Tai 810 eurų yra ta vidutinė kaina, kiek keliautojas išleidžia atostogoms šią vasarą į užsienį. Tai nereiškia, kad tu negali nukeliauti pigiau, gali atostogas įsigyti ir už 400, ir už 350 eurų. Bet tiesiog mes norim aukštesnės kokybės, geresnio poilsio, galbūt ilgesnės trukmės ar įdomesnės krypties.“

Rimvydas Širvinskas ir Kristina Pocytė Medutė

Kalbėdamas apie lietuvių pasirenkamas įdomesnes kryptis, R. Širvinskas-Makalius pirmiausia įvardijo Madeirą, Tunisą, Juodkalniją, Kroatiją. Beje, jo teigimu, lietuviai dažnai keliauja ne tik lėktuvais, bet ir savo automobiliais, o pastaruoju metu populiarėja kemperiai.

Pastaraisiais metais vasaromis atslenkančios karščio bangos didžiosios dalies keliautojų negąsdina ir dėl temperatūros jie atostogų planų nekeičia, tačiau yra ir siekiančių nepakliūti į alinančią kaitrą. „Tie, kas vengia karščių, arba šeimos su mažais vaikais, nori keliauti ten, kur galbūt nebus tokių didelių karščių, tai, pavyzdžiui, Bulgarija šiais metais. Maniau, kad tokia prislopusi kryptis, bet visai domisi žmonės. Dar Albanija, Graikijos salos“, – kalbėjo keliautojas.

Rimvydo Širvinsko-Makaliaus kelionė

Beje, R. Širvinskas-Makalius pastebėjo, kad anksčiau atostogos daugeliui buvo svajonė, o dabar – įprasta gyvenimo dalis. „Atostogos buvo svajonė, siekiamybė turėti galimybę išvažiuoti atostogų į užsienį, dabar atostogos – kaip apsilankymas pas grožio specialistus, odontologą, šeimos gydytoją ir panašiai. Tai darosi jau mums įprastas dalykas“, – kalbėjo keliautojas.

Bet ne visi lietuviai atostogauja tik užsienyje, daugelį traukia ir lietuviškas pajūris. O kaip jis vertina kainas mūsų pajūryje? Jo teigimu, kainos tikrai didelės, tačiau jis įvertino ir trumpą sezoną. „Įsivaizduokim, jeigu jūs būtumėt verslininkai Palangoje, mieste, kur sezonas yra vos du-du su puse mėnesio per metus, tai ką jūs darytumėt? Dešimt mėnesių nesulaukiat praktiškai jokių keliautojų, o per du mėnesius jus užplūsta“, – kalbėjo Makalius.

Palangos tiltas

Keliautojas, kalbėdamas apie poilsį Lietuvoje, ne tik nekritikavo aukštų kainų, bet ir gyrė paslaugų kokybę. „Makalius išpopuliarėjo labai stipriai engdamas poilsį Lietuvoje ir sakydamas, kad užsienyje yra gerokai pigiau ir smagiau atostogauti, bet dabar, žinokit, aš pasižiūriu, kad mes Lietuvoje turime tikrai aukštos kokybės paslaugas, – teigė R. Širvinskas. – Aš nenoriu, kad mes įsivaizduotumėm, kad štai Lietuvoje turi būt žiauriai pigu atostogauti, o užsienyje galima jau ir susimokėti. Nebūtinai. Lietuvoje gali būti žymiai geresnės kokybės atostogos negu užsienyje.“

Beje, pats Makalius šią vasarą planuoja daug laiko praleisti Lietuvoje ir tą daryti ragina ir kitus: „Pabandykit, jeigu nebandėt, atostogas praleisti Lietuvoje. O paskui žiemą, rudenį, kai čia jau atšals, važiuokit į užsienį, į Maldyvus, Šri Lanką ir panašiai“.

Rimvydo Širvinsko-Makaliaus kelionė

Laidoje „Jūs rimtai?“ apie lietuvių atostogų įpročius kalbėjęs R. Makalius įvardijo ir dar ganėtinai naują kelionių kryptį, kurią pasirinkę, tikėtina, nustebinsite savo artimuosius originalumu. „Madagaskaras, Nosy Be sala. Esu ten buvęs žiemą, bet vasarą ten žmonės važiuoja irgi. Ir iš Varšuvos tiesiogiai galima nuskristi. Mane labai sužavėjo ta kryptis“, – įvardijo R. Širvinskas-Makalius.

Visą pokalbį apie lietuvių atostogų įpročius, populiariausias kryptis bei patarimus į kelionę užsienyje besiruošiantiems pirmą kartą, kviečiame klausyti laidoje „Jūs rimtai?“.