LRT užsakymu atlikta „Baltijos tyrimų“ apklausa atskleidė, kad 46 proc. apklaustųjų mano, kad Kaune nereikėtų statyti paminklo prezidentui A. M. Brazauskui, o beveik keturi iš dešimties (38 proc.) nurodė, kad mieste tokio paminklo reikėtų. Nuomonės neturėjo arba į klausimą neatsakė šeštadalis respondentų.

Paminklo A. Brazauskui Kaune idėją palaiko 42 proc. vyrų ir 34 proc. moterų. Didesnis palaikymas ir tarp vyresnių kaip 50 metų žmonių bei kaimų gyventojų.

Remiantis apklausos duomenimis, idėją teigiamai vertina 44 proc. respondentų, nebaigusių vidurinės mokyklos, ir panašiai tiek, 42 proc., išsilavinimą įgijusių kolegijoje ar technikume.

Kaip parodė apklausa, labiausiai prieš paminklą pasisako Vilniaus gyventojai, iš 200 respondentų 20 proc. idėjai pritarė, o nepritarė 59 proc.

Kauniečių nuomonė pasidalijo beveik po lygiai: 39 proc. paminklą A. Brazauskui matyti savo mieste norėtų, o 43 proc. apklausos dalyvių atsakė neigiamai.

Apklausa atlikta birželio 21–liepos 7 d., Jos metu apklausti 1005 Lietuvos gyventojai (18 metų ir vyresni), tyrimas vyko 112 atrankos taškų.Rezultatų paklaida tokio dydžio imčiai neviršija 3,1 procentinių punktų, kai pasikliautinasis intervalas 95 proc.

ELTA primena, kad birželio pradžioje V. Matijošaitis pranešė apie iniciatyvą statyti paminklą A. M. Brazauskui istorinės Prezidentūros kiemelyje.

Šis Kauno mero siūlymas spėjo sulaukti kritikos – kultūros ministras Simonas Kairys teigė kategoriškai nesutinkantis su V. Matijošaičio užmojais. Ministro teigimu, idėja yra bloga vietos prasme. Skeptiškai apie mero siūlymą pasisakė ir premjerė Ingrida Šimonytė bei Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Tuo metu prezidentas Gitanas Nausėda tikino, kad prieš įamžinant tokias politines asmenybes reikia turėti aiškią strategiją, o tai, anot jo, turėtų įvertinti ne politikai, bet istorikai.

Po aršias diskusijas sukėlusios idėjos, Kauno miesto meras žada surengti laikinosios sostinės gyventojų apklausą dėl paminklo statybų.

A. M. Brazauskas ėjo Lietuvos prezidento pareigas 1993–1998 m. Jis buvo pirmasis tiesiogiai išrinktas šalies vadovas. A. M. Brazauskas mirė 2010 m. birželio 26 d.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)