„Darbotvarkė neaiški“

Jis teigė, jog Vengrijos premjero vizitas į Ukrainą yra svarbus, nes politikas į Ukrainą jau kurį laiko nevyko.

„Nes V. Orbanas pasirinko patį patogiausią momentą, koks tik gali būti, kad apsilankytų Ukrainoje. Reikia pasakyti, kad jis ne tik kad nebuvo atvykęs prasidėjus plataus masto karui, bet jis ir prieš tai nesusitiko su prezidentu V. Zelenskiu, į Ukrainą jis nebuvo atvykęs susitikti ir su prezidentu Petro Porošenka. Kiek aš suprantu, paskutinis jo vizitas į Ukrainą buvo 2012 metais. <...>

O V. Orbano esminis susikirtimas su Ukraina dar iki plataus masto karo buvo nacionalinių tautinių bendrijų klausimai Užkarpatėje. Visus tuos reikalavimus Ukraina atmesdavo“, – priminė politologas A. Medalinskas.

Zelenskis pareiškė Orbanui, kad Ukrainai reikia teisingos taikos

Žinių radijo pašnekovas tikino, jog V. Orbano darbotvarkė Ukrainoje nebuvo iki galo aiški.

„Dabar jis atvyko kaip pirmininkaujančios valstybės ES vadovas. Tada galima sakyti, kad jie su V. Zelenskiu kalbėjo daug platesniais klausimais, kurie rūpi ES, bet pasirodo informacija, kad jis nori apie taiką kalbėti globaliu klausimu.

Bet visi supranta ir tai, kad V. Orbanas yra žmogus, kuris ne tik turi ypatingus ryšius su V. Putinu, bet būtent V. Orbano Vengrija buvo viena iš tų valstybių, kur atvyko Kinijos lyderis“, – teigė MRU politologas A. Medalinskas.

Ką atneš Vašingtonas?

Taip pat, Ukrainos prezidentas skelbia, kad Vašingtone tuoj įvyksiančiame NATO viršūnių susitikime, šalis neišgirs pakvietimo jungtis prie Aljanso. O dėl kokių kitų realių veiksmų Vašingtone dar galima susitarti Ukrainai?

„Viskas čia jau tampa vieša paslaptimi. Labai svarbu yra skirti gardžias frazes, gražius žodžių rinkinius kaip „tiltas“, „naujoji Šveicarija“ nuo realybės, kuri gali būti iš tikrųjų.

Dabar neretai sakoma, tai iri yra vieša paslaptis, kad NATO nori tapti tos pagrindinės karinės pagalbos tiekėja, įvertindama galimą Donaldo Trumpo faktorių.

Tad kai kurie žingsniai, kurie bus padaryti NATO viršūnių susitikime Vašingtone, gali būti padaryti labiau įvertinant šį momentą nei kokius kitus“, – įžvalgomis Žinių radijo eteryje dalijosi MRU politologas A. Medalinskas.

JAV prezidento Joe Bideno ir buvusio prezidento Donaldo Trumpo debatai

O NATO atstovo atsiradimui Ukrainoje, kuris koordinuotų karinę pagalbą šaliai, nereikia aljanso viršūnių susitikimo, tai buvo galima padaryti ir mažesniuose susitikimuose, pabrėžė politologas.

„Jeigu bus pakartotas sprendimas, kuris buvo 2008 metais Bukarešte, kad Ukraina gali būti NATO nare, tai čia nėra nieko naujo. Mes turime pripažinti, kad problema su NATO viršūnių susitikimu tiek Vilniuje, tiek ir Vašingtone kyla besiblaškančios JAV prezidento Joe Bideno administracijos veiksmų“, – tikino MRU politologas A. Medalinskas.

Tad jis prognozavo, kad NATO viršūnių susitikime Vašingtone kitą savaitę bus daug gražių kalbų, gražių frazių.

„Gaila, kad šis NATO viršūnių susitikimas, kalbant apie Ukrainos klausimus, ir toliau, matyt, bus atsargus. Bet būdami Lietuvoje turime nepamiršti, kad svarbi yra ne tik Ukraina, bet ir Rytų flangas. Ir čia galime tik džiaugtis, kad frontą daugiau nei dvejus metus laikydama Ukraina pažadino NATO politikus, kad jie šią problemą realiai suvoktų. Čia irgi gali būti įdomių sprendimų Vašingtone“, – įžvalgomis Žinių radijo laidoje „Aktualusis interviu“ dalijosi politologas A. Medalinskas.