Portalas „Kas vyksta Kaune“ išsiaiškino, kad Kauno prokurorai pradėjo administracinę bylą, kuria siekiama panaikinti du sandorius, susijusius su Matijošaičių valdomais sklypais Vičiūnų mikrorajone.

„Kauno apygardos prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyrius inicijavo administracinę bylą, kurioje prašoma panaikinti administracinius aktus bei sandorius ir valstybės nuosavybėn grąžinti du žemės sklypus.

Prokuratūra viešąjį interesą gina dėl galimai neteisėtai privačion nuosavybėn perleistos valstybinės žemės. Šiuo metu byla dar nėra išnagrinėta. Siekiant nepakenkti teisminiam administracinės bylos nagrinėjimui, detalesnė informacija neskelbiama“, – teigiama Kauno prokuratūros atstovės atsiųstame komentare.

Kaip rodo Registrų centro duomenys, fiziniam asmeniui 2019-07-11 buvo atkurtos teisės į žemę, o nepraėjus ir mėnesiui, šiuos sklypus įsigijo Š. Matijošaitis ir jo sutuoktinė.

Minėtiems sklypams kol kas dar nesuteikti adresai, jie yra Išlaužo gatvės rekreacinėje teritorijoje prie pat Nemuno.

Abiejų areštuotų sklypų plotas Kruonio gatvėje – maždaug 10 arų. Jie taisyklingai ribojasi su dviem D.Matijošaičio sklypais, kurių plotas – daugiau nei 20 arų.

Nors iš pažiūros atrodo, kad areštuoti sklypai nedideli lyginant su kitais Matijošaičių valdomais sklypais, tačiau jų turėjimas užtikrina, kad jų namų pašonėje ant Nemuno kranto neatsiras jokie nauji kaimynai.

Areštuoti sklypai suformuoti itin arti kranto linijos.

Regionų apygardos administracinio teismo nutartyje nurodoma, kad areštą taikyti būtina, nes atsakovai gali imtis priemonių, kurios apsunkintų restitucijos taikymą.

„Pareiškėja (Prokurorė – aut. past.) taip pat prašo teismą taikyti reikalavimo užtikrinimo priemonę – draudimą bet kokiu būdu perleisti ginčo sklypus trečiųjų asmenų nuosavybėn bei bet kokiu būdu juos pertvarkyti (performuoti, sujungti, padalinti). Nurodė, kad neatmetama galimybė, jog ginčo žemės sklypas gali būti perleistas tretiesiems asmenims, dėl ko gali pasunkėti tiek bylos nagrinėjimas, tiek teismo sprendimo įvykdymas.

Be to, įvertinus tai, kad ginčo sklypams iki šiol nėra suteiktas adresas, ir sklypai ribojasi vienas su kitu bei su kitais atsakovų artimiems giminaičiams priklausančiais žemės sklypais, yra tikimybė, kad valstybei grąžintini žemės sklypai gali būti sujungti su kitais sklypais“, – rašoma teismo nutartyje.

Naršant Registrų centro žemėlapius Vičiūnų mikrorajone, ties Nemuno krantine, galima matyti ir kitus, naujai suformuotus sklypus, kurie priklauso Š. Matijošaičiui su kitais fiziniais asmenimis.

Kaip anksčiau buvo skelbta LRT tyrime, kurio pagrindu prokuratūra ėmėsi ginti viešąjį interesą, Matijošaičių šeimos atstovė savininkų vardu pateikdavo prašymą Nacionalinei žemės tarnybai, o ši kreipdavosi į Kauno miesto savivaldybės planavimo ir architektūros skyrių dėl sklypų suformavimo. Pažymėtina, kad anksčiau skyrius savininkų prašymus atmesdavo teigdamas, kad nurodytoje vietoje nėra laisvos žemės, tačiau kai dėl tų pačių sklypų kreipdavosi Matijošaičius atstovaujanti moteris, žemė greitai tapdavo laisva ir skubos tvarka būdavo suformuojami sklypai ir perduodami NŽT. Netrukus naujuosius sklypus įsigydavo Š.Matijošaitis ar jo valdomos įmonės.

Naudodamasis tokia schema Š. Matijošaitis įgijo mažiausiai 34 žemės sklypus patraukliausiuose rajonuose.

Kauno prokuratūros atstovė papildomai informavo, kad tyrimas buvo pradėtas gavus dviejų pareiškėjų pareiškimus, kurie iš esmės buvo grindžiami lrt.lt atliktu žurnalistiniu tyrimu „Neskaidrioje žemės privatizavimo schemoje – Kauno mero šeima“, 2022-11-10 publikuotu portale lrt.lt

Areštai sklypams teismo nutartimi galioja nuo 2023-ųjų sausio, tačiau apie tai dar niekur nebuvo skelbta viešai.

Tai ne vienintelis atvejis Vičiūnuose, kuomet Kauno mero šeimai tenka kovoti dėl valdomų žemės sklypų ir nekilnojamojo turto objektų.

Portalas „Kas vyksta Kaune“ jau rašė apie Matijošaičių siekį buvusios irklavimo bazės teritorijoje statyti kelis daugiabučius, dėl kurių nesutiko šalia gyvenantys kauniečiai.

Abu areštuoti sklypai ribojasi su brolio, taip pat miesto tarybos nario Dainiaus Matijošaičio sklypais. Šalia gyvena ir Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.