Feisbuke paskelbti vaizdo įrašai, kaip sekmadienio vidurdienį per mišias į arkikatedrą įsiveržia vyras, dūmindamas su didžiuliu garinimo aparatu ir šaukdamas: „Laisvę Martynui!“.

Tokį protestą jis surengė prieštaraudamas teismo sprendimui skirti įkalinimo bausmę Martynui Simanynui. „Delfi“ jau rašė apie kanapių krautuvėlę atidariusį jaunuolį M. Simanyną, kuris nuteistas už prekybą narkotikais, nes jo pardavinėjamoje produkcijoje psichoaktyvios medžiagos tetrahidrokanabinolio viršijo leistiną normą.

Arkikatedroje dėl teismo sprendimo protestavęs vyras buvo greit išvarytas mišių dalyvių, kurie jį lauke laikė prispaudę prie žemės, kol atvyko policija.

Kaip „Delfi“ informavo Vilniaus apskrities policijos atstovas Tomas Bražėnas, pareigūnai 12 val. 30 min. gavo iškvietimą dėl sutrikdytų mišių.

„Buvo sulaikytas vyras gim. 1986 m., kuris įėjęs į Katedrą mišių metu naudodamas garinimo įrenginį skleidė galimai narkotinės medžiagos (pluoštinių kanapių) kvapą, taip sutrikdydamas ir nutraukdamas mišių eiga. Taip pat pas asmenį buvo rastos žalios spalvos galimai narkotinės medžiagos (kanapės). Asmuo buvo sulaikytas“, – informavo T. Bražėnas.

Pasak jo, policija pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl neteisėto disponavimo narkotinėmis medžiagomis pagal Baudžiamojo kodekso 259 str. 1 d.

Beje, gali būti, kad protestuotoją teisėsaugą apkaltins ir dėl trukdymo atlikti religines apeigas, už tai pagal BK 171 str. gresia viešieji darbai, arba bauda, arba laisvės apribojimas, arba areštas.

Už tokį nusikaltimą prieš kelis metus buvo nuteistas režisierius Emilis Vėlyvis bei aktoriai Mindaugas Papinigis ir Ainis Storpirštis, kai jie reklamuodami „Zero live show“ įsiveržė į apeigas Turgelių bažnyčioje. Jiems buvo skirtos piniginės baudos, aktoriai turėjo sumokėti po 1 tūkst. eurų, režisierius 1,5 tūkst. eurų.

„Zero Live Show“ metu kunigu tapo Vitalijus Cololo

„Delfi“ primena, kad M. Simanynas, dėl kurio vyko protestas, kol kas nėra atsidūręs už grotų, jis sprendimą apskundęs, byla dabar nagrinėjama Kauno apygardos teisme.

Šį pirmadienį turėjo būti skelbiamas sprendimas, tačiau teisėjai atnaujino bylos nagrinėjimą, nes panoro užduoti papildomų klausimų M. Simanynui. Nuteistasis bus apklaustas spalio 9 dieną vyksiančiame posėdyje.

Kanapių krautuvėlę atidaręs vaikinas žadėjo prekiauti legaliais CBD produktais, tai kanapės, kuriose beveik nėra psichoaktyvios medžiagos tetrahidrokanabinolio (THC). Lietuvoje leidžiama prekiauti kanapėmis, kuriose THC koncentracija neviršija 0,2 proc.

Tačiau vieną dieną krautuvėlėje apsilankę policininkai paėmė dalį produktų patikrai ir nustatė, kad kai kuriose kanapėse THC koncentracija viršija leistiną normą, kiekis jose buvo nuo 0,26 iki 0,53 proc.

Suktinė

Teisme M. Simanynas gynėsi, kad nė nenutuokė pardavinėjantis narkotikus ir rodė laboratorijų sertifikatus, kurie esą patvirtina, kad jo kanapėse THC kiekis neviršija 0,2 proc. Tačiau tokie pasiteisinimai nepadėjo, jam Kauno apylinkės teismo pirmininkas Arūnas Purvainis už narkotikų prekyba skyrė laisvės atėmimą 2 metams ir 2 mėnesiams.

Tokia griežta bausmė sukėlė kai kurių žmonių pasipiktinimą, dėl to net buvo organizuojami nedideli protestai.