Seimas praėjusių metų nutarimu paskelbė 2008 metus Blaivybės metais. Blaivybės metų programa ir jos įgyvendinimo priemonės skirtos šiems metams paminėti.

Pagrindinis programos tikslas – skatinti asmenis blaiviai gyventi ugdant visuomenės, ypač vaikų ir jaunimo, blaivybės nuostatas. Bus plėtojamas valstybės ir savivaldybių institucijų ir įstaigų, visuomeninių organizacijų ir bendruomenės bendradarbiavimas, skleidžiant blaivybės idėjas, diegiant jaunajai kartai sveiko gyvenimo vertybines nuostatas. Numatoma didinti visuomenės informuotumą apie alkoholio vartojimo keliamas problemas, inicijuoti blaivybės metų idėjų sklaidą.

Alkoholio vartojimas šalyje pasiekė pavojingą ribą ir daro didelę žalą Lietuvos žmonių sveikatai. Alkoholinių gėrimų gamyba ir vartojimas auga. Statistikos departamento duomenimis 2006 m. vienam Lietuvos gyventojui vidutiniškai teko 11 litrų, o vienam 15 metų ir vyresniam gyventojui – 13,2 litro absoliutaus alkoholio.

Mažėja asmenų, kurie nevartoja alkoholinių gėrimų arba yra blaivininkai. Suaugusiųjų Lietuvos žmonių gyvensenos tyrimo duomenimis, niekada svaigiųjų gėrimų nevartojusių asmenų yra tik 14,2 proc. Alkoholio vartojimas 2006 m. tapo 1484 asmenų mirties priežastimi. Dėl neblaivių žmonių kaltės įvyksta daugybė nelaimingų atsitikimų, traumų, eismo įvykių nelaimių. Girtavimas – socialinės rizikos šeimų palydovas, jose augančių vaikų nelaimių šaltinis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją