Pasak politologo Alvido Lukošaičio, tokie rezultatai rodo, jog rinkėjai vis tik iš kandidatų į politikus pageidauja profesionalumo. Nei Vaiva Mainelytė, nei Gražina Baikštytė, nei Asta Baukutė, nei Inga Valinskienė, nei Rokas Žilinskas, nei Donalda Meiželytė, nei Ligitas Kernagis parlamentaro kėdės dar nesimatuoja.

Serialo „Nekviesta meilė“ populiarumas nepadėjo Naujosios sąjungos (socialliberalų) atstovei Naujamiesčio rinkimų apygardoje aktorei Gražinai Baikštytei. Matyt, vilniečiai ją labiau įsivaizduoja kine, o ne Seime – G. Baikštytė liko paskutinė, tesurinkusi 3,15 proc. rinkėjų balsų.

Nepasisekė ir Valstiečių liaudininkų sąjungos atstovei, legendinei Lietuvos aktorei Vaivai Mainelytei. „Velnio nuotaka“ Žirmūnų rinkimų apygardoje liko priešpaskutinė ir tesurinko 2,55 proc. rinkėjų balsų.

Utenos rinkimų apygardoje trečia liko TPP atstovė I. Valinskienė. Už ją balsavo 14,53 proc. uteniškių. Pirmą vietą čia užėmė konservatorius-krikdemas Edmundas Pupinis (36,25 proc.), antras - socdemas Valentinas Bubulis (16,02 proc.).

Balsavusieji Senamiesčio rinkimų apygardoje nepalaikė socialliberalės dainininkės Dainos Bilevičiūtės. Tegavusi 1,37 proc., balsų, atlikėja apygardoje liko ketvirta nuo galo.

Tautos prisikėlimo partijos (TTP) atstovas dainininkas Ligitas Kernagis, kandidatavęs į Seimą Jonavos rinkimų apygardoje, su 10,47 proc. gautų balsų liko penktas.

Vilniečiai nepasigailėjo viešosios tvarkos pažeidimu bei septynių policijos pareigūnų įžeidimu bei pasipriešinimu jiems kaltinamo žurnalisto Roko Žilinsko. Justiniškių rinkimų apygardoje „žvaigždūnų“ partijos kandidatas, sulaukęs 11,18 proc. rinkėjų palaikymo, liko trečias.

Rinkėjai balsų nepagailėjo aktorei Astai Baukutei. Vis tik jų pristigo, kad TPP kandidatė A. Baukutė patektų į antrąjį rinkimų turą. Aktorė, surinkusi 15,48 proc. balsų, į priekį praleido socdemą Algį Rimą (16,18 proc.) ir konservatorių-krikdemą Arvydą Vidžiūną (16,40 proc.).

Į Seimą vienmandatėje apygardoje nepateko „Tvarkos ir teisingumo“ narė, garsi dainininkė Ona Valiukevičiūtė. Lazdynų rinkimų apygardoje ji liko ketvirta (8,70 proc.).

Pramonės rinkimų apygarda nebuvo sėkminga Lietuvos nacionalinės futbolo rinktinės vairą į politiką norėjusiam iškeisti Algimantui Liubinskui. Surinkęs 6,71 proc. balsų, jis apygardoje liko 6-tas.

Lėktuvų tampymų ir sunkumų kilnojimo kol kas nepamirš ir galiūnas Žydrūnas Savickas. Liberalcentristas, sulaukęs 11,29 proc. rinkėjų palaikymo, Biržų-Kupiškio rinkimų apygardoje liko trečias. Rinkėjai labiau Seime norėtų matyti save išsikėlusį Valdemarą Valkiūną (30,10 proc.) ir konservatorių-krikdemą Aurimą Franką (12,41 proc.).

13,24 proc. rinkėjų palaikymas nepadėjo dainininkei Donaldai Meiželytei. Tauragės rinkimų apygardoje atlikėja liko trečia. Ją aplenkė konservatorius-krikdemas Stasys Šedbaras (18,59 proc.) ir socialdemokratas Pranas Petrošius (14,93 proc.).

Kai kurios „žvaigždės“ dėl mandatų dar kovos

Pasvalio-Panevėžio rinkimų apygardoje į antrąjį turą iškopė TPP lyderis Arūnas Valinskas, nusileidęs tik konservatoriui-krikdemui Antanui Matului. A. Matulas surinko 45,97 proc., A. Valinskas - 28,02 proc. rinkėjų balsų.

Ne prasčiau sekėsi A. Valinsko partijos bičiuliui atlikėjui Antanui Nedzinskui – antrajame rinkimų ture dėl parlamentaro mandato jis susigrums su Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų atstovu Vidmantu Žiemeliu. Už V. Žiemelį Dzūkijos rinkimų apygardoje balsavo 19,90 proc., A. Nedzinską palaikė 16,84 proc. rinkėjų.

Nevėžio rinkimų apygardoje į antrąjį turą iškopė operos solistas Deividas Staponkus, surinkęs 14,31 proc. balsų. TPP kandidatą aplenkė konservatorius-krikdemas Julius Dautartas (26,75 proc.).

Skuodo – Mažeikių apygardoje daugiausia rinkėjų simpatijų – 19,73 proc. – surinko buvęs „gelbėtojas” Jonas Stanevičius. Jis antrajame rinkimų ture dėl patekimo į Seimą grumsis su antroje vietoje likusiu „tvarkiečiu” Jonu Ramonu (18,7 proc. balsų).

Aleksoto-Vilijampolės apygarda sėkminga buvo TPP nariui, rašytojui, publicistui Sauliui Stomai (18,10 proc.). Jį aplenkė tik konservatorius-krikdemas Rytas Kupčinskas (29,86 proc.).

A.Lukošaitis: antrajame ture TPP neturi galimybių

„Tai šioks toks ženklas, kad žmonės, nepaisant tokios emocinės iškrovos ar protesto, vis tik iš kandidatų į politikus pageidauja, tikisi profesionalumo. Tai yra labai gerai“, - DELFI sakė A. Lukošaitis.

Jis aiškina, kad santykis tarp šou, „žvaigždučių“ pasaulio ir politikos pasaulio labai trapus, mat ir politikai, ir šou pasaulio žmonės visą laiką siekia tam tikro visuomenės dėmesio bei žino tiesiausius kelius, kaip dėmesio sulaukti. „Nereikėtų tikėtis, kad tokių pavyzdžių mes neturėsime – tai visą laiką lydės, tai yra ir kitose Europos šalyse“, - kalbėjo politologas.

Jo manymu, racionaliausias šių rinkimų signalas, kad rinkėjų paramos sulaukė tiktai TPP sąrašas, bet kaip asmenybės TPP atstovai nė vienoje vienmandatėje apygardoje tokios paramos nesulaukė. „Signalas iš rinkėjų pusės ir būtų: mes rodome savo poziciją dėl dabartinės politikos, antra, mums reikalingi atsakingi žmonės, galintys parodyti kažkokius nuveiktus darbus ir tik tokie žmonės gali sulaukti pasitikėjimo konkrečiose vienmandatėse apygardose“, - sakė A. Lukošaitis.

A. Lukošaitis prognozuoja, kad antrajame rinkimų ture praktiškai nėra ką kalbėti apie TPP galimybes jas lyginant su, pavyzdžiui, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų, „Tvarkos ir teisingumo“ partijos, socialdemokratų galimybėmis. „Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys, socialdemokratai, manau, savo dabartinius rezultatus padvigubins, tuo tarpu jokio judesio į priekį iš TPP tikrai nebus“, - prognozavo politologas.

DELFI primena, kad vienmandatėse rinkimų apygardose renkamas 71 Seimo narys. Jeigu per pirmąjį turą kandidatas nesurenka pusės rinkimuose dalyvavusiųjų balsų, rengiamas antrasis balsavimo turas, į kurį patenka du daugiausia rinkėjų simpatijų surinkę kandidatai. Antrasis Seimo rinkimų turtas numatytas spalio 26 d.

Tiesa, kandidatai, nepatekę į Seimą vienmandatėje apygardoje, parlamentarais gali tapti pagal partijos sąrašus.

Vyriausiosios rinkimų komisijos skelbiami duomenys kol kas preliminarūs. Galutiniai rezultatai bus paskelbti sekmadienį.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją