Tuo tarpu Generalinė prokuratūra mano, kad V. Uspaskicho baudžiamąją bylą teismas toliau turėtų nagrinėti. Tiesa, kas kreipsis į Briuselį dėl neliečiamybės panaikinimo DP pirmininkui, kol kas neaišku. Pasak prokuratūros atstovės Aurelijos Juodytės, tai turėtų nuspręsti Vilniaus apygardos teismas. „Jeigu prokurorams teismas nurodys kreiptis į EP, tai bus padaryta“, - DELFI sakė ji.

Nors įstatymuose nėra aiškiai reglamentuojama, ekspertai linkę vertinti, jog teisinį imunitetą naujojo EP nariai įgis nuo pirmo posėdžio. Naujai išrinktas EP į pirmą posėdį renkasi liepos 14 dieną.

V.Uspaskichas pageidavo EP nario pažymėjimą atsiimti anksčiau nei numatytas oficialus įteikimas išrinktiesiems europarlamentarams - tai aiškino vizitu į Londoną, kur ketina susitikti su Europos demokratų partijos vadovais.

"Po paskelbimo buvau išvažiavęs į Briuselį, susitikęs su Europos demokratų partijos vadovybe, todėl kad esu pats viceprezidentas tos politinės organizacijos, dabar esu pakviestas į neoficialų būsimos frakcijos susitikimą, su vadovybe ir grupių vadovais, bus sprendžiami klausimai, kokius komitetus reikia imti frakcijai, kas prisijungs ir taip toliau", - po pažymėjimo įteikimo ceremonijos žurnalistams sakė V.Uspaskichas.

"Jeigu matysiu, kad netinkamos politinės nuostatos, ideologija ir visa kita, tuomet teks kalbėtis su kitais, todėl nenoriu viso to palikti liepos 14 dienai, noriu viską sužinoti ir iki 14 dienos viską sustatyti į savo vietas", - tęsė pirmasis europarlamentaro pažymėjimą atsiėmęs V.Uspaskichas.

Jis sakė ketinantis su Lietuvos teisėsauga bendradarbiauti Darbo partijos byloje, tačiau neslėpė vilčių tą daryti jau ne įtariamojo, o liudininko statusu.

"Su įteikimu pažymėjimo ir pirmu posėdžiu niekas nepasikeis, noriu, kad šitas procesas vyktų, paraginčiau teisėjus, kad nestabdytų proceso, net jeigu ir neatims neliečiamybės. Aš norėčiau, kad būtų vykdoma ta byla, jei neatims neliečiamybės, galėčiau atvykti kaip liudininkas, aš vis tiek galėsiu dalyvauti, noriu, kad šita byla būtų užbaigta, o ne sustabdyta", - sakė V.Uspaskichas, pridūręs, jog bandys įtikinti EP neatimti jam neliečiamybės.

Anksčiau už kitus išrinktuosius europarlamentarus pažymėjimą atsiėmęs V.Uspaskichas pasirūpino ir priėmimu po ceremonijos - buvo vaišinama "Moet&Chandon" briutu, belgiško šokolado saldainiais bei braškėmis.

Kitiems išrinktiems EP nariams pažymėjimai bus įteikti pirmadienį.

Trys Seimo nariai, išrinkti į EP, VRK trečiadienį įteikė prašymus nutraukti jų įgaliojimus. Socialdemokratai Zigmantas Balčytis ir Vilija Blinkevičiūtė Lietuvos parlamentarų mandatų neteks nuo birželio 29 dienos, V.Tomaševskis jo paties pageidavimu - nuo birželio 22 dienos.

V.Uspaskicho vietą Seime pagal Darbo partijos rinkimų sąrašą užims eksparlamentaras Jonas Pinskus. Trečiadienį VRK pripažino jo įgaliojimus. Numatoma, kad parlamente jis prisieks antradienį, birželio 23 dieną.

Socialdemokratės V.Blinkevičiūtės vietą Seime užimti pretenduoja partijos rinkimų sąraše žemiau likusi eksparlamentarė Marija Aušrinė Pavilionienė. Dėl jos sprendimas dar nepriimtas.

Z.Balčytis ir V.Tomaševskis išrinkti vienmandatėse apygardose - Šilalės-Šilutės ir Vilniaus-Šalčininkų. Čia Seimo rinkimai turi būti rengiami iš naujo.

Trečiadienį VRK taip pat nutraukė į EP išrinktų Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narių "tvarkiečių" Rolando Pakso ir Juozo Imbraso įgaliojimus.

Iš viso į EP išrinkta 12 Lietuvos atstovų.

Šaltinis
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją