Atsargos karininkas A. Navys laidoje teigė, jog Ukrainos atstovai prie šio teroristinio akto neprisidėjo.

„Tas džiaugsmas dėl ukrainiečių partizanų, veikiančių Rusijoje, matyt, yra gerokai skubotas arba perdėtas. Nemanau, kad su šiuo sprogimu derėtų sieti Ukrainos specialių operacijų pajėgas, arba Ukrainos žvalgybos tarnybos. Vis dėlto, tai yra teroristinis išpuolis, kaip ir pernai rudenį įvykęs, kuris buvo susijęs su kito Rusijos propagandisto dukra – Darja Dugina. Ji taip pat buvo susprogdinta“, – priminė laidos pašnekovas.

A. Navys įvardijo, kas gali būti šio teroristinio akto kūrėjai.

„Bet vis dėlto didžiausia tikimybė – pačios Rusijos arba specialiųjų tarnybų, arba specialiųjų operacijų pajėgų padarytas veiksmas dėl, matyt, bandymo arba parodyti visuomenei, kad jie tokie pažeidžiami, jau galite nukentėti nuo neva ukrainiečių net ir Sankt Peterburge.

Tai kitaip sakant, dar labiau paskatinti Rusijos visuomenę mobilizuotis, tą visuomenę paruošti visokiems žingsniams ateityje – ir didesnio masto mobilizaciją. Ir gal tas ekonomines negandas, kurios, manyčiau, pasieks Rusija galbūt net ir šiais metais dėl sankcijų“, – kalbėjo laidos „Delfi rytas“ pašnekovas A. Navys.

Šis teroristinis išpuolis gali būti ženklu ir pačiam J. Prigožinui, kuriam priklausė ši kavinė.

„Tai taip pat galima sakyti, kad Rusijos specialiosios tarnybos kol kas švelniai pagrasino J. Prigožinui, parodydamos, kad nėra jis jau toks visagalis ir nepažeidžiamas Rusijoje“, – Delfi televizijos eteryje pabrėžė A. Navys.

Ar tokie veiksmai gali pasikartoti, priklauso nuo paties J. Prigožino elgesio, kalbėjo atsargos karininkas.

„Kaip klausys nurodymų iš jo šeimininkų Kremliuje. Ir, be abejo, kaip Rusijos vadinamiesiems kariams seksis kariauti Ukrainoje. Kuo situacija bus sudėtingesnė Ukrainoje, kuo situacija ekonomiškai bus sunkesnė pačioje Rusijoje – manau, kad tokių išpuolių mes matysime daugiau“, – kalbėjo A. Navys.

Galimos kontrpuolimo kryptys

Atsargos karininkas A. Navys laidoje „Delfi rytas“ teigė, jog intensyviausi mūšiai Ukrainoje ir toliau vyksta aplink Bachmutą, dažnai cituojamą lyg naują kryptį – Avdijivką.

„Bet iš tiesų tai nėra kryptis, pastaruosius kelis mėnesius Rusijos generalinis štabas bandė įgyvendinti tą savo idėją, kad reikia užimti pilnai Donecko ir Luhansko sritis. Jie tai vadina išėjimu į administracines ribas. Norint tą padaryti reikia užimti keletą taktiškai palankių vietovių. (…)

Šiose vietovėse mūšiai yra patys intensyviausi. Tose vietose yra didelės karinių pajėgų susitelkimo vietos – tiek Ukrainos, tiek ir okupacinių pajėgų iš Rusijos“, – kalbėjo jis.

A. Navys tikino, jog naujausi signalai iš Bachmuto praneša apie Rusijos pajėgų sėkmingą ėjimą.

„Paskutiniais pranešimais, kurie yra labai skirtingi ir prieštaringi – sunku tiksliai pasakyti, kokia situacija yra Bachmute. Bet galimai situacija yra tokia, kad Rusijos kariams ir Vagner samdiniams pavyko kiek pasistūmėti Bachmuto centro link.

Aurimas Navys

Ir jeigu kalbame apie šio miesto griuvėsius, yra toks nedidelis Rusijos pajėgų paėjimas į priekį. Bet nesuteikčiau tam labai didelės reikšmės. Nes tiek Bachmute, tiek Mariinkoje, tiek Avdijivkoje ta taktinė linija kinta visą laiką, juda į priekį ir atgal. Ir didesnių proveržių nei viena pusė nepasiekė“, – kalbėjo jis.

Laidos „Delfi rytas“ įvardijo ir galimas laukiamo Ukrainos kontrpuolimo kryptis.

„Mes žinome, kad ukrainiečiai kaupia vakarietišką ginkluotę, priešakines sunkiąsias technikos priemones: tiek pėstininkų kovos mašinas, tiek vakarietiškus tankus, artileriją. Ir galimai ruošiasi platesnio masto puolimui. Greičiausiai, sakyčiau, kad Ukrainos pietuose.

Bet neatmestinas ir tas, kad jie bandytų surengti kontrpuolimą rytuose, kad būtų pralaužtos tos pajėgos, kurios yra sukauptos šalia Bachmuto ir Avdijivkos“, – sakė A. Navys.

Skeltų Rusijos pajėgas į dvi dalis?

Karo analitikai skelbia, kad Ukraina per numatomą kontrpuolimą bandys padalyti Rusijos kariuomenę į dvi dalis. Atsargos karininkas A. Navys laidoje „Delfi rytas“ paaiškino, ką tai reikštų realiai.

„Mes čia kalbame ne apie Ukrainos planus, kurių mes nežinome. Būtų keista, jeigu mes juos žinotume. Bet kalbame apie spėliojimus, kurie yra viešojoje erdvėje. Vienas iš tokių logiškų variantų – veržimasis link Mariupolio.

Ir būtent čia ir turimas galvoje tų Rusijos okupacinių pajėgų padalijimas į dvi dalis. Jeigu pavyktų ties Vuhledaru surengti puolimą taip, kad būtų pralaužti Rusijos gynybiniai įtvirtinimai link Melitopolio ir Mariupolio, mes kalbame apie 100–120 kilometrų gylį.

Kas yra visiškai įmanoma. Tai tokiu atveju būtų atskirtas palaikymas, kuris šiuo metu per Mariupolį, Vuhledarą link Chersono. Atkirtus šią teritoriją, šią sausumos vietą, Rusijos okupacinės pajėgos prarastų galimybę logistiškai aprūpinti savo pajėgas Chersone ir Krymo pusiasalyje“, – įžvalgomis laidoje „Delfi rytas“ dalijosi atsargos karininkas A. Navys.

Taip pajėgos Luhansko srityje būtų atkirstos nuo palaikymo iš pietų, sakė A. Navys.

„Būtent apie tai kalbama ir manoma, kad toks būtų operacinis tikslas, kuris yra iškeltas Ukrainos generaliniame štabe. Ar taip yra iš tikrųjų, sunku pasakyti“, – laidoje „Delfi rytas“ kalbėjo atsargos karininkas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją