Baltarusių nacionalinės platformos nario Mikalajaus Kvantalianio teigimu, tai pirmas žingsnis, siekiant konsoliduotos pozicijos su Baltarusijos pilietine visuomene.

„Ši deklaracija patvirtina, kad mes pasisakome už Baltarusijos demokratinę pilietinę visuomenę. Mes siekiame geriau bendradarbiauti su Lietuvos valdžia ir nevyriausybinėmis organizacijomis, siekdami mūsų tikslų, gindami žmogaus teises, saugodami savo kultūrą“, – ketvirtadienį Seime vykusioje spaudos konferencijoje sakė M. Kvantalianis.

„Mes už gerus baltarusių ir lietuvių santykius, mes dėkojame už lietuvių pagalbą ir svetingumą ir tikimės, kad mūsų tautos toliau klestės“, – pridūrė jis.

M. Kvatalianis taip pat akcentavo, kad litvinizmas yra sukurtas dirbtinai, „išaugintas FSB ir KGB mėgintuvėlyje“.

„Dėl litvinizmo mes kategoriškai atmetame bandymus sukiršinti mūsų tautas. Tai kenksminga retorika, kurią rengia Kremliaus spec. tarnybos ir Lukašenkos režimas. Jie siekia sukiršinti lietuvius su baltarusiais. Ir čia labai svarbu suvienyti mūsų pastangas pasipriešinti tokiems bandymams“, – pabrėžė jis.

Deklaraciją pasirašė M. Kvatalianio atstovaujama organizacija, viešosios įstaigos „Dapamoga“ ir „Litvinai“, Baltarusių kultūros taryba ir kt.

ELTA primena, kad pastaruoju metu viešojoje erdvėje kilo susirūpinimas dėl padažnėjusių litvinizmo apraiškų – į tai dėmesį atkreipė ir Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narys Raimundas Lopata.

Pasak jo, litvinizmo ideologijos paūmėjimas bei Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės (LDK) istorijos klastojimas yra susijęs su Kremliaus režimu.

R. Lopata yra paraginęs šalies institucijas sukurti Lietuvos politikos Baltarusijos atžvilgiu strategiją, kurioje, politiko manymu, turėtų nugulti ir nuostatos kovai su litvinizmu.

Litvinizmas yra teorija, kuria tikintieji mano, jog LDK kūrėjai yra baltarusiai. Pasak šios teorijos, viduramžių lietuviai iš tikrųjų buvo baltarusiai.

Šaltinis
Temos
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)