Mažėja baseinų lankytojų skaičius

Jonavos baseino direktorė Aira Kaunietė pastebi, kad vasaros metu baseinų lankomumas mažėja net iki 50 proc., palyginti su sausio–balandžio mėnesiais.

„Srautai vasaros metu sumažėja, nes dalis klientų išvyksta atostogauti, vaikai išvažiuoja į stovyklas. Atšilus orui klientai daug laiko praleidžia soduose ar sodybose, prie ežerų, stovyklauja miškuose ir panašiai. Vasaros metu vyksta daugiau švenčių, festivalių ir koncertų“, – teigia A. Kaunietė.

Lankytojų mažėjimas baseinuose prasideda gerėjant orams, o didžiausias kritimas stebimas birželio mėnesį. Vėliau klientų srautai auga, tačiau išlieka mažesni nei kitais metų laikais.

Baseinai užsidaro arba skelbia akcijas

Nepaisant paslaugų sezoniškumo, baseinai stengiasi įvairiais būdais pritraukti lankytojus ir užtikrinti jų komfortą. Vieni baseinai mažina kainas ir siūlo akcijas, kiti – užsidaro arba trumpina darbo laiką.

„Dėl srautų sumažėjimo vasaros laiku mūsų baseinas darbo laiką trumpina viena valanda. Vasaros laikotarpiu, rugpjūčio pradžioje, visada uždarome baseiną kelioms savaitėms: žmonių būna mažiausiai, visi sportininkai atostogauja arba būna išvykę į aukšto lygio varžybas, kurios vyksta vasaros metu – pasaulio čempionatą arba, kaip šią vasarą, Olimpines žaidynes“, – atskleidžia Fabijoniškių baseino ir sporto klubo vadovas Donatas Balandis.

Ieškodami įvairių sprendimų baseinai neriboja apsilankymų trukmės, organizuoja vaikų plaukimo stovyklas, atidaro vasaros terasas. Dalis baseinų vasaros sezonui užsidaro, tarp jų – Širvintų, Rokiškio, Kupiškio, Šilutės ir Ukmergės baseinai.

Fabijoniškių baseinas

„Vasarą baseino lankytojų srautai sumažėja 80 proc., todėl šis sezonas yra palankus atlikti darbus, kurie yra privalomi pagal LR sveikatos apsaugos ministro įsakymą, o taip pat ir išleisti darbuotojus kasmetinių atostogų“, – teigia Šilutės laisvalaikio ir sporto namų administratorė Jūratė Janušauskienė. „Uždarymo metu vyksta vandens išleidimas, baseino, persirengimo kambarių, dušų ir kitų patalpų generalinis valymas bei kosmetiniai remontai“, – priduria D. Balandis.

Visiškai kitokia situacija pastebima pajūrio regione. Uostamiesčio lankytojai ir turistai baseiną renkasi kaip alternatyvą jūrai. Klaipėdos baseino atstovai pastebi, kad baseino lankomumas vasarą išlieka stabilus ir netgi auga: „Palyginti su tuo pačiu laikotarpiu praėjusiais metais, šią vasarą lankytojų skaičius padidėjo keliais procentais, o palyginti su 2022 metais, augimas siekia net 15 procentų.“

Lankytojai vertina ramybę

Lankytojai vasaros metu baseinuose vertina mažesnį lankytojų skaičių ir tylesnę aplinką. Baseinų atstovai pastebi, kad sumažėjus lankytojų srautui užtikrinama aukštesnė paslaugų kokybė, didesnis komfortas ir ramybė. A. Kaunietė pastebi: „Klientai patenkinti sumažėjusiu klientų srautu ir aukšta aptarnavimo kokybe.“

Kai kuriems baseinams vasaros laikotarpiu užsidarant, lankytojai šį pokytį taip pat priima supratingai. Kaip teigia Fabijoniškių baseino ir sporto klubo direktorius: „Visi supranta, kad visiems reikia poilsio. Ir technika, kuri dirba visus metus be sustojimo turi pailsėti.“

Asociatyvioji nuotrauka

Darbuotojų skaičius ir jų užimtumas

Darbuotojų skaičius šiltuoju sezonu baseinuose nekinta, tačiau daliai trenerių sumažėja įprastos darbo veiklos dėl mažesnio vaikų skaičiaus. Vasarą vieni treneriai skiria poilsiui ir planuoja atostogas, kiti keičia darbo funkcijas. „Darbuotojai palaipsniui išleidžiami atostogų, darbuotojų krūvis perskirstomas laikinoms veikloms, pavyzdžiui, vaikų stovyklai, valymo darbams techninės pertraukos metu“, – pasakoja Jonavos baseino direktorė.

Galimus vasaros sezono privalumus darbuotojams įvardija ir D. Balandis: „Tai yra sezoniškumas ir mūsų treneriai, dirbantys visą sezoną, laukia vasaros, nes jiems irgi reikia poilsio. Gal tai yra netgi didelis pliusas, kai gali visus metus planuotis, nes žinai tikslias savo atostogų datas, gali susiplanuoti kokybišką poilsį.“

Plaukimo pamokų sezoniškumas

Vaikų ir suaugusiųjų plaukimo treneris V. Medvedickis pastebi, kad vasaros sezonu norinčių išmokti plaukti skaičius taip pat mažėja. Tai lemia atostogos, kelionės ir tai, kad daugelis išmoksta plaukti per mokslo metus. Pasak trenerio, prie pokyčio prisideda ir tai, kad dauguma baseinų vasaros laikotarpiu nedirba.

Viktoras Medvedickis

V. Medvedickis teigia, kad didžiausias norinčių išmokti plaukti skaičius būna rugsėjį. Antrasis pikas prasideda pavasarį, kai norima išmokti plaukti iki vasaros.

Lietuvos žmonių plaukimo gebėjimus plaukimo mokytojas vertina teigiamai ir ypač džiaugiasi didėjančiu besimokančių plaukti vaikų skaičiumi. „Prie to prisideda naujai pastatyti baseinai, plaukimo sporto šakos populiarinimas, mokymosi plaukti projektai bei sportininkų pasiekimai“, – pastebi jis.