Vilniaus arkivyskupijos vadovų pasipiktinimą sukėlė rugsėjo 17 dieną planuojamas folkroko misterijos "Žaibo gėlės" vaidinimas greta Arkikatedros, mat ši "pagoniškų apeigų inscenizacija", pasak kurijos, giliai įžeistų tikinčiųjų jausmus. Bažnyčios hierarchai Katedros aikštėje nepageidauja ir numatyto Vilniaus džiazo festivalio pradžios koncerto rugsėjo 16-osios vakarą.

Vilniaus miesto merui A. Zuokui adresuotame viešame laiške apgailestaujama, kad nebuvo paisoma priešingos kurijos nuomonės dėl krepšinio rungtynių transliacijų Katedros aikštėje. "Deja, susidaro įspūdis, kad Arkivyskupijos kurijos sutikimo dėl planuojamų renginių dabar atsiklausiama tik "dėl akių", nes į prieštaravimą numojama ranka", - rašoma laiške.

Apsvarsčiusi jai pateiktą "Sostinės dienų" renginių projektą, kurija pritarė, kad Katedros aikštėje vyktų neįgaliųjų meno kolektyvų pasirodymas-mugė ir skambėtų operos "Toska" koncertinis atlikimas.

"Tačiau šiomis dienomis viešai paskelbta, kad Katedros aikštėje dar bus džiazo koncertas ir didžėjų pasirodymas, kurį raginome surengti kitoje vietoje. Maža to, Jūs neatsižvelgėte į oficialiuose raštuose ir mūsų privačiuose pokalbiuose net kelis kartus išsakytus argumentus, kad folkroko misterijos "Žaibo gėlės" vaidinimas greta Arkikatedros jokiu būdu neleistinas, nes ši pagoniškų apeigų inscenizacija giliai įžeistų tikinčiųjų jausmus", - rašoma laiške A. Zuokui.

Pasak arkivyskupo, ši misterija, sprendžiant pagal scenarijų, turiniu esanti visiškai pagoniška, o vaidinime atnašaujamos aukos Perkūnui ir panašūs pagoniški ritualai galintys giliai įžeisti tikinčiuosius, kaip ir pasigirstantys kai kurių naujųjų pagonių siūlymai atsiimti senuosius Katedros rūsius.

Religijotyrininkas dr. Paulius Subačius neneigė, kad dabartinėje Katedros aikštėje senovėje vykusios pagoniškos apeigos, tačiau šiais laikais istorinė atmintis "tokiu būdu niekur neaktualizuojama".

Tuo tarpu Vilniaus miesto mero Artūro Zuoko nuomone, vargu ar verta 21 amžiuje labai supriešinti katalikybę ir pagonybę.

"Pagonybė yra mūsų istorijos, mūsų folkloro dalis. Manau, kad mieste turime turėti įvairapusį kultūrinį gyvenimą", - kitoje spaudos konferencijoje sakė Vilniaus miesto meras.

A. J. Bačkio teigimu, Katedros aikštėje, dažnai su pasididžiavimu vadinamoje Lietuvos širdimi, turėtų vykti tik nacionalinio lygio, aukštos kultūros, šeimoms skirti renginiai, o ne jaunuolių ir paauglių aistras suerzinantys komerciniai renginiai, po kurių aikštėje siautėja ir ją dergia girtas jaunimas. "Nesu nusistatęs prieš jaunimo linksmybes, bet tegu Katedros aikštėje būna dvasinė, religinė atmosfera", - sakė A. J. Bačkis.

Kurija išsiuntė ir nepaviešinto turinio laišką Lietuvos valstybės vadovams."Esu priverstas apeliuoti aukščiau, nes nebuvau išklausytas sostinės vadovų", - sakė Vilniaus arkivyskupas.

A.Zuokas pritaria, kad Katedros aikštėje turi vykti išskirtiniai, svarbūs renginiai."Negerai būtų, kad Lietuvos pagrindinė aikštė būtų tik plynas laukas", - sakė jis.

Prieš krepšinio transliacijas rugpjūtį Vilniaus meras A. Zuokas buvo informavęs Vilniaus arkivyskupijos kuriją apie šį renginį, motyvuodamas, kad "bet kokiu atveju žmonių minios po rungtynių plūsta į miesto centrą, visų pirma į "Lietuvos širdį" - Katedros aikštę. Kai minia yra spontaniška, ją labai sunku suvaldyti ir užtikrinti viešąją tvarką. Todėl organizuotas bei kontroliuojamas žmonių susirinkimas padės kiek įmanoma sumažinti nelaimingų atsitikimų bei nemalonių incidentų galimybę", - buvo dėstoma laiške kurijai.

Savivaldybė tuomet garantavo, jog "organizuojant šiuos renginius dedamos visos pastangos žmonių saugumui užtikrinti ir viešajai tvarkai palaikyti", tačiau po transliacijų nebuvo išvengta įvairių viešosios tvarkos pažeidimų.

Vilniaus arkikatedros administratorius Ričardas Doveika sakė savo akimis matęs situaciją aikštėje. "Buvo liūdna stebėti raitų policininkų vedamus girtus paauglius, dūžtančius butelius, pridergtą aikštę", - sakė R. Doveika, kviesdamas valstybiniu ir tautiniu požiūriu įvertinti šią problemą.

Bažnyčios hierarchai siūlo jaunimo renginius rengti pramogoms labiau tinkančiose Vilniaus vietose: Vingio, Kalnų ir Sereikiškių parkuose, Rotušės ir Lukiškių aikštėse, sporto stadionuose ir arenose.

Vilniaus meras A. Zuokas žurnalistams pripažino, kad per krepšinio transliacijas nepavykę visiškai užtikrinti viešosios tvarkos, tačiau sakė dar bandysiąs kalbėtis su kurija. Sostinės vadovas teigė, kad nei misterijos "Žaibo gėlės", nei džiazo muzikos koncerto neketinama atšaukti, o scena Katedros aikštėje būsianti atokiau nuo Arkikatedros.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją