Tokius duomenis ministrė pristatė trečiadienį vykusio Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) posėdžio metu.

A. Bilotaitė pabrėžė, kad greta Lietuvos turime neprognozuojamą kaimyną – A. Lukašenkos režimą.

„Tą nelegalių migrantų tendenciją Lietuvoje stebime jau kuris laikas. Jei lygintume skaičius, kokie jie dabar yra, tai per šiuos metus tų nelegalių migrantų, kurie atkeliauja iš Baltarusijos, nelegaliai kerta sieną, mes turime 189. Tie skaičiai yra dvigubi, jeigu lygintume su praėjusiais metais – per visą metų laikotarpį“, – posėdžio metu sakė vidaus reikalų ministrė.

Tai, pasak jos, lemia geopolitinės priežastys, tačiau, kaip akcentavo A. Bilotaitė, prie nelegalių migrantų gabenimo per šalių sieną prisideda ir Baltarusijos pasienio pareigūnai.

„Iš to, ką mes matome ir ką bandome pasitarimuose suprasti, aišku yra viena, kad pareigūnai iš tos pusės galimai bendradarbiauja ir dalyvauja tame organizuotame nelegalių migrantų gabenimo sraute“, – teigė A. Bilotaitė.

Ministrė pažymėjo, kad keturis kartus per savaitę vykstą skrydžiai iš Stambulo ir Bagdado į Minską, iš kur vėliau tie žmonės pajuda Lietuvos link.

Kaip Delfi patikslino A. Bilotaitės atstovė spaudai, nelegalaus asmens pervedimo per sieną kaina siekia 15 tūkst. eurų, o šeimos – 30 tūkst. eurų.

„Turime žinių, kad tai yra gerai organizuotų nusikalstamų struktūrų darbas, galimai bendradarbiaujant su pareigūnais“, – pasakojo A. Bilotaitė.

Susisiekus su Baltarusijos pasienio tarnybomis, tęsė ministrė, nelegalių migrantų srauto problema yra neigiama.

„Neramina, kad iš Baltarusijos pusės, kai yra iškeliamas klausimas, kad mes turime savo pusėje nelegalių migrantų, mes gauname atsakymus, kad ne, jie nieko nemato, bandoma slėpti pėdsakus. Tai požymis, kad tai yra sąmoninga politika ir sąmoningi veiksmai prieš Lietuvos valstybę“, – akcentavo A. Bilotaitė.

Vidaus reikalų ministrė taip pat iškėlė idėjas apie kelių grupių galimus sprendimus – trumpalaikius ir ilgalaikius. Šiuo metu, kaip pažymėjo ji, sienos režimas yra sustiprintas, pasitelkta Viešojo saugumo tarnyba, svarstoma pasitelkti ir šaulius.

Vis dėlto A. Bilotaitė pabrėžė, kad būtina daryti ir ilgalaikius sprendimus – pavyzdžiui, „padengti“ visą Baltarusijos-Lietuvos pasienio ruožą stebėjimo sistemomis, nes šiuo metu stebėjimo sistemos apima tik 38 proc. ruožo. Taip pat ministrė atkreipė dėmesį, kad reikia mažinti Lietuvos patrauklumą nelegaliai migracijai.

„Šiuo metu patrauklu tai nelegaliai migracijai vykti į Lietuvą – yra žinia, kad pas mus labai gerai, yra neblogos sąlygos. Todėl yra du svarstytini dalykai: apriboti galimybę pasišalinti iš tų vietų, kur yra laikomi mūsų migrantai (…) ir tas pats grąžinimo procesas, kuris dabar komplikuotas, nes yra kovidas“, – kalbėjo A. Bilotaitė.

Baltarusijos-Lietuvos sienos stebėjimo sistemą planuojama plėsti, kad ji 2022 metais apimtų visą ruožą.

„Lėšų poreikis yra 38 milijonai visai sienai padengti. Noriu aiškiai ištransliuoti žinutę, kad iš Vyriausybės, iš premjerės ir iš Vidaus reikalų ministerijos yra aiški politinė valia, kad mes turime rasti resursų ir tą sieną padengti kaip galima greičiau. Esame pasidėlioję planą ir tikimės sėkmingai tai padaryti“, – teigė A. Bilotaitė.

Liubajevas: daugiausia pažeidimų – Dieveniškių kilpoje

Savo ruožtu Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vadas generolas Rustamas Liubajevas taip pat antrino, kad nelegalių migrantų skaičiai didėja.

„Jis nuolat auga. Per gegužės mėnesį iš viso buvo 77. (…) Matome, kad šiuo metu iš Irako ir Turkijos dviejų operatorių vykdomi tiesioginiai reisai – du kartus per savaitę atvyksta tie reisai, iš viso keturi reisai per savaitę“, – sakė pasieniečių vadas.

Daugiausia pažeidimų, pasak jo, vyksta Dieveniškių kilpoje.

„Iš viso šiai dienai ten buvo sulaikyti 52 Irako ir 20 Irano piliečių. Taip pat Sirijos ir Turkijos piliečių“, – posėdžio metu teigė R. Liubajevas.

Taip pat daug pažeidimų fiksuojama ir Tverečiaus užkardos ruože. Ten sulaikytas 41 Irako pilietis.

VSAT vadas pažymėjo, kad su panašiais nelegalių migrantų skaičiais susidūria ir Lenkija, latviai tokių problemų kol kas neturi.

Rustamas Liubajevas

Baltarusijos pareigūnai incidentus neigia, slepia nelegalių migrantų pėdsakus

Bendravimas su Baltarusijos pasienio komiteto pareigūnais, pasak generolo, yra sudėtingas.

„Jeigu 21 dieną mes dar turėjome tam tikrų vilčių, kad galbūt pavyktų bent jau nustatyti darbinius kontaktus, tačiau po visų politinių įvykių matome, jog mums, ko gero, to padaryti nepavyks.

Baltarusijos pasieniečiai nereaguoja į mūsų incidentus – kai pateikiame pakankamai svarius įrodymus ir argumentus dėl sienos pažeidimų, nepripažįsta pažeidimo fakto, nuolat reikalauja papildomų įrodymų, o kai mes juos teikiame, atsisako pripažinti patį faktą“, – pasakojo R. Liubajevas.

Jis komiteto nariams parodė vaizdo medžiagą, kurioje užfiksuota, kaip Baltarusijos pasieniečiai bando paslėpti sienos pažeidimo faktą.

„Ten, kur buvo sulaikyta nelegalių migrantų grupė, netrukus nuo pažeidimo atsirado Baltarusijos pasieniečiai, kurie tuos pėdsakus užlygino, paslėpdami patį faktą. Kai sienos įgaliotinis informavo apie sienos pažeidimą ir paprašė atvykti nustatyti patį faktą, tai Baltarusijos kolegos tą daryti atsisakė ir pačio fakto nepripažino“, – teigė VSAT vadas.

Artimiausiu metu, kaip informavo jis, ruože planuojama papildomai dislokuoti Europos sienų ir pakrančių apsaugos agentūros pareigūnus.

Teismų taip pat prašoma suteikti galimybę sulaikytiems nelegaliems migrantams jų prašymo nagrinėjimo laikotarpiu neleisti išvykti iš Užsieniečių registracijos centro teritorijos.

„Dabar beveik pusė nelegalių migrantų, kurie atvyko ir buvo sulaikyti praėjusių metų pabaigoje arba šių metų pradžioje, jau pasišalino iš Užsieniečių registracijos centro. Mes matome, kad jų interesas nėra Lietuvos Respulika.

Jie tiesiog nori pasinaudoti mūsų prieglobsčio suteikimo procedūra savo tikslais, jų tikslas yra kitos ES valstybės. Jeigu pavyktų mums sutrukdyti jiems pasišalinti, tai sumažintų mūsų maršruto per Lietuvos Respubliką patrauklumą“, – paaiškino R. Liubajevas.

Taip pat, pažymėjo generolas, pastebimas pasikeitęs nelegalių migrantų elgesys.

„Jeigu kalbėsime apie praėjusių metų pabaigą ir šių metų kovo mėnesį, tokią buvo tendencija, kad tie nelegalūs migrantai ieškodavo galimybių prisistatyti prie mūsų pareigūnų ir iš karto teikti prašymus. Paskutiniu laikotarpiu pastebėta tendencija, kad tie nelegalūs migrantai pradėjo slėptis. Tai rodo, kad jie laukia organizuoto išgabenimo iš LR teritorijos – tai pastebėjo ir mūsų kolegos lenkai“, – sakė pasieniečių vadas.

R. Liubajevas pripažino, kad daliai migrantų pavyksta kirsti sieną nepastebėtiems.

„Praeitos savaitės pavyzdys, kai mūsų kolegos Lenkijos Respublikos pasieniečiai sulaikė keturių asmenų grupę, kuri praėjo nepastebėtai mūsų Adutiškio užkardos ruože. Jie buvo sulaikyti ir perduoti mums – mes skaičiuojame, kad apie 10 proc. tokių nelegalių migrantų kol kas praeina nepastebėti.

Tačiau, jeigu mums pavyktų visiškai įrengti stebėjimo sistemą, tai galėsime 100 proc. žinoti, kas vyksta prie mūsų sienos ir galėsime dėl to pateikti daugiau informacijos. Ko gero, tokių nepastebėtų nebus“, – kalbėjo VSAT vadas.

Lietuviai pasieniečiai, anot jo, nebuvo pastebėti dalyvaujantys nelegalių migrantų gabenimo organizavime – dažnai, kaip pasakojo R. Liubajevas, tai yra Turkijos, Irako piliečiai.

Pastebimas ryšys tarp nelegalių migrantų srautų ir nusikalstamumo

NSGK posėdyje taip pat dalyvavo policijos generalinis komisaras Renatas Požėla, kuris patvirtino, kad yra pastebimas ryšys tarp nelegalių migrantų srautų ir nusikalstamumo.

„Ryšys egzistuoja, neretai tie patys žmonės, kurie susiję su organizuotu nusikalstamumu, yra ir mūsų „klientai“, ir VSAT „klientai“, ir, neabejoju, kad Muitinės kriminalinės tarnybos „klientai“, – sakė komisaras.

Renatas Požėla

Didelė dalis jų, pasak R. Požėlos, yra tiesiogiai susiję su organizuotu nusikalstamumu, apimančiu ne vieną valstybę.

„Nusikalstamumas neturi sienų. Mes matome jų veiklą prie sienos, Lietuvoje, Europoje, todėl yra darbas su „Europolu“, užsienio šalių policijos tarnybomis“, – pažymėjo policijos generalinis komisaras.

70 proc. išaugo kontrabandos kiekiai traukiniais

Savo ruožtu vidaus reikalų ministrė A. Bilotaitė kalbėjo ir apie kontrabandos mastus.

„Didžiausia problema yra ten, kur eina dideli srautai vilkikų, pravažiuoja per postus, bet aš turiu iškelti labai rimtą klausimą, tam turime ieškoti sprendimų ir tai turi būti padaryta skubiai – tai yra susiję su kontrabandos gabenimu traukiniais. Matome 70 proc. išaugusį kontrabandos gabenimą šiuo būdu“, – informavo ministrė.

Tai, pasak jos, taip pat kelia didelį nerimą.

„Yra nusikalstama, kad tiek metų Muitinės departamentas buvo be vadovo“, – pabrėžė A. Bilotaitė.

„Ne paslaptis, kad Baltarusijoje cigarečių verslas, gamyba yra palaikoma režimo ir, matyt, tai yra jų tikslas, nes tai yra jų finansinis šaltinis, ir jie tai organizuoja. Tai yra ne tik Lietuvos, bet ES problema“, – pridūrė ministrė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (740)