Vos keli šuoliai – tiek užtenka atsidurti greitosios pagalbos automobilyje. Po nesėkmingo šuolio į Santaros klinikas aplankyti sūnaus Beno skubėjo ir vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė ir kartu pramogavęs brolis Jonas.

Politikė pasakojo, kad per savo vaiko gimtadienį išpildė norą, šventėje atsirado batutas, atnešęs džiaugsmo ne tik mažajam, bet ir jo draugams.

„Turėjome tokį džiaugsmą vaikams, kuris pasibaigė tikrai labai skaudžiai“, – pasakojo A. Bilotaitė.

Ministrės sūnui lūžo kaulas, jis pažeidė arteriją, prireikė nedelsiant atstatyti kraujotaką.

„Todėl teko ir reanimacijoje pabūti, ir ištverti porą operacijų. Tokiam mažyliui, kuriam keturi metai, tai yra didžiulis iššūkis“, – kalbėjo A. Bilotaitė.

Ji pasakojo, kad, renkantis populiarią pramogą, žvelgė į tokį batutą, kuris galėtų tikti vaikams.

„Niekada nepagalvojame, kad tavo vaiką ištiks tokia nelaimė, ir niekada nepagalvojame apie pripučiamus batutus, galvojame, kad kitokie batutai yra pavojingesni“, – sakė A. Bilotaitė.

Tačiau medikai pastebi, kad pripučiami, žaismingi, animacinius personažus primenantys batutai nėra tokie saugūs, kaip gali atrodyti iš pirmo žvilgsnio.

„Labai daug matome traumų būtent ant šitų batutų. Karštomis dienomis matėme net įvairiausių nudegimų, kur vaikai, pašokinėję ant batuto, atkeliavo nudegę dėl karštos gumos. Saugių batutų nėra, rekomenduojame nešokinėti ant jų“, – sakė vaikų chirurgas Benediktas Jonuška.

Skaičiai gąsdina vis labiau

Traumų skaičiai medikus kasmet gąsdina vis labiau. Vien į Santaros klinikas atšuoliuoja nuo batuto po dešimtį vaikų kasdien, ir ne po vieną. Šventės pratęsiamos reanimacijoje, o ne kartu su draugais ir šeimos nariais. Vaikų chirurgas atviras: siūlytų batutus Lietuvoje iš viso uždrausti.

Susižalojus žaidžiant krepšinį, operacijos prireikia kas keliasdešimtam lietuviui, o šokinėjantiems ant batuto ant operacinio stalo tenka prigulti kas ketvirtam.

„Daugiau negu pusė pacientų yra mažiausi vaikai, šokinėję ant batuto. Jeigu tarkime šokinėjo du vaikai, tai mažesniam vaikui rizika yra keturiolika kartų didesnė susižeisti negu daugiau sveriančiam“, – sakė B. Jonuška.

Vaikams pažeidžiamos nugaros smegenys, stuburas. Kai kurie jų nebegalės vaikščioti. Dalis tėvų sumoka ir didžiausią kainą vaiko gyvybe.

Apšilimas negelbsti

Visgi verslininkai aiškina, kad esą norint išvengti traumų ant batuto reikia apšilti.

„Apšilimas nelabai gelbėja. Principas yra toks: kai ant batuto šokinėja daugiau negu vienas vaikas, labai netolygiai pasiskirsto jėgos. Vienas vaikas leidžiasi, kitas kyla, ir ta jėga gali smogti daug didesnė negu yra vaiko svoris“, – sakė B. Januška.

O, jeigu vis dėlto šuoliuoti norisi, medikai rekomenduoja, įrengiant batutą, pasirūpinti apsauginiu tinklu, leisti šuoliuoti tik vienam vaikui, nepamiršti patraukti šalia esančių daiktų.