Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėjas Pavelas Borkovskis buvusiam socdemų kandidatui į Seimą A. Mikštai skyrė realią 2 metų ir 9 mėnesių laisvės atėmimo bausmę bei 20 800  Lt baudą. A. Mikštos bendrininkui G. Žemaitaičiui teisėjas atseikėjo švelnesnę bausmę: dvejus metus laisvės apribojimo, 100 valandų darbo sveikatos priežiūros ar globos įstaigose, taip pat – 5,2 tūkst. Lt baudą. Taigi belangės A. Mikštos bendrininkas išvengė.

Tiesa, tai ne vienintelės bausmės nuteistiems buvusiems socdemams. Solidariai jiems dar priteista atlyginti padarytą žalą - jos suma siekia daugiau nei 95 tūkst. litų.

Šį nuosprendį buvę socdemai dar gali skųsti aukštesnės instancijos teismui.

Tokį verdiktą teismas priėmė baudžiamojoje byloje, kurioje du buvę socdemai kaltinti sukčiavimu ir dokumentų klastojimu. Po ikiteisminio tyrimo, kurį atliko Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba ir Generalinė prokuratūra, A. Mikštai ir G. Žemaitaičiui pateikti kaltinimai pasisavinus apie 95 tūkst. Lt. Lėšos pasisavintos prisidengiant Lietuvos socialdemokratinio jaunimo sąjungos bei Tausojančios ekonomikos ir vadybos studentų organizacija OIKOS vardais.

Pinigus įvairių jaunimo programų vykdymui socdemams patikėjo Jaunimo tarptautinio bendradarbiavimo agentūra, kurią A. Mikšta ir G. Žemaitaitis suklaidino pateikdami suklastotus dokumentus. Projektai vykdomi nebuvo, o A. Mikšta pasisavino jiems skirtus pinigus.

Abu jaunieji politika savo kaltę pripažino. A. Mikšta teigė iš užvaldytų lėšų apmokėjęs savo skolas bei leidęs pinigus asmeninėms reikmėms. G. Žemaitaitis tikino negavęs nė cento, bet pripažino klastojęs dokumentus.

Prokuroras A. Mikštai siūlė skirti 4 metų laisvės atėmimo bausmę ir 26 tūkst. Lt baudą, G. Žemaitaičiui – 3 metus belangėje ir 3,9 tūkst. Lt baudą.

Lietuvos socialdemokratinio jaunimo sąjunga viešai atsiriboja nuo nuteistų savo buvusių narių.

„Organizacijai, kuri buvo įkurta dar 1922 metais ir kuri turi ilgametes veiklos tradicijas, išugdžiusi eilę padorių politikų buvo mestas didelis šešėlis. Tačiau mes nuo jo nesistengiame pasislėpti, neigti, o, priešingai, atvirai ir atsakingai priimame kaip pamoką, kuri dar labiau sustiprins mūsų sąjungą ir suvienys narius atsakingai politikai“, - dar iki teismo sprendimo paskelbtame pareiškime teigė jaunųjų socdemų vadovas Ramūnas Burokas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (80)