Vilniaus miesto apylinkės teismas trečiadienį paskelbė, kad ištyręs ir įvertinęs ieškovės pateiktų rašytinių įrodymų visumą bei jų pagrindu nustatytas faktines aplinkybes, taip pat atsižvelgęs į konstitucinį visų asmenų lygybės prieš teismą principą, ieškovės Dž. Žiugždienės patirtos 15 tūkst. 760 eurų išlaidos dėl advokato paslaugų apmokėjimo baudžiamajame procese, kuris baigėsi išteisinamuoju nuosprendžiu dėl visų keturių ieškovės atžvilgiu inkriminuotų nusikalstamų veikų, yra pagrįstos, būtinos, racionalios ir atitinkančios protingumo, teisingumo ir sąžiningumo kriterijus.

Teismas išteisintajai taip pat priteisė ir beveik 6 tūkst. eurų, kuriuos ji išleido besibylinėdama su valstybe.

Šioje byloje įtarimų buvo sulaukęs ir tuometinis Utenos rajono meras Alvydas Katinas. Jis taip pat buvo išteisintas, o valstybė už advokato paslaugas jam turėjo sumokėti daugiau nei 55 tūkst. eurų.

Išteisinti byloje dėl galimo piktnaudžiavimo

A. Katino ir Dž. Žiugždienės bylą tyrusi Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) ir prokuratūra teigė, kad 2014 metų rugsėjį – lapkritį A. Katinas, piktnaudžiaudamas tarnybine padėtimi ir siekdamas asmeninės naudos – Dž. Žiugždienės, kaip ministro pirmininko sekretoriato vadovės palankumo ateityje, pareikalavo, kad bendrovė „Utenos melioracija“ neatlygintinai suremontuotų Dž. Žiugždienei ir jos dukrai priklausantį privatų gyvenamąjį namą, esantį Utenos rajone. Atliktų remonto darbų kaina siekė daugiau nei 6,5 tūkst. eurų. Šią sumą prokuratūra prašė konfiskuoti iš Dž. Žiugždienės.

Dž. Žiugždienė šioje byloje sulaukė kaltinimų dėl nusikalstamu būdu gauto turto legalizavimo, dokumento klastojimo, piktnaudžiavimo tarnyba ir turto iššvaistymo. D. Žiugždienė kaltinta, kad siekdama nuslėpti nusikalstamu būdu gautą turtą, atgaline data parengė netikrą dokumentą – prašymą suremontuoti jos namo stogą ir pakeisti lauko duris, kurį pateikė bendrovei „Utenos melioracija“.

Moteris kaltinta ir tuo, kad piktnaudžiaudama tarnyba, iššvaistė Vyriausybės kanceliarijos turtą – esą atsidėkodama už jos gyvenamojo namo remonto darbų priežiūrą vienam Utenos rajono savivaldybės darbuotojui 2014 metų kovo mėnesį perdavė neatlygintinai Vyriausybės reprezentacijai skirtą vyrišką šveicarišką laikrodį su logotipu „Lietuvos Respublikos Ministras Pirmininkas“.

Pirmosios instancijos teisme konstatuota, kad A. Katinas piktnaudžiavo tarnyba, kai į savo kabinetą savivaldybėje pasikvietė bendrovės direktorių dėl namo remonto, perdavė namo raktus.

Tačiau galiausiai jis buvo visiškai išteisintas.

Anot teismo, A. Katino veiksmai, prašant savivaldybės tarnautojo nuvažiuoti įvertinti Dž. Žiugždienės gyvenamojo namo stogo būklės, kreipiantis su prašymu į bendrovės „Utenos melioracija“ direktorių dėl stogo remonto ir žinant, kad ši įmonė nuolat dalyvauja savivaldybės viešuosiuose pirkimuose bei tarpininkaujant perduodant sodybos raktus neabejotinai buvo privataus pobūdžio.

„Tokie veiksmai turi būti vertinami kaip viešųjų ir privačių interesų supainiojimas, bet ne kaip nusikalstama veika – piktnaudžiavimas tarnyba, už kurią numatyta baudžiamoji atsakomybė“, – pažymėjo politiką išteisinusi Lietuvos apeliacinio teismo teisėjų kolegija.

Dž. Žiugždienė ilgą laiką dirbo įtakingiausių Lietuvos socialdemokratų partijos aplinkoje, 1993 m, ji dirbo Prezidentūroje pas tuometinį prezidentą Algirdą Mykolą Brazauską, o 2001 m. jam tapus Vyriausybės vadovu, tapo jo sekretoriato vadove. Sekretoriate ji dirbo ir premjeru tapus Gediminui Kirkilui, vėliau A. Butkevičiui. Iš šių pareigų ji pasitraukė 2015 m, po apklausos STT.

Šaltinis
Temos
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją