"Įtampos tarp lietuvių ir lenkų tautybės Lietuvos piliečių dažnai kuriamos dirbtinai, siekiant politinių tikslų. Jos specialiai kurstomos iš išorės arba tuo užsiima savų interesų turintys atskiri politikai. Žmogaus tautybė ir tapatybė naudojamos kaip politiniai įrankiai. Toks žmonių nuteikinėjimas, kiršinimas siekiant politinės naudos yra žalingas visai valstybei. Todėl turime stengtis, kad visi Lietuvos žmonės gyventų darniai. Visi asmeniniu pavyzdžiu turime rodyti, kad nuoširdžiai to siekiame", - interviu dienraščiui "Kurier Wilenski" sakė šalies vadovė.

Anot Prezidentės, Lietuva - mūsų bendri namai, viena didžiausių mūsų valstybės stiprybių ir yra ta, kad šalia vieni kitų gražiai sugyvena, susitelkę dirba ir lietuviai, ir lenkai, ir rusai, ir kitų tautybių mūsų šalies piliečiai. Tokių pavyzdžių esą yra apstu - D. Grybauskaitė pranešė šią savaitę apsilankysianti Jaunųjų šaulių stovykloje, šiemet įsikūrusioje Šalčininkų rajone. Tarp jaunųjų Lietuvos patriotų stovykloje yra daug vietos lenkų, rusų tautybių Lietuvos piliečių. Šiais metais stovykloje dalyvaus ir jaunuoliai iš Ukrainos.

"Turime ne vieną pavyzdį, kai mūsų tautinių mažumų atstovai savo asmeninėmis pastangomis stiprina valstybę. Tai dar labiau įpareigoja mus tvirtinti tarpusavio ryšius su Lietuvoje gyvenančiomis tautinėmis bendrijomis", - teigė ji.

Klausiama apie tai, ką mano apie teiginį, jog Lietuvos Rytų kaimynė išnaudoja savo tikslams lenkų tautybės asmenis, gyvenančius Lietuvos Respublikoje, D. Grybauskaitė pabrėžė, jog tam tikriems mūsų Rytų kaimynės tikslams pasiekti yra išnaudojami ne lenkų ar rusų tautybės Lietuvos piliečiai, o pavieniai politikai. Tačiau, anot D. Grybauskaitės, svarbiausia, neturime leisti būti manipuliuojami bei dezinformuojami.

"Tik nuo mūsų pačių priklausys, kiek būsime pajėgūs atsispirti nesantaikos kurstymui. Mes visi - ir lietuviai, ir lenkai, ir rusai - turime bendrą tikslą: kurti stiprią, stabilią valstybę, kurioje kiekvienas gyventojas jaučiasi saugiai. Ir tik susitelkę galime šį tikslą pasiekti", - kalbėjo Prezidentė.

Trečiadienį Prezidentė lankysis Šaulių sąjungos organizuojamoje vasaros stovykloje Šalčininkų rajone, Poškonių kaime. Apsilankymo išvakarėse duodama interviu "Kurier Wilenski" D. Grybauskaitė pažymėjo, kad ilgą laiką valstybės dėmesys Vilniaus ir Šalčininkų rajonams buvo gerokai per mažas. Pasak šalies vadovės, Pietryčių Lietuvos regiono situacija yra išskirtinė ir dėl socialinių, ir dėl politinių, ir dėl ekonominių priežasčių, o šiam regionui reikia aktyvesnio šalies valdžios dėmesio vietos problemoms, stipresnio dialogo su šių rajonų gyventojais.

Pasiteiravus, ar Vilniaus regiono gyventojai gali tikėtis didesnio valstybės įsitraukimo į socialinį ir ekonominį šio regiono vystymąsi, Prezidentė sakė, kad valstybė suinteresuota tolygiu visos Lietuvos regionų ekonomika vystymu. Pasak D. Grybauskaitės, Pietryčių Lietuvos regiono geografinė padėtis yra labai palanki - jis įsikūręs šalia sostinės, o tai reiškia didžiulį potencialą, bet jis neišnaudojamas iki galo.

"Abu rajonai atsilieka nuo šalies vidurkio pagal tokius rodiklius kaip nedarbas, vidutinis atlyginimas, tiesioginių investicijų pritraukimas. Ypač reikėtų atkreipti dėmesį į Šalčininkų rajoną. Čia tikrai reikalingos didesnės pastangos gerinant savivaldybės socialinę ir ekonominę situaciją. Pavyzdžiui, socialinę pašalpą šiemet gaunančių gyventojų šiame rajone yra dvigubai daugiau nei siekia šalies vidurkis. Tokia padėtis turi keistis. Tai ir Vyriausybės, ir savivaldybės atsakomybė", - sakė Prezidentė.

Ji priminė dar pernai Vyriausybei iškėlusi tikslą skirti daugiau dėmesio Pietryčių Lietuvos regionui. Šiuo metu Vyriausybė jau turi patvirtinusi konkrečių priemonių planą, padėsiantį Vilniaus ir Šalčininkų savivaldybėms lengviau konkuruoti dėl finansavimo konkretiems projektams. Anot Prezidentės, tai yra gerai, tačiau tai - vienkartinis dalykas.

"Šiems regionams reikia nuolatinio dėmesio. Būtent todėl palaikau iniciatyvą steigti specialų Pietryčių Lietuvos plėtros fondą ar specialią programą šiam regionui. Panašios iniciatyvos padeda mažinti socialinę atskirtį ir kurti daugiau darbo vietų, stiprina dialogą su žmonėmis, taip pat prisideda prie to, kad visi mūsų piliečiai jaustųsi geriau ir saugiau. Tokių iniciatyvų turi daugėti", - teigė šalies vadovė.

Šaltinis
Temos
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (449)