„Prezidentė pasirašė dar 18 įstatymų“, - BNS patvirtino šalies vadovės atstovė spaudai Daiva Ulbinaitė. Pasak jos pasirašydama šiuos įstatymus, prezidentė baigė socialinio modelio įstatymų analizę.

Įstatymai numato, kad bus keičiamas pensijų skaičiavimas - jas sudarys bendroji ir individuali dalys. Bendroji dalis bus finansuojama iš valstybės biudžeto, individualioji - iš „Sodros“ lėšų. Pastaroji dalis bus tiesiogiai susieta su mokėtomis įmokomis, jai įvertinti įvesta apskaitos vienetų sistema - jų skaičius per metus negalės viršyti 5.

Be to, nustatytos aiškios pensijų indeksavimo taisyklės, nuo 30 iki 35 metų didės būtinasis stažas pensijai gauti - nuo 2018 metų jis didės po pusmetį, kol 2027 metais pasieks 35 metus.

Nuo kitų metų dvynukų ar daugiau vaikų susilaukę tėvai gaus papildomas išmokas, iki vaikams sueis dveji metai.

„Sodros“ reforma numato ir įmokų lubas: pirmaisiais metais (2017-aisiais) jos sieks 120 vidutinio darbo užmokesčio (VDU) - apie 7,48 tūkst. eurų per mėnesį (skaičiuojant pagal pirmojo šių metų ketvirčio VDU - 748 eurai), antraisiais – 108, trečiaisiais – 96, ketvirtaisiais – 84, penktaisiais – 72 ir šeštaisiais (2022 metais) - 60 VDU, arba 3,7 tūkst eurų.

Dabar „Sodros“ įmokoms lubos netaikomos, jos yra tik išmokoms.

2017 metais darbdavių įmoka „Sodrai“ mažės 1 proc., o nuo 2018 metų dėl to bus sprendžiama kasmet, įvertinus įtaką valdžios sektoriaus finansų tvarumui. Nedarbo draudimo įmoka terminuotoms darbo sutartims didės du kartus.

Nuo kitų metų bus sudaromas Socialinio draudimo rezervinis fondas.

Kaip bus skaičiuojama

SADM Socialinio draudimo ir kaupimo pensijų skyriaus vedėja Irma Kalinauskienė pateikė du pavyzdžius, kaip būtų skaičiuojama pensija asmens, kuris per karjerą sukaupė vidutinį draudimo stažą.

Žmogus A, tarkime, Jonas, dirbo 37 metus ir kasmet gavo vidutinį darbo užmokestį (t. y. tiek, kiek vidutiniškai buvo uždirbta šalyje), nuo kurio buvo mokamos „Sodros“ įmokos.

Pensijos dydis pagal dabar galiojančią pensijų apskaičiavimo formulę jam būtų 250,1 Eur (asmens draudžiamųjų pajamų koeficientas būtų apie 1,28, pagrindinė pensijos dalis su priedu už stažo metus sudarytų 146,72 Eur, papildoma pensijos dalis – 103,38 Eur.).

Pensijos dydis pagal naują pensijų apskaičiavimo formulę – 254,90 Eur.

Įsivaizduojamas Jonas įgytų 37 apskaitos vienetus (AV; 1 AV vertė pagal priimtą įstatymą 2018-01-01 būtų 2,85). Individualioji jo pensijos dalis būtų 105,45 eurai (37 x 2,85), o bendroji pensijos dalis – 149,45 Eur (bazinė pensija, kurios dydis bus 123,2 eurų, padauginta iš 1,2131 (t. y. 37 sukaupto stažo metai dalinami iš 30,5 būtinojo stažo metų, kurie galios 2018 m.).

Kitas pavyzdys. Žmogus B, tarkime, Antanas, dirbo 37 metus ir jo alga visą laiką buvo 1,5 karto didesnė už VDU.

Jo pensijos dydis pagal dabar galiojančią pensijų apskaičiavimo formulę būtų 302,6 Eur (asmens draudžiamųjų pajamų koeficientas būtų – 1,91, pagrindinė pensijos dalis su priedu už stažo metus sudarytų 146,72 Eur, papildoma pensijos dalis – 155,88 Eur.)

Antano pensijos dydis pagal naują pensijų apskaičiavimo formulę būtų 307,63 Eur. Jis būtų įgijęs 55,5 AV (37 x 1,5), individualioji pensijos dalis būtų 158,18 eurai (55,5 x 2,85), o bendroji pensijos dalis būtų 149,45 Eur (bazinė pensija, kurios dydis bus 123,2 eurų, padauginta iš 1,2131 (t. y. 37/30,5)).

Vedėja atkreipė dėmesį, kad 1 AV bus įgyjamas per metus sumokėjus pensijų įmokas nuo metinės VDU sumos.

Taigi, nors Antanas per karjerą gautų trečdaliu didesnį atlyginimą už Joną (atitinkamai už jį būtų sumokama daugiau „Sodros“ įmokų), jo pensija būtų didesnė apie 17 proc. (tiek pagal seną, tiek pagal naują tvarką). Dėl naujos formulės, abiejų darbuotojų būsima pensija padidėtų apie 5 Eur.

Šie skaičiavimai yra tik orientaciniai, realios senatvės pensijos bus apskaičiuojamos atsižvelgiant ir į kitas aplinkybes – pvz., papildomą pensijų kaupimą pensijų fonduose, nedarbingumo laikotarpius ir kt.

Pagal naująjį įstatymą bus perskaičiuojamos ir dabar mokamos pensijos, ir tos, kurios dar tik bus pradėtos mokėti iki įstatymo įsigaliojimo.

Jeigu pagal naują formulę perskaičiuota pensija išeitų mažesnė, ji liks tokio paties dydžio – t.y. realiai nebus mažinama.

Premjero atstovė džiaugiasi prezidentės sprendimu

Prezidentei Daliai Grybauskaitei pasirašius likusius su socialiniu modeliu susijusius teisės aktus, priimti tolimesnius sprendimus dėl vetuoto Darbo kodekso valdantieji žada Premjerui Algirdui Butkevičiui sugrįžus iš vizito Mongolijoje.

Šiuo metu Premjeras Ulan Batore dalyvauja Azijos ir Europos viršūnių ASEM susitikime. Anot jo atstovės spaudai Evelinos Butkutės-Lazdauskienės, A. Butkevičius į Lietuvą sugrįš pirmadienį.

„Džiaugiamės, kad Prezidentė pasirašė likusius teisės aktus. Tai rodo, kad buvo tinkamai tam pasiruošta“, – Eltai sakė E. Butkutė-Lazdauskienė.

Prezidentei pasiūlius taisyti Darbo kodeksą, į politinę tarybą liepos 8 d. susitikę valdantieji nusprendė palaukti D. Grybauskaitės sprendimo dėl likusių socialinio modelio teisės aktų ir tada spręsti, ar šaukti neeilinę Seimo sesiją ar veto apsvarstyti rudenį, prasidėjus eilinei sesijai.

Seimo Pirmininkė Loreta Graužinienė Eltai penktadienį teigė, kad dabar iniciatyva šaukti kitą valdančiųjų partijų politinę tarybą priklauso socialdemokratams.

„Turėtų (politinę tarybą, – ELTA) inicijuoti Premjeras“, – Eltai sakė L. Graužinienė.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (721)